Novi detalji velike afere HEP-a i vlade, otkriveno tko je sve kupio jeftini plin

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HEP i vladu trese velika afera s bagatelnim cijenama plina, a kako se procjenjuje, već sada šteta premašuje deset milijuna eura. Sada je napokon otkrivena i jedna od ključnih informacija - tko je od državnog HEP-a kupovao plin po drastično nižim cijenama od tržišnih.

>> HEP i vladu trese ogromna afera. Plenković o svemu šuti

>> Za veliku aferu s plinom kriva je vlada. Iza svega stoje amaterske pogreške

Nakon što je saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot otvorio temu golemih količina zaliha plina skupljenih u HEP-u koje su se prodavale za sitan novac, odmah se počelo sumnjati da se taj jeftini plin prodavao jednom od najjačih distributera plina u Hrvatskoj, Prvom plinarskom društvu (PPD-u), tvrtki u vlasništvu Pavla Vujnovca, i zbog njegove dominacije na hrvatskoj plinarskoj sceni i zbog neskriveno dobrih odnosa s predsjednikom Uprave HEP-a Franom Barbarićem, ali i zbog ranijih "posebnih poslovnih odnosa".

Primjerice, u srpnju 2021. godine HEP je unaprijed, bez ikakvih garancija, isplatio PPD-u cijeli iznos za plin za zimu od 737 milijuna kuna. Unatoč brojnim sumnjama da je PPD ostvario veliku dobit od jeftinog plina koji se akumulirao u HEP-u, svih ovih dana nije se moglo do preciznih podataka. Dapače, i iz HEP-a, i iz vlade, i iz Plinacroa i regulatornih agencija krilo se koliko je tko dobio, odnosno – iznimno jeftino kupio plina iz HEP-ovih zaliha.

PPD najveći kupac jeftinog plina od HEP-a

N1, pozivajući se na pouzdane izvore, sada navodi da je PPD u lipnju od ukupno 343 tisuće MWh plina kupio 63 posto. Nije sve bilo za cent, ili nekoliko centi, ali je bilo prilično jeftino: prosječna cijena po kojoj je PPD nabavio plin iz HEP-ovih zaliha bila je oko 11 eura.

Dovoljno je podsjetiti se da PPD ima ekskluzivni ugovor s Gradskom plinarom Zagreb – Opskrba, prema kojem mu je Plinara za taj mjesec plaćala oko 106 eura za MWh pa da računica o lijepoj zaradi bude jasnija: PPD je taj mjesec kupio jeftini plin iz HEP-a po 11 eura, a prodao ga Gradskoj plinari po dramatično višoj cijeni.

Tko su još dobitnici jeftinog plina

N1 je saznao i druge najveće dobitnike jeftinog plina u lipnju: na drugom mjestu je tvrtka E.ON Plin koja je kupila nešto manje od 10 posto zaliha, također za male iznose – prosječno na mjesečnoj razini oko 10 eura. Osam posto u ukupnom udjelu u tom jeftinom plinu kupila je tvrtka MET Croatia, no oni su uhvatili nešto skuplje zalihe – još uvijek ispod tržišne cijene, ali više nego prva dva dobitnika: njihova je prosječna cijena oko 14 eura.

Cijena plina na tržištu u lipnju se kretala od 26 do 41 euro/MWh i jasno je da su sve ove tvrtke ozbiljno profitirale pri kupnji viškova iz HEP-a. 

Sada još preostaje utvrditi cijelu sliku onoga što se događalo u HEP-u i kako su dogovoreni ovi aranžmani te tko je za sve to odgovoran. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.