Novi neredi u Britaniji, prosvjednici policiju gađali kamenjem. Ima ozlijeđenih

Foto: Profimedia

Val nasilnih prosvjeda i nereda u dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva nastavio se sinoć. Napadnuta je policija u Belfastu, Darlingtonu i Plymouthu, javlja BBC. Šest osoba uhićeno je u Plymouthu, nekoliko policajaca lakše je ozlijeđeno, priopćila je policija. U južnom Belfastu su prosvjednici na interventne policajce bacali kamenje i molotovljeve koktele.

Ranije je, podsjetimo, održano bdjenje za žrtve masovnog napada nožem u Southportu, a od početka nereda uhićeno je gotovo 400 ljudi.

Maloljetnik optužen za tri ubojstva i deset pokušaja ubojstva

Axel Muganwa Rudakubana, iz Banksa u Lancashireu, optužen je za tri ubojstva, deset pokušaja ubojstava i posjedovanje kuhinjskog noža kojim je počinio ubojstva. 17-godišnjak, rođen je u Cardiffu, a njegovi roditelji su iz Ruande. Na područje Southporta preselio se 2013. godine.

Policija vjeruje da su neredi i nemiri u gradovima diljem Velike Britanije potaknuti lažnim glasinama da je osumnjičeni muslimanski tražitelj azila.

Tijekom vikenda, premijer Sir Keir Starmer osudio je nerede kao "krajnje desničarsko nasilje", a sinoć je obećao da će poraditi na zakonu kako bi se riješio problem nasilja.

Unatoč njegovim apelima, nasilje se proširilo na Plymouth. Policija Devona i Cornwalla priopćila je da su jučer specijalci bili raspoređeni na područje Guildhalla kako bi se suočili s prosvjedima krajnje desnice i protuprosvjedima.

Kasnije navečer prizori u gradu postali su nasilni jer je policijski kombi oštećen, a nekoliko policajaca ozlijeđeno, priopćila je policija, a službenici su se povukli nešto iza ponoći. 

Dosad uhićeno 378 osoba

U Birminghamu je u sinoć došlo do nereda nakon što su se stotine ljudi okupile u području Bordesley Greena nakon lažnih izvješća da je tamo planiran marš krajnje desnice. Protuprosvjednici su mahali palestinskim zastavama i skandirali. Skupina mladića kasnije se odvojila od okupljanja i napala nekoliko vozila i pub.

Policija West Midlandsa objavila je priopćenje kasno sinoć  u kojem se navodi da policajci istražuju izvješća o napadu i oštećenju puba. "U ovoj fazi nije bilo uhićenja, ali bilo je sporadičnih incidenata i istražujemo izvješća o napadu", priopćili su iz policije. "Također istražujemo izvješća o čovjeku koji je posjedovao oružje."

Inače, od početka nereda uhićeno je 378 osoba. Policija je rekla da rade "danonoćno" kako bi identificirali i uhitili više ljudi. Oni koji su optuženi u vezi s neredima u dijelovima Engleske pojavili su see jučer na prekršajnim sudovima diljem zemlje - uključujući i Liverpool, Južni Tyneside i u Trup.

Glasnogovornik Downing Streeta rekao je da nema planova za uključivanje vojske. Vlada surađuje s tvrtkama društvenih medija kako bi osigurala uklanjanje dezinformacija i dezinformacija, rekao je glasnogovornik.

"Nećemo tolerirati nasilje"

Downing Street je također kritizirao Elona Muska zbog tvrdnje da je "građanski rat neizbježan" u Velikoj Britaniji, a dužnosnici sugeriraju da bi internetske dezinformacije koje potiču nerede na britanskim ulicama mogle pojačati strani državni akteri.

Sir Keir objavio video na X-u rekavši da nemiri "nisu prosvjedi, to je čisto nasilje". Dodao je: "Nećemo tolerirati napade na džamije niti muslimanske zajednice. Musk je odgovorio: "Ne biste li trebali biti zabrinuti zbog napada na *sve* zajednice?" Neil Basu, bivši šef protuterorizma u Metropolitanskoj policiji, rekao je za BBC da je osjetio neke od nereda tijekom prošlog tjedna "prešla granicu terorizma".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.