Obama spreman na ustupke ako mu Republikanci pokažu ozbiljan plan

"UKOLIKO mi Republikanci pokažu ozbiljan plan, spreman sam krenuti dalje čak i po cijenu da to zahtijeva neke teške ustupke s moje strane", kazao je danas predsjednik Barack Obama na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

"Uvjeren sam da možemo impresionirati ne samo financijska tržišta, nego i sve Amerikance e im pokazati da tu i tamo čak nešto možemo i dovršiti", kazao je. Međutim, upozorio je i kako vrijeme sve brže curi: "Stoga samo rekao zastupnicima u Kongresu da mi u sljedeća dva dana moraju jasno dati do znanja koji je njihov plan kako da podignemo limit zaduživanja".

Današnje Obamine izjave su prvi pokazatelj spremnosti na kompromis u posljednje vrijeme. Podsjetimo, jučerašnji pregovori kongresnika u Bijeloj kući nisu donijeli nikakav korak naprijed. Dapače, prepucavanje rivalskih zastupnika se moglo okarakterizirati kao "dječja svađa", pa je Obama u jednom trenutku zaključio da je bilo dosta te ih poslao kući, piše BBC.

Američki kreditni rejting pod povećalom

Unatoč tome što Obama i dalje stoji pri mišljenju da je republikansko odbijanje povećanja poreza nepraktično, i da se zbog toga ne bi smjeli kockati s mogućnošću neplaćanja dospjelih obveza, situacija je postala toliko alarmantna da je spreman i na teške kompromise.

Podsjetimo, jučer je i agencija za procjenu kreditnog rejtinga Standard&Poor stavila pod povećalo američki dug, i odlučila propitati njihov "savršeni kreditni rejting". Isto je dan prije napravio Moody's.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.