Obrat s kćeri HDZ-ovca. DORH pronašao propuste, oduzeo slučaj šibenskom odvjetništvu

Foto: Screenshot

Nakon što je zaprimilo traženo izvješće Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku, temeljem članka 74. Zakona o državnom odvjetništvu, u vezi predmeta u kojem je Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku donijelo rješenje o odbacivanju kaznene prijave protiv Anne Dujić, kćeri HDZ-ovca iz afere Nakaze, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske utvrdilo je propuste u postupanju tog državnog odvjetništva.

Utvrđeni propusti

Naime, doneseno rješenje o odbacivanju kaznene prijave je preuranjeno, s obzirom na to da po zaprimanju izvješća Policijske uprave šibensko-kninske Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku nije naložilo ni provelo dodatne izvide u svrhu pribavljanja svih relevantnih podataka za donošenje odluke te će sve okolnosti biti potrebno nastavno utvrditi, navode iz DORH-a.

"Osim toga je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zaključilo da je Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku, po zaprimanju policijskog izvješća, trebalo zatražiti povjeravanje postupanja u tom predmetu drugom stvarno nadležnom državnom odvjetništvu, radi otklanjanja svake sumnje u nepristranost i objektivnost državnog odvjetništva, a imajući u vidu okolnost da je sestra prijavljenice zaposlenica u tom državnom odvjetništvu", stoji u priopćenju DORH-a.

Turudić prebacio slučaj drugom državnom odvjetništvu, koje će ponovo o svemu odlučivati

Nastavlja se da je glavni državni odvjetnik Ivan Turudić donio odluku kojom se postupanje u predmetu prebacuje na drugo nadležno državno odvjetništvo, koje će ponovo razmatrati slučaj kćeri HDZ-ovca iz afere Nakaze. 

"Slijedom toga, glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske je, temeljem čl. 85. st. 2. Zakona o državnom odvjetništvu, a uvažavajući načelo nepristranosti koje se ispituje subjektivnim i objektivnim testom nepristranosti, donio odluku kojom je postupanje u ovom predmetu povjerio drugom stvarno nadležnom državnom odvjetništvu, koje će, uzimajući u obzir sve bitne okolnosti koje utječu na odabir načina postupanja, poduzeti dodatne radnje radi utvrđivanja svih odlučnih činjenica u ovom predmetu."

U šibenskom Općinskom državnom odvjetništvