Na Novom Zelandu prije tri godine nestao s troje djece. Sada su snimljeni u divljini

Otac u bijegu i njegovo troje djece viđeni su zajedno prvi put u gotovo tri godine, na zapadnoj obali Sjevernog otoka Novog Zelanda.

Neposredno prije Božića 2021. godine Tom Phillips pobjegao je u divljinu Waikato sa svojom djecom nakon što se posvađao s njihovom majkom. Ember sada ima 8 godina, Maverick 9 i Jaydoa 11. 

Phillips nije viđen od prošlog studenog. Tada su ga snimile nadzorne kamere nakon što je navodno ukrao quad sa seoskog imanja i provalio u trgovinu, piše Guardian.

Snimili ih lovci na divlje svinje

Snimke nadzornih kamera tada su snimile dvije osobe na ulici. Pretpostavlja se da je riječ o njemu i jednom od troje djece.

Foto: Policija Novog Zelanda

Potraga za obitelji i dalje traje, a prošlog četvrtka snimili su ih lovci na divlje svinje u novozelandskoj regiji Waikato. Izvukli su svoje mobitele i počeli snimati. 

Inspektor Andrew Saunders opisao je snimke kao "vjerodostojne", a dodao je i da policija vjeruje da se radi o Phillipsu i njegovo troje djece, nad kojima on nema zakonsko skrbništvo.

Policija je iste večeri započela patrole u cijelom području, a potraga je pokrenuta sljedećeg jutra. No, nisu pronađeni.

"Naš fokus je na sigurnom povratku Jayde, Mavericka i Ember njihovoj obitelji i činimo sve što možemo da se to dogodi", priopćili su iz policije.

I ranije je nestao s njima, odveo ih na 19 dana. Rekao da su bili na kampiranju

Inače, u rujnu 2021. godine prijavljen je nestanak Phillipsa i djece, a njegov kamion pronađen je napušten, što je rezultiralo velikom operacijom potrage na kopnu i moru.

Nakon 19 dana s njima je otišao u seosku kuću njegovih roditelja, a Phillips je tvrdio da je svoju djecu poveo na duže kampiranje. Optužen je za gubljenje policijskog vremena i resursa.

No, manje od tri mjeseca kasnije, ponovno je prijavljen njihov nestanak. Kada se Phillips nije pojavio na sudu u siječnju, izdan je nalog za njegovo uhićenje.

Majka djece, koja ih je posljednji put vidjela 2021., rekla je nakon objave snimki, za New Zealand Herald da joj je "laknulo" što je saznala da su živi. "Tako sam sretna što su svi tamo", rekla je, odmah prepoznajući svako dijete. "Tako mi je laknulo što vidim sve tri svoje bebe. Svi su živi."

Phillipsova majka Julia također je rekla za Herald da je sretna što vidi svoje unuke i da bi "voljela da se vrate kući". "Laknulo nam je kad smo vidjeli djecu živu i zdravu", rekla je. "Mislili smo da će biti, ali nikad se ne zna."

Policija vjeruje da mu netko pomaže

John McOviney rekao je da je njegov 16-godišnji unuk bio jedan od lovaca na svinje koji su uočili grupu. Rekao je za 1News da su tinejdžeri bili "samo oko 50 metara" od grupe kada su ih prvi put vidjeli, prije nego što su se približili i kratko razgovarali s njima.

Tinejdžeri su opisali Phillipsa kao da ima dugu bradu i nosi pištolj, rekao je McOviney, a sva djeca su bila maskirana.

Nalog za uhićenje Phillipsa izdan je u rujnu 2023. zbog navodne teške pljačke. Policija tvrdi da su dvije naoružane osobe ušle u banku u svibnju i zatražile gotovinu, prije nego što su pobjegle na crnom motociklu.

Policija je ranije rekla da vjeruje da netko pomaže Phillipsu i djeci te je pozvala "svakoga tko to radi da prestane, učini pravu stvar i kaže policiji što zna".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.