Novi Zeland izgubio prvi ratni brod od Drugog svjetskog rata, pogledajte snimku

Screenshot: X

Novozelandska mornarica izgubila je svoj prvi brod nakon Drugog svjetskog rata. Jedno od njenih plovila se nasukalo u blizini obale Samoe. HMNZS Manawanui, specijalizirani brod za snimanje oceana, upao je u probleme oko jedne nautičke milje od otoka Upolu u subotu navečer po lokalnom vremenu, dok je istraživao lokalni greben. Prvo se nasukao, a potom se zapalio i prevrnuo.

Svih 75 članova posade evakuirano je čamcima za spašavanje i spašeno rano jutros, objavile su novozelandske obrambene snage. Dužnosnici su rekli da je uzrok nasukavanja nepoznat i da će se istražiti.

Incident se dogodio za vrijeme lošeg i vjetrovitog vremena. Vojni dužnosnici rekli su da su se spasioci "borili" sa strujama i vjetrovima koji su gurali splavi za spašavanje i čamce prema grebenima, a valovi su napore spasioca činili "izazovnima".

Dužnosnici su rekli da ovo područje nije istraživano od 1987. godine. Putnici i posada broda, uključujući sedam znanstvenika i četiri strana vojna dužnosnika, smješteni su u Samoi te će biti vraćeni na Novi Zeland.

Od 6:40 po lokalnom vremenu u nedjelju brod je viđen kako se naginje dok je iz njega sukljao dim. Do 9 sati bio je pod površinom mora

"Stvarno tužan dan" 

Ministrica obrane Judith Collins opisala je incident kao "stvarno tužan dan za mornaricu" tijekom konferencije za novinare. "Ali svi su spašeni, a to je do profesionalizma posade, obuke i njihove hrabrosti", dodala je. 

Dave Poole, koji je svjedočio prizoru, rekao je novinskoj agenciji Reuters: "Kad smo ušli u zaljev, vidjeli smo brod i nije bilo dima. U roku od 15 minuta vatra i dim bili su vidljivi. Potonuo je ubrzo nakon toga."

HMNZS Manawanui prvi je novozelandski mornarički brod koji je nenamjerno potopljen otkako je nacija sudjelovala u pomorskim bitkama tijekom Drugog svjetskog rata. Nekoliko drugih brodova namjerno je potopljeno u međuvremenu iz raznih razloga, a neki su pretvoreni u olupine za ronilačke ekspedicije ili pak umjetne grebene.

Vojni dužnosnici rekli su da su njihovi napori sada usmjereni na pokušaj spašavanja broda i minimiziranje utjecaja potonuća na okoliš.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.