Novi zapovjednik ruskih snaga je general kojeg su vagnerovci nazivali govnom

Foto: EPA

NOVI glavni zapovjednik ruskih snaga je Valerij Gerasimov, koji je do sada obnašao dužnost načelnika glavnog stožera ruskih oružanih snaga.

Riječ je o čovjeku o kojem se pisalo na Dan pobjede jer se nije pojavio na svečanosti u Moskvi i kojeg su vrijeđali plaćenici iz Wagnera. Pisalo se da na Dan pobjede na Crveni trg nije došao jer je ranjen kod Slovjanska.

Gerasimov zamijenio Surovikina

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu danas je osobno imenovao Gerasimova za novog zapovjednika Združene skupine snaga koja vodi tzv. "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini. Gerasimov je zamijenio Sergeja Surovikina, koji je na tu poziciju bio imenovan 8. listopada prošle godine.

Surovikin je bio zadužen za ruske snage tijekom njihova povlačenja iz dijelova ukrajinske regije Herson. Surovikin će sada biti zamjenik zapovjednika, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva obrane. 

"Zamjenici zapovjednika su: glavni zapovjednik Zračno-svemirskih snaga general kopnene vojske Sergej Surovikin, glavni zapovjednik kopnene vojske, general armije Oleg Saliukov, kao i zamjenik načelnika Glavnog stožera ruske vojske, general pukovnik snaga Aleksej Kim.

Ove izmjene su bile nužne zbog proširenog spektra zadaća, potrebe tješnje suradnje grana i grana Oružanih snaga, kao i poboljšanja kvalitete svih vrsta održavanja i učinkovitosti zapovijedanja skupinama Oružanih snaga", objavilo je rusko ministarstvo obrane na Telegramu.

Gerasimov bio jedna od tri osobe koje su isplanirale invaziju na Ukrajinu

Gerasimov je bio jedna od tri osobe, uz ruskog predsjednika Vladimira Putina, zadužena za planiranje invazije na Ukrajinu.

U svibnju je navodno posjetio crtu bojišnice u istočnoj regiji Donbasa jer su trupe patile od niskog morala i teških gubitaka. Geramisov je bio zapovjednik veteran iz Drugog čečenskog rata.

Vagnerovci vrijeđali Geramisova: Ti si jedno govno

Geramisov je krajem prosinca izazvao bijes kod plaćenika Wagnera, barem sudeći po snimki koja je objavljena.

Istraživački novinar Christo Grozev iz Bellingcata objavio je video na kojem se vidi kako članovi privatne ruske plaćeničke grupe Wagner nazivaju načelnika glavnog stožera ruskih oružanih snaga "govnom".

 

Video navodno prikazuje borce u ukrajinskom gradu Bahmutu na prvoj liniji fronta, kako se obraćaju Valeriju Gerasimovu govoreći: "Ti si jedno govno. Gdje je municija? Ovdje više nemamo granata."

Grozev izvještava da je Jevgenij Prigožin, ruski biznismen i osnivač Wagner grupe, rekao da "nema ništa za reći o ovom videu", pa se pisalo da bi to moglo značiti da Putinov saveznik u biti podržava napad na Gerasimova.

Gerasimov poslan u Ukrajinu da Putinu "osigura pobjedu"

Bivši ukrajinski novinar i vojni veteran Viktor Kovalenko tvrdi da je Putin poslao Gerasimova u Ukrajinu da mu "osigura pobjedu do 9. svibnja". Cijela stvar je još bizarnija s obzirom na to da je Putin samo nekoliko tjedana ranije postavio notornog generala Aleksandra Dvornikova za glavnog zapovjednika ruskih snaga u Ukrajini. 

Vojni analitičari smatraju da je Dvornikov na tu funkciju postavljen da preokrene dotad izuzetno nepovoljan razvoj situacije na bojištu i poboljša koordinaciju, taktiku i logistiku neorganiziranih ruskih snaga. 

Iako se o Putinovim namjerama može tek spekulirati, ako je svejedno nakon toga u ratnu zonu poslao Gerasimova, koji je nadređen Dvornikovu, iz toga bi se moglo zaključiti da Putin nije bio previše zadovoljan Dvornikovljevim zapovijedanjem.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.