Obducent sa Sv. Duha upisao se na kuću preminule pacijentice. Objavljena optužnica

Foto: Google

Kad je shvatio da preminula pacijentica koja je ležala na odjelu patologije nema živućih nasljednika, obducentski pomoćnik Ivan M. iz bolnice Sv. Duh odlučio je iskoristiti situaciju i upisati se u vlasništvo nad njezinom kućom. U tome mu je pomogla izvanbračna supruga Lidija M., koja je kod javnog bilježnika svjedočila da je pokojnica usmenom oporukom Ivanu ostavila svoju nekretninu, a plan su im na kraju pokvarili susjedi pokojnice.

U optužnici koja je objavljena ovih dana stoji da je Ivan M. uvidom u osobne podatke pacijentice Mirjane Siketić saznao da je vlasnica nekretnine u Zagrebu i da nema nasljednike. On je zatim svoju djevojku Lidiju nagovorio da lažno svjedoči u ostavinskom postupku, na što je ona i pristala.

Lidija je tako otišla do javne bilježnice i rekla da su ona i još jedan djelatnik bolnice Sv. Duh Zlatko I., zajedno s Ivanom M. bili kod Mirjane i da im je ona tada dala usmenu oporuku kojom je svu svoju imovinu ostavila Ivanu M. To se navodno dogodilo jednog dana kad su svih troje s Mirjanom dogovarali da će joj okrečiti kuću prije zime.

Kontaktirao ujaka pokojne, rekao mu da im je puno pomagao

Kuća je tako prepisana na Ivana M., a on je čak kontaktirao ujaka pokojne i tražio ga da se nađu u javnobilježničkom uredu, gdje mu je rekao da se upravo on prije smrti brinuo o Mirjani i njezinoj majci Zdenki.

"Ivan M. mi je prezentirao da se duže vrijeme brinuo o mojoj pokojnoj sestri Zdenki i njezinoj kćeri Mirjani, tako što ih je vozio na groblje, nabavljao Mirjani lijekove te im pomagao što je bilo potrebno. S obzirom na to da sam ja situiran i da sam mislio da postoji dug na toj nekretnini prema Gradu ili drugim institucijama, odlučio sam dići ruke od toga i darovati nekretninu Ivanu M. Pretpostavio sam da su pokojne imale financijske poteškoće, odnosno dugove, jer su imale malu mirovinu, a koristile su lijekove", kazao je Željko M., koji je kasnije susjedima pokojnica kazao da  se osjeća prevareno.

Ivan i Lidija na kraju su se uselili u kuću u kojoj je Mirjana neposredno prije smrti živjela s majkom Zdenkom, no susjedima je cijela situacija bila čudna, posebno nakon što su saznali za navodnu oporuku. Susjedi Zdenke i Mirjane istražiteljima su rekli da nikad nisu vidjeli Ivana i Lidiju te da im, osim troje susjeda, nitko nije pomagao.

Susjeda: Nitko im nije dolazio u kuću osim nas

Jedan od ključnih iskaza dala je susjeda Dragica C., koja 35 godina živi u kući točno preko puta Zdenke i Mirjane i koja, kao ni drugi susjedi, nikad nije vidjela Ivana ni Lidiju prije nego što im je par došao u ulicu tražiti ključeve od kuće pokojnica.

Ona je ispričala da je Mirjana u zadnjim danima bila jako slaba i da ih je par dana prije nego što je završila u bolnici probudila kasno navečer jer je Zdenka pala i nije ju mogla sama podići. Nakon toga joj je nosila hranu i svakodnevno je zvala na telefon kako bi provjerila jesu li ona i mama dobro. Četvrti dan joj se nitko nije javio ni otvarao vrata, pa su ona i sin nazvali hitnu, koja je Mirjanu odvezla u bolnicu.

"Zdenka je nakon toga ostala sama u kući, a tih je dana nitko osim mene i mog sina nije obilazio niti joj nudio pomoć. Zdenka je mom sinu rekla da se u kuhinji nalazi popis telefonskih brojeva koje je moj sin nazivao, ali se nitko nije javio. Osim svog brata, nije spominjala nikog drugog od obitelji ili poznanika", ispričala je Dragica.

