Novo istraživanje: Svakodnevna konzumacija marihuane iznosi 68 posto ukupne konzumacije

Foto: 123rf

AMERIČKI znanstvenici otkrili su kako oni koji najčešće koriste marihuanu u SAD-u najčešće imaju završenu tek srednju školu te kako zarađuju manje od 130.000 kuna mjesečno.

Studija, koja je objavljena u časopisu "Journal of Drug Issues", uzela je u obzir rezultate federalnih anketa o korištenju droge koje su se provodile od 2002. do 2013. godine, a sve sa ciljem utvrđivanja profila prosječnog korisnika marihuane. 

Znanstvenici Steven Davenport i Jonathan Caulkins došli su do zaključka da su korisnici marihuane postali sličniji pušačima cigareta nego onima koji konzumiraju alkohol.

Studija je pokazala i kako se broj svakodnevnih korisnika marihuane povećao - u ranim 90-ima jedan od devet korisnika konzumirao je marihuanu svakodnevno, a 2013. godine ta brojka znatno promijenila.

Marihuana se konzumira poput običnih cigareta

"Svakodnevna ili skoro svakodnevna konzumacija marihuane sada iznosi skoro dvije trećine konzumacije, oko 68 posto", tvrdi se u studiji.

"Dogodilo se to da se u zadnjih 20 godina marihuana, od nečega što se konzumiralo kao alkohol, pretvorila u nešto što se konzumira poput običnih cigareta - skoro svakodnevno", kazao je Caulkins za Washington Post.

Dodaje se i kako 19 posto svih korisnika marihuane u 2012. i 2013. godini nisu imali srednjoškolsku diplomu, u usporedbi s općom odraslom populacijom (13 posto) te s populacijom pušača (20 posto).

Studija je otkrila i kako 29 posto korisnika marihuane (i 27 posto pušača) zarađuje manje od 130.000 kuna godišnje te kako 15 posto njih troše četvrtinu plaće na marihuanu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.