Novi detalji uhićenja: Dva sporna posla, mijenjanje natječaja, 100.000€ mita, Audi

Foto: Pixsell

Otkrivaju se novi detalji akcije policije i USKOK-a u kojoj su danas uhićeni Josip Škorić, bivši predsjednik uprave Hrvatskih cesta, njegov bratić Zoran Škorić, koji je na čelu građevinske tvrtke Osijek-Koteks te osječka poduzetnica Sanda Bajtl, koja vodi tvrtku Structivo.

Prema informacijama do kojih je došao N1, povezuje ih se s korupcijom tijekom rekonstrukcije državne ceste DC na dionici Baćin-Dol-Rešetari koji su bili vrijedni oko 6.4 milijuna eura. Naime, za taj posao u veljači 2023. na natječaj se javila tvrtka Strabag čija je ponuda iznosila nešto više od 8.2 milijuna eura, dok je Osijek-Koteks poslao ponudu stotinjak tisuća eura jeftiniju.

Kako je mijenjan natječaj?

Hrvatske ceste nakon toga povećavaju vrijednost javne nabave, a Josip Škorić potpisuje ugovor s Osijek-Koteksom jer je njihova ponuda bila teška upravo onoliko koliko je iznosila nova procijenjena vrijednost radova.

U posao se zatim uključuje i Sanda Bajtl jer Zoran Škorić njezinoj tvrtki, kako piše N1, prepušta oko 700 tisuća eura vrijedne radove na bukobranima na ovoj dionici državne ceste.

USKOK tvrdi da je ovakvim manevrom Josip Škorić pogodovao i Osijek-Koteksu i Structivu.

Još jedan sumnjiv posao

Drugi posao koji je istražiteljima sumnjiv jest postavljanje bukobrana na tzv. Koridoru Vc odnosno osječkoj obilaznici. Za radove na čvorištu Tenjska natječaj je bio raspisan u srpnju pošle godine. Vrijednost radova procijenjena je na 2.150.000 eura.

Ponude su poslali tvrtka Fracasso Production i to u visini od 1.679.669 eura, dok je Osijek-Koteks ponudio 1.678.881 euro. Ponovno je Josip Škorić odabrao Osijek-Koteks, a onda je Zoran Škorić tvrtki Sande Bajtl prepustio radove u vrijednosti od oko 1,5 milijuna eura.

Mito za šefa Hrvatskih cesta?

Istražitelji vjeruju da je Sandra Bajtl za uzvrat Josipu Škoriću preko Zorana Škorića poslala oko 100 tisuća eura mita. On je taj novac, tvrde istražitelji, uložio u obnovu obiteljske kuće u Osijeku. Formalno se kuća vodi na ime Škorićevog sina, no u pitanju je, kako doznajemo, nekretnina koja je od ranije u vlasništvu obitelji Škorić.

Škorić je kao mito, prema neslužbenim informacijama, dobio i prilično luksuzan Audi. 

Zanimljivo je da su radovi na čvorištu Tenjska započeli 10. rujna ove godine, a Glas Slavonije o njima izvijestio jučer, dakle samo dan prije USKOK-ove akcije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.