Novinar Hrvoje Zovko dobio otkaz na HRT-u

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

KAKO neslužbeno saznajemo, novinar i šef HND-a Hrvoje Zovko dobio je otkaz na HRT-u.

Zovko kaže da mu još ništa nisu poslali već da je o svemu saznao od kolega novinara.

"Povijest se ponavlja, ne samo kroz činjenicu da me nastavljaju zlostavljati istim lažnim optužbama kao i prije tri godine, nego i u činjenici da je, kao i zadnji put, cijela javnost informirana o mom otkazu prije mene. Optužbe su prvo neistinite, a iz cijelog ponašanja HRT-a jasno je da nije riječ o mojim povredama obveze iz radnog odnosa, nego o njihovoj želji za odmazdom u kojoj ne biraju sredstva", kaže Zovko koji je inače i šef HND-a.

Za komentar smo pitali Zovkovu odvjetnicu Vanju Jurić.

"Hrvoje Zovko nije primio odluku o otkazu, nego je informaciju o tome, kao i prošli put, dobio od novinara. Mislim da to puno govori o profesionalnosti i dobroj vjeri HRT-a. U svakom slučaju, uvjerena sam da ćemo ponovno dokazati da se radi o nezakonitoj odluci i osveti koja traje posljednje tri godine. Ne radi se, dakle, o povredama obveza iz radnog odnosa, nego o sustavnom kažnjavanju predsjednika Hrvatskog novinarskog društva i zastrašivanju svi drugih članova HND-a", kratko je kazala.

HRT: Zbog nasilnog ponašanja na radnom mjestu, novinaru Hrvoju Zovku otkazan Ugovor o radu

O ovome smo poslali upit HRT-u.

"Zbog nasilnog ponašanja na radnom mjestu, novinaru Hrvoju Zovku otkazan Ugovor o radu", stoji u naslovu odgovora.

"Radničko vijeće HRT-a dalo je suglasnost većinom glasova na namjeravanu odluku o otkazu Ugovora o radu novinaru Hrvoju Zovku. Povod pokretanju postupka utvrđivanja povrede radne obveze i donošenju konačne odluke o otkazu, bila je anonimna prijava u kojoj se navodilo neprimjereno i neprofesionalno ponašanje g. Zovka prema jednoj radnici (novinarki) na radnom mjestu.

HRT je sukladno internim aktima i Zakonu o radu, proveo postupak utvrđivanja povrede radne obveze, sve u skladu sa čl. 115. s i 119. st.2. Zakona o radu, te je u samom postupku saslušano više svjedoka koje je predložila radnica. Navedeni svjedoci su potvrdili navode žrtve te je nedvojbeno utvrđeno postojanje krajnje neprimjerenog i neprofesionalnog ponašanja Hrvoja Zovka", piše HRT.

"Sukladno internim aktima i članku 150 . Zakonu o radu, provedeno je obvezno savjetovanje s Radničkim vijećem, koje je svoje očitovanje dostavilo 5. ožujka 2021. godine, te je Radničko vijeće u svom očitovanju navelo da je većinom glasova suglasno s namjeravanom odlukom poslodavca o redovitom otkazu ugovora o radu radniku Hrvoju Zovku.

Nakon provedene procedure, a sukladno internim aktima i zakonskim odredbama, g. Zovku upućena je Odluka o otkazu Ugovora o radu. HRT će u skladu s politikom nulte tolerancije prema nasilnom ponašanju na radnom mjestu svaku prijavu pažljivo razmotriti i promptno rješavati u cilju zaštite dostojanstva i profesionalnog integriteta svih radnika HRT-a", stoji u odgovoru HRT-a.

Zašto je Zovko prvi put dobio otkaz?

Podsjetimo, Zovko je dobio otkaz na HRT-u u rujnu 2018. godine nakon što je vrh te televizije pokrenuo proceduru za izvanredni otkaz aktualnom predsjedniku HND-a. Taj potez osudile su tada Europska federacija novinara i OSCE te brojne druge domaće i međunarodne organizacije.

Povod za pokretanje procedure za otkaz bila je ostavka Zovka na mjesto izvršnog urednika HTV-a 4. Zovko je podnio ostavku u pisanom obliku, žaleći se kako ne može sam birati sugovornike na programu u kojem radi. Žalio se na tehničke poteškoće, ali i kadrove, što je dovodilo do toga da HTV nije bio u stanju adekvatno obraditi pojedine teme.

Nakon što je urednica Informativnog programa HTV-a Katarina Periša Čakarun, kao izravno nadređena Zovku, primila mail o ostavci i razlozima ostavke, pozvala je Zovka na razgovor. Svjedoci pričaju kako su se s tog razgovora mogli čuti povišeni tonovi.

Svađa s urednicom

Upravo je ta svađa s kontroverznom urednicom Perišom Čakarun bila razlog za izvanredni prekid radnog odnosa. HRT je otkaz obrazložio "teškom povredom Općih pravila o radu i ponašanju", dodajući da se ispad dogodio u službenim prostorijama HRT-a tijekom radnog vremena. HRT se u obrazloženju pozvao na povredu niza odredaba Općih pravila o radu i ponašanju HRT-a.  

Nepravomoćna presuda Općinskog suda u Zagrebu utvrdila je kako "provedenim dokazima nije utvrđeno da bi neka sudionica događaja primila tužitelja za ruku kako bi ga smirila, niti je došlo do nasilničkog ponašanja tužitelja ili prijetnji", a to su sve bili navodi iz HRT-ovog obrazloženja za otkaz protiv Zovka. Sud je našao nedokazanim navode iz Odluke o otkazu o lupanju šakama u stol te o "ponašanju tužitelja koje je 'prestrašilo' pet radnica i kod tuženika uzrokovalo zastrašujuće, neprijateljsko i uvredljivo okruženje".

Županijski sud u Rijeci krajem kolovoza prošle godine potvrdio je tu odluku te dao nalog da se Zovko vrati na HRT. Prisavlje je zbog ovog slučaja moralo i platiti zaostatke plaća te troškove sudskog postupka.

Novi postupak, slične optužbe

Zovko se nakon te odluke vratio na Prisavlje, a sada je ravnatelj Kazimir Bačić pokrenuo novi postupak protiv Zovka, s vrlo sličnim optužbama. Tada je u prvom planu bila urednica informative Katarina Periša Čakarun, a sada je jedna novinarka koja tereti Zovka da se on prema njoj tijekom 2017. i 2018. godine neprimjereno ponašao.

Optužbe su vrlo slične onima iz 2018. godine za koje je sud već utvrdio da nisu osnovane. Zovku se sada opet zamjera agresivno ponašanje, deranje, lupanje o stol, unošenje u lice. S HRT-a, odgovarajući na naš upit, kažu da nam ne mogu dati više detalja o ovom slučaju.

"Hrvatska radiotelevizija ne komentira radno-pravne odnose", stoji u odgovoru koji smo dobili s HRT-a. Sam Zovko za sada također ne iznosi detalje cijelog slučaja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.