Obitelj splitskog kapetana zatvorenog u Turskoj skuplja novac za vrhunski pravni tim

Foto: Go Fund Me

Pokrenuta je GoFundMe kampanja za Marka Bekavca, splitskog kapetana zatvorenog u Turskoj koji je nedavno na sudu u Ankari dobio 30 godina zatvora. Cilj kampanje je, kako stoji u opisu, prikupiti novac za "vrhunski pravni tim koji će pokrenuti žalbeni postupak".

Riječ je o prvostupanjskoj presudi donesenoj nakon što je lani u teretu na njegovom brodu Phoenician M u turskoj luci Eregli pronađen kokain.

Hrvatski kapetan se turskom istražnom zatvoru u Ankari nalazi se od listopada prošle godine, kada je policija na brodu, koji je iz Kolumbije prevozio ugljen, a plovio pod panamskom zastavom, našla 137 kilograma kokaina.

Tada je uhićeno 10 pomoraca, šestorica s Filipina, po jedan iz Finske, Poljske i Rusije te Bekavac kojeg turske vlasti smatraju odgovornim po zapovjednoj odgovornosti. Uz kapetana Bekavca, sud je proglasio krivim i prvog časnika palube dok su ostali optuženi oslobođeni krivnje.

"Osuđen je bez dokaza"

Kampanju prikupljanja novca za kapetana je pokrenula njegova supruga Katja Bekavac.

"Kapetan Marko Bekavac, čovjek s dugogodišnjim iskustvom na moru, osuđen je na 30 godina zatvora u Turskoj, bez ijednog dokaza o njegovoj umiješanosti u krijumčarenje droge. Droga, koja je navodno pronađena na brodu, nije nikada ni pokazana njemu niti članovima posade, a svi su testovi otisaka prstiju dokazali da ni Marko ni članovi njegove posade nemaju nikakve veze s krijumčarenjem.

Markova prava borba za pravdu počela je još u Kolumbiji gdje je na brod ukrcavan ugljen. Obalna policija je tijekom ukrcavanja pronašla drogu na brodu. Nakon opsežne pretrage broda, kolumbijske vlasti su zaključile da posada nije kriva i dopustile im da isplove. Marko je, kao odgovoran zapovjednik, naredio dodatnu pretragu broda prije isplovljavanja kako bi osigurao da je sve čisto.

Međutim, prilikom dolaska u tursku luku Eregli, Marko je ponovno obavijestio tamošnje vlasti da je brod prethodno bio kompromitiran, što je dovelo do nove pretrage. Ovog puta turska policija je tvrdila da je pronašla 137 kg kokaina, iako nitko, uključujući Marka i posadu, nikada nije vidio tu drogu.

Unatoč nedostatku dokaza i otisaka, Marko je osuđen po osnovi 'zapovjedne odgovornosti', iako turski zakon ne priznaje tu odgovornost za nehaj, već samo za namjeru – koja nije dokazana", stoji u opisu GoFundMe kampanje.

"Pomozite nam osigurati pravdu za Marka!"

"Sada nam je potrebna vaša pomoć! Markova obitelj ne može ovo sama podnijeti financijski. Prikupljamo sredstva za angažiranje vrhunskog pravnog tima koji će pokrenuti žalbeni postupak i osigurati pravdu za Marka.

Žalbeni proces je dug i skup, a troškovi pravnog tima iznose najmanje 200.000 EUR. Svaka donacija, bez obzira na iznos, ključna je u ovoj borbi za oslobođenje čovjeka koji je cijeli svoj život posvetio moru.

Pomozite nam osigurati pravdu za kapetana Bekavca! Vaša podrška može značiti povratak Marka njegovoj obitelji i kraj ove teške nepravde.

Pravne činjenice koje trebate znati:

  • Marko nije imao pristup balastnom spremniku (gdje je droga bila skrivena) jer ključ posjeduje samo glavni inženjer
  • Niti jedan član posade, uključujući Marka, nije vidio drogu niti im je ista pokazana u Turskoj
  • Droga je pronađena zakopana duboko ispod tona ugljena, što je onemogućilo psima da je nanjuše
  • Droga koja je navodno pronađena u Turskoj nosi brojne otiske prstiju, ali niti jedan nije povezan s Markom niti njegovom posadom
  • Marko je osuđen na temelju 'zapovjedne odgovornosti', iako prema turskom zakonu ta odgovornost ne vrijedi bez dokazane namjere – što nije dokazano

Svaka vaša donacija pomaže u osiguravanju pravedne borbe za kapetana Bekavca i njegovu obitelj. Ovu bitku ne možemo dobiti sami. Treba nam vaša pomoć. Hvala vam od srca na podršci!", napisala je kapetanova supruga u opisu GoFundMe kampanje.

Trenutno su prikupljena 122 eura donacija, a cilj je prikupljanje 200.000 eura. Zainteresirani mogu više saznati ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.