Novinarka: Prije par dana sam bila na trajektu, vrata se nisu mogla normalno otvoriti

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL, Sandro Puncet / CROPIX, N1

Na svim brodovima Jadrolinije, nakon teške nesreće u kojoj su u nedjelju poginula tri pomorca, a jedan je ozlijeđen, zastave su spuštene na pola koplja, a na upravnoj zgradi Jadrolinije u Rijeci izvješena je crna zastava žalosti, doznaje se iz nacionalnog putničkog brodara.

U teškoj nesreći na rivi u Malom Lošinju, kada je u nedjelju oko 15 sati na pomorce pala više tona teška rampa Jadrolinijinog broda Lastovo, poginula su tri pomorca, a jedan je teže ozlijeđen te je helikopterom prevezen u riječku bolnicu.

Poginuli su vođa stroja i dvojica kormilara, dvojica pomoraca su iz predjela Splita, a jedan iz Zadra.

Novinarka: Prije par dana sam bila na trajektu, vrata se nisu mogla normalno otvoriti

Novinarka Al Jazeere Marina Barukčić Stričević na Facebooku je objavila status u kojem navodi da je prije nekoliko dana bila na trajektu Lastovo. Kaže da su i tada postojali problemi s rampom te da posada nije izgledala iznenađeno.

"Prije samo nekoliko dana vozili smo se s Premude na Silbu starim Lastovom. Kad smo uplovili na Silbu, vrata se nisu otvarala. Čulo se glasno lupanje, nešto su popravljali, ali izgledali su rutinski, kao da se ne događa ništa neuobičajeno.

No, svima nam je bilo jasno da nije normalno da se vrata trajekta ne mogu otvoriti. Nakon otprilike pet minuta vrata su se naglo otvorila, tako da su i njih iznenadila.

Čujem da je to bio 'stari' kvar i da se ovog ljeta češće ponavljalo to lupanje po vratima Lastova. Naravno da ne znam je li nesreća povezana s tim kvarom, ali nadam se zbog stradalih ljudi da će istraga biti temeljita i poštena. Strašna, strašna tragedija", napisala je Barukčić Stričević.

"S tim trajektom nikad nije bilo problema"

Predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta je jučer nakon nesreće rekao da Jadrolinija tuguje zbog trojice poginulih pomoraca te da s trajektom Lastovo nikad nije bilo problema.

Na pitanje novinara je li prije bilo problema na tom brodu koji je star više od 50 godina, Sopta je odgovorio da nikad nije bilo problema s tim brodom. "Ali, dopustite dan tuge i sućuti pa ćemo to drugi put komentirati", dodao je i naveo da najprije treba vidjeti što se dogodilo. 

"Hajdemo danas ovo pregrmjeti i vidjeti što se desilo pa ćemo lako oko odgovornosti", odgovorio je na pitanje vidi li u svemu svoju odgovornost.

Brod Lastovo je trajekt za lokalne linije klasificiran kao ro-ro putnički brod. Izgrađen je 1969. u Japanu za japanskog naručitelja gdje je zaplovio pod imenom Ishizuchi. Brod 1978. godine postaje dijelom Jadrolinijine flote. Najčešće plovi na linijama splitskog okružja. Dugačak 72.7 metara, gaza 3.7 metara i širine 13.7 metara.

Jadrolinija ima 39 trajekata, dva trajekta na međunarodnim linijama, 12 katamarana i četiri klasična broda, a godišnje preveze 12 milijuna putnika i 3.5 milijuna vozila.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.