Novinari zahtijevaju hitno oslobađanje pritvorenih aktivista iz Varšavske ulice

ČLANICE Programskog vijeća HRT-a Marina Škrabalo i Sanja Modrić odaslale su otvoreno prosvjedno pismo glavnom uredniku Informativnog programa HTV-a kao i v.d. ravnatelju HTV-a nezadovoljne kako je i na koji način sinoć u emisiji Otvoreno, urednica i voditeljica Hloverka Novak Srzić popratila akcije građana u Varšavskoj ulici u Zagrebu pod nazivom "Ne damo Varšavsku".

Uhićena 23 prosvjednika iz Varšavske: "Policija se stavila na stranu profita"

Članice Vijeća zamjeraju Novak Srzić da je u studiju u trajanju od 15 minuta ugostila kao jedinog sugovornika Tomu Horvatinčića, vlasnika Hoto grupe i glavnog investitora kontroverznoga projekta "Cvjetni" - predmeta višegodišnje mobilizacije građana, udruga za zaštitu okoliša, nezavisnu kulturu i ljudska prava no i široke kulturne javnosti te niza strukovnih udruga Zagreba; arhitekata, urbanista, povjesničara umjetnosti i sociologa, a sve pod zajedničkim motom i zahtjevom Pravo na grad.

Pismo prenosimo u cijelosti.

Na dan kada se dogodio centralni prosvjed građana (procjene sudionika se kreći od 1000 do 4000) te uoči policijske intervencije protiv akcije građanskog neposluha, javna je televizija u Otvorenom, zahvaljujući voditeljici emisije, omogućila hrvatskoj javnosti da se detaljno upozna isključivo sa stajalištem investitora!!! (dok su se o prosvjedu mogli informirati u uvodnoj reportaži koja, naravno, nije format za informiranje građana o specifičnostima projekta)

Bez kontraargumenata

Tako je g. Horvatinčić imao priliku - neometan kontraargumentima druge strane (predstavnika strukovnih udruga i građanske koalicije kojih u studiju nije bilo) - iznijeti svoje, naravno izrazito pozitivno viđenje projekta i izrazito negativno viđenje prosvjednika.

Budući da voditeljica nije bila primjerno pripremljena za ovu kompleksnu temu koja traži informiranost o specifičnostima projekta i dosadašnjoj proceduri dobivanja dozvola i njihova osporavanja (čemu i služi i format emisije sa više gostiju uključujući stručnjake s različitim stajalištima spram spornog projekta), g. Horvatinčić je uistinu uvelike i uspio servirati informacije koje su neupućenima mogle djelovati i egzaktno i ni po čemu problematično, a građanski prosvjed protiv svojeg projekta difamirati.

Evo nekih naglasaka iz nastupa g. Horvatinčića:

* Građanski neposluh u tri navrata je nazvao balvan revolucijom (na što je voditeljica tek jedanput reagirala naglasivši da ne smije vrijeđati aktiviste) te svako osporavanja njegova projekta prozvao stvaranjem antipoduzetničke klime.

Ne dajte da vas zavedu!?

* Izrazio je sažaljenje nad mladim prosvjednicima koji su "zavedeni vođama prosvjeda" koji "imaju privatne interese poput besplatnog dobivanja kina Zagreb za svoja kazališta i neke francuske projekte" . Voditeljica ove navode nije osporila, niti je tražila pojašnjenje o kakvim se navodnim privatnim interesima i čijim radi.

* U više je navrata tvrdio "da ima sve potrebne dozvole", najavio da će od "štakornjaka napraviti prekrasan blok", tvrdio da njegov novi blok "neće niti za 1 cm preći visinu obodnih zgrada" i da se niti jedan centimetar u projektu nije promijenio u odnosu na plan koji je odobren. Voditeljica s ovim tvrdnjama uopće nije polemizirala iako su glavne kritike projekta usmjerene upravo na pogodovanja HOTO grupi u izmjenama GUP-a, raskorake u projektnoj dokumentaciji koja je odobrena u odnosu na konačni plan gradnje i činjenicu da je gradnja počela u trenu dok se još vodi niz upravnih sporova koje su pokrenuli stanari

Hloverkino klimanje glavom

* Na pitanje koliko će zaraditi od projekta, rekao je da će biti sretan ako bude na pozitivnoj nuli te da svi projekti HOTO grupe nisu isključivo u svrhu profita, čime je investiciju od 100 milijuna kuna prikazao skoro kao filantropski čin! Voditeljica pritom nije pitala kako mu se onda tako nešto uopće isplati.

Dodajmo da je urednica stalnim neverbalnim kimanjem glave pokazivala svoje potpuno slaganje s tvrdnjama g. Horvatinčića, a što je posebno zabrinjavajuće, niti jednim pitanjem nije gledateljima približila politički problem tzv. javno-privatnog partnerstva HOTO grupe i Grada Zagreba, koji se očitovao u podizanju ovoga projekta na razinu javnog interesa te susljednim prigodnim izmjenama GUP-a, te financijskim obvezama Grada Zagreba (odnosno samih građana) u okviru ovog projekta. Sam Horvatinčić je iznio da je omjer ulaganja HOTO: Grad 10:1 što voditeljica nije uopće komentirala ili tražila pojašnjenja.

Zašto se ne da prostor i ostalim?

Naglasimo i to da je u središnjem Dnevniku, uz kratku reportažu, reporter s javljanja uživo (i to nakon završetka prosvjeda) uzeo izjavu jedino od predsjednika Gradske skupštine, ali ne i od prisutnih stručnjaka i organizatora prosvjeda.

Ovakav pristup izvještavanju o jednoj velikoj građanskoj akcija u Hrvatskoj koja postavlja suštinska pitanja o odnosu javnog i privatnog interesa u kontekstu razvoja grada smatramo izrazito štetnim po informiranu javnu raspravu, te smatramo da je on u suprotnosti sa svrhom emisije Otvoreno. Kad je već izabran potpuno krivi format (monolog jednog privilegiranog aktera u studiju umjesto dijaloga i debate) za prikaz ovog javnog pitanja od šireg značaja za cijelu Hrvatsku, onda očekujemo da će voditelji Otvorenog u identičnoj formi ili skupno ugostiti i predstavnike struke (urbaniste, arhitekte) koji ovaj projekt smatraju štetnim te organizatore prosvjeda, ali i predstavnike Grada - gradske uprave i skupštine.

Privatno mišljenje

U protivnom, moći ćemo jedino zaključiti da voditeljica Otvorenog koristi javni prostor za usmjeravanje javnosti spram vlastitih stajališta. Naime, kako je jučer popodne iznijela u neformalnom razgovoru s više članova Programskog vijeća, gđa Novak Srzić u ovom je slučaju "na strani kapitalista". Ona, naravno, ima pravo na PRIVATNO mišljenje, ali privatna mišljenja urednika HTV-a NE SMIJU KONTAMINIRATI UREĐIVANJE EMISIJE, a upravo to smo sinoć vidjeli u emisiju Otvoreno.

Bile bismo zahvalne i drugim kolegama vijećnicima na njihovom očitovanju putem naše mailing liste o ovom uočenom problemu.

Oslobodite odmah aktiviste!

I Hrvatsko novinarsko društvo očitavalo se o slučaju Varšavske ulice prosvjednim pismom u kojem stoji da su protiv "skandaloznog, nasilnog pritvaranja dvadesettroje aktivista građanske inicijative za zaštitu zagrebačke gradske jezgre". 

"HND zahtijeva da vlasti odmah oslobode sve jutros pritvorene aktiviste i osiguraju nastavak mirnog prosvjeda. HND poziva medije, posebno Hrvatsku televiziju koja je jučer (srijeda) u emisiji Otvoreno blagonaklono ugostila uživo jedino predstavnika investitora radova u Varšavskoj ulici, da omoguće svim zainteresiranim stranama da pred javnošću sučele argumente", stoji u poruci Zdenka Duke čelnika HND-a.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.