Novi rekordi na Wall Streetu

Ilustracija: EPA

Na Wall Streetu je jučer Dow Jones indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, dok su S&P 500 i Nasdaq ostali gotovo nepromijenjeni, nakon novih podataka koji su pokazali da američko gospodarstvo stabilno raste.

Dow Jones ojačao je 0.37 posto, na 43.239 bodova, a Nasdaq indeks 0.04 posto, na 18.373 boda. S&P 500 oslabio je, pak, 0.02 posto, na 5.841 bod.

U fokusu ulagača bio je podatak da je potrošnja u maloprodaji u SAD-u u rujnu porasla 0.4 posto, nešto više nego što se očekivalo.

Najveće svjetsko gospodarstvo stabilno raste

To, kao i podatak o neočekivanom padu broja zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna, pokazuje da najveće svjetsko gospodarstvo stabilno raste.

Ti podaci učvrstili su uvjerenje ulagača da će gospodarstvo izbjeći recesiju, ali i da američka središnja banka neće nastaviti s oštrim smanjenjem kamatnih stopa, nakon što ih je nedavno srezala za agresivnih 0.50 postotnih bodova.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Najviše su jučer porasle cijene dionica u sektoru proizvođača čipova, nakon što je kompanija Taiwan Semiconductor Manufacturing objavila bolje nego što se očekivalo rezultate za prethodno tromjesečje i povećala procjena poslovanja u tekućem.

Porasle cijene dionica na europskim burzama

Cijena dionice te tajvanske kompanije skočila je gotovo 10 posto, a pritom su porasle i cijene ostalih proizvođača čipova, uključujući Nvidiju.

No, većina od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa jučer je zabilježila pad, pri čemu su najviše pale cijene dionica u uslužnom i nekretninskom sektoru, više od 0.7 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle, nakon što je Europska središnja banka već treći put ove godine smanjila kamatne stope za 0.25 postotnih bodova.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0.67 posto, na 8.385 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0.77 posto, na 19.583 boda, a pariški CAC 1.22 posto, na 7.583 boda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.