Novi nacrt zakona o pušenju. Uvodi se novi pojam - grijani duhanski proizvodi

Ilustracija: EPA

Ministarstvo zdravstva stavilo je u javnu raspravu novu verziju Nacrta prijedloga Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda.

Prema njemu, zakonskim prijedlogom uvodi se novi pojam - grijani duhanski proizvodi. 

"Grijani duhanski proizvod jest novi duhanski proizvod koji se zagrijava kako bi se proizvele emisije koje sadržavaju nikotin i druge kemikalije koje korisnik zatim udiše i koji je, ovisno o njegovim svojstvima, bezdimni duhanski proizvod ili duhanski proizvod za pušenje", navodi se.

U nacrtu stoji i da se mijenjaju odredbe o izuzećima koje su se do sada primjenjivale na grijane duhanske proizvode. Naime, arome se više ne smiju koristiti ni u tim proizvodima.

Zabranjuje se prodaja nikotinskih proizvoda maloljetnicima

Za maloprodaju će vrijediti rok od 90 dana kako bi se prodale zalihe.

Uređuje se označavanje grijanih duhanskih proizvoda koji su po karakteristikama duhanski proizvodi za pušenje. Uvodi se i zabrana prodaje nikotinskih proizvoda osobama mlađim od 18 godina. "Naime, pojava raznih nikotinskih proizvoda na tržištu nije adekvatno obuhvaćena važećim zakonodavstvom te maloljetnici nerijetko posve zakonito kupuju takve proizvode", stoji u Nacrtu.

Osim toga, daje se ovlaštenje ministru da u slučaju pojave duhanskih i srodnih proizvoda, koji nisu uređeni Zakonom, donese naredbu o zabrani njihove uporabe.

Dorađuju se i odredbe vezane za ovlasti nadležnih inspektora Državnog inspektorata, a mijenjaju se prekršajne odredbe radi njihove prilagodbe i uvođenja eura kao službene valute.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.