Novozelandskim brodom koji je potonuo upravljala žena. Ministrica: Nije tu bitan spol

Foto: X, Profimedia

Novozelandska ministrica obrane Judith Collins prozvala je "kauč admirale" koji su kritizirali kapetanicu jer joj je prošlog tjedna potonuo brod. HMNZS Manawanui, specijalizirani brod mornarice za snimanje oceana, zapao je u poteškoće kod samoanskog otoka Upolu dok je istraživao greben u subotu navečer po lokalnom vremenu.

Brod se kasnije zapalio i prevrnuo. Svih 75 ljudi s broda uspjelo se ukrcati u čamce za spašavanje, priopćile su tada novozelandske obrambene snage. Ministrica Collins potvrdila je kako je pokrenuta istraga o nesreći. Napomenula je da, iako uzrok nije poznat, incident nije imao nikakve veze sa spolom osobe koja je upravljala brodom. 

Collins, koja je prva žena na čelu novozelandskog ministarstva obrane, poručila je da je bila užasnuta kad je vidjela online komentare. Prozvala je "kauč admirale", nazvavši ih ljudima koji nikada neće morati donositi odluke "o kojima ovise životi drugih", prenosi Sky News.

Prvi brod koji je mornarica izgubila od Drugog svjetskog rata

Kritičare Yvonne Gray, kapetanice britanskog podrijetla, nazvala je podlima. "Oni daju komentare o ljudima koje ne poznaju, o području koje ne poznaju. Gdje je tu malo pristojnosti?" upitala je, nazvavši to "duboko zabrinjavajućom, mizoginom pričom".

Collins je navela da je istraživala jednog čovjeka koji je kritizirao kapetanicu i da je utvrdila kako je riječ o vozaču kamiona iz Melbournea. Poručila mu je da "se drži komentara o vožnji kamiona, a ne o vožnji brodova".

Novi Zeland je odavno poznat po svom progresivnom stavu o ravnopravnosti spolova. Prvi je dao ženama pravo glasa. Oko 20 posto uniformiranog osoblja obrambenih snaga Novog Zelanda su žene. Manawanui je prvi brod koji je novozelandska mornarica izgubila u moru od Drugog svjetskog rata. Mornarica je sada ostala na samo pet plovila koja rade. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.