Objavljen tajni američki program: Razmatrali kopanje tunela kroz Mjesec?

Ilustracija: NASA

TIJEKOM sada ukinutog Programa napredne identifikacije prijetnji u zrakoplovstvu (AATIP), potrošeni su milijuni dolara poreznih obveznika na istraživanje bizarnih eksperimentalnih tehnologija poput nevidljivog plašta, antigravitacijskih uređaja, prohodnih crvotočina i kopanja tunela kroz Mjesec pomoću nuklearnog eksploziva, stoji u dokumentima do kojih je došao Vice.

Navedeni dokumenti, u kojima se nalazi gotovo 1600 stranica izvješća, prijedloga, ugovora i bilješki sa sastanaka, otkrivaju neke čudne prioritete AATIP-a – tajnog programa Ministarstva obrane koji je trajao od 2007. do 2012., ali je javnosti postao poznat tek 2017. kada je bivši direktor programa dao ostavku.

Te se godine AATIP počeo povezivati s NLO-ima zahvaljujući nekoliko videosnimki neidentificiranog zrakoplova koji se kreće na naizgled nemoguće načine, a koje je Luis Elizondo dao novinarima nakon svoje ostavke.

Prohodne crvotočine, zvjezdana vrata, warp pogon…

Dokumenti pokazuju da se AATIP nije bavio samo NLO-ima. Vice je, na temelju zahtjeva podnesenog prije četiri godine, a koji se temelji na Zakonu o slobodi informacija (FOIA), dobio uvid u cijeli skup od 51 dokumenta. Među najzanimljivijim su oni programa Ministarstva obrane (Defense Intelligence Reference Documents, DIRD) u kojima se raspravlja o različitim "naprednim tehnologijama".

U tim se dokumentima nalaze izvješća o prohodnim crvotočinama, zvjezdanim vratima, visokofrekventnoj komunikaciji gravitacijskih valova, warp pogonu, tamnoj energiji i manipulaciji dodatnim dimenzijama te o mnogim drugim temama koje više zvuče kao da dolaze iz filmova znanstvene fantastike ili usta teoretičara zavjere.

Naravno, u izvješćima se često naglašavalo kako mnoge predložene tehnologije nije moguće izvesti u praksi. Primjerice, u spisu DIRD-a u kojem se spominje plašt nevidljivosti, autori (čija su imena zatamnjena) pišu da "je nemoguće proizvesti savršene uređaje za nevidljivost jer su za to potrebni materijali u kojima se brzina svjetlosti približava beskonačnosti".

No dodaju, da su "definitivno u dosegu sadašnje tehnologije", uređaji pomoću kojih objekti mogu postati nevidljivi senzorima poput radara i detektora pokreta, piše Live Science.

Kopanje tunela kroz Mjesec

U izvješću o "pogonskom sustavu negativne mase", autori predlažu potragu za iznimno lakim metalima u središtu Mjeseca koji bi mogli biti "100.000 puta lakši od čelika, ali iste čvrstoće". Kako bi se došlo do središta Mjeseca, autori predlažu miniranje tunela pomoću termonuklearnih eksploziva.

Naravno, SAD nije izveo nuklearni napad na Mjesec niti to namjerava. NASA na naš prirodni satelit tijekom nadolazeće misije Artemis planira ponovo poslati ljude kako bi se istražila mogućnost uspostave trajne baze. Kako bi se takvo nešto ostvarilo, ne bi bilo poželjno gađati Mjesec nuklearnim eksplozivom.

Za sada nije poznato jesu li dokumenti DIRD urodili nekim plodom, odnosno jesu li na temelju njih provedena neka dugoročna ulaganja. Vice navodi da se AATIP većinom oslanjao na suradnju s privatnom tvrtkom Bigelow Aerospace Advanced Space Studies (BAASS).

Kompanija pod vodstvom Roberta Bigelowa, osobnog prijatelja pokojnog senatora Harryja Reida (koji je sudjelovao u pokretanju AATIP-a), potpisala je ugovor vrijedan 10 milijuna dolara za svoju prvu godinu istraživanja u programu, izvijestio je Vice.

Ovdje možete dobiti uvid u spomenuta izvješća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.