"Došli su me tražiti ključ od kuće, nisam im ga htjela dati"

Par dana nakon što je Mirjana završila u bolnici, Dragicu je nazvao Ivan M. i ispitivao je o životnim navikama majke i kćeri, no nije pitao imaju li živuće rodbine. Zdenka je zatim smještena u Dom za starije u Bjelovaru, a Mirjana je preminula.

"Prije nego što je bila pokopana, pojavili su se sadašnji stanari kuće pokojnica, nepoznati muškarac i žena, te su obilazili dvorište i kuću Zdenke i Mirjane. Došli su po ključ od kuće Siketić budući da im je netko rekao da je kod mene. Žena koju nikada prije nisam vidjela me tražila da joj predam ključ, no rekla sam im da ga nemam. Nisam im ga htjela dati jer ih ne poznajem.

Tada mi je rekla da su oni kumski povezani sa susjedama Siketić i da je Mirjana poznavala tu mušku osobu za koju sam kasnije saznala da je Ivan M. Rekla je i da su ona i Ivan sada preuzeli brigu o Mirjani i Zdenki, a ja sam joj je rekla da ako znaju da imaju pravo ući u njihovu kuću, neka to učine nasilno i promjene bravu", ispričala je susjeda Dragica.

Isprintali osmrtnice i oblijepili ih po ulici

Ona i ostali susjedi za Mirjanin su sprovod saznali iz osmrtnica koje su bile oblijepljene po stupovima električne rasvjete duž cijele ulice. Na njima je pisalo ožalošćene obitelj Mezak i Meštrović, što je Dragici bilo čudno jer se Zdenka djevojački drugačije prezivala.

Otprilike godinu i pol nakon Mirjanine i Zdenkine smrti Ivan i Lidija uselili su se u njihovu kuću. Dragica je ispričala da je tada netko od susjeda zvao policiju jer su ušli nasilno, no ispostavilo se da imaju uredne dokumente o nasljeđivanju.

Njezin sin je svjedočio o usmenoj oporuci koja je navodno nastala 26. rujna 2021. te je rekao da ona toga dana nije mogla biti sastavljena. "Osim mojih roditelja i mene, kod njih toga dana, kao i svakog drugog dana, nisu dolazile druge osobe. Ja sam ih osobno toga dana sa svojim roditeljima posjećivao nekoliko puta. Pričali smo o svakodnevnim stvarima i sigurno bi mi rekle da im netko dolazi okrečiti kuću. Ivana i Lidiju nikad nisam vidio kako dolaze na tu adresu i siguran sam da nisu poznavali Mirjanu i Zdenku", kazao je i dodao da je jednom prilikom pričao sa Zdenkinim bratom koji mu je rekao da su ga Ivan i Lidija prevarili i uzeli mu tu kuću.

Ivan M. i Lidija M. rekli su da se ne smatraju krivima i da nisu počinili djela koja im se stavljaju na teret, no nisu htjeli odgovarati na daljnja pitanja.

Dobio otkaz u aferi s mrtvim tijelima na podu mrtvačnice, sud ga vratio na posao

Ivan M. inače je rujnu vraćen na posao pomoćnika obducenta odlukom Općinskog radnog suda u Zagrebu nakon što je dobio otkaz u aferi s mrtvim tijelima na podu bolnice Sv. Duh. Index je u travnju 2023. godine došao u posjed snimke iz mrtvačnice bolnice Sveti Duh, na kojoj se vidi više leševa po podu.

Iz bolnice su tada odgovorili da se radi o uobičajenoj praksi uslijed nedostatka dovoljnog broja hladnjaka, no iz Grada su se pojavile pretpostavke da je netko namjerno izvadio tijela iz hladnjača i to snimio. Uslijed afere Ivan M. dobio je otkaz zbog navodnog neetičnog postupanja, no radni sud je to poništio i odlučio ga vratiti na posao.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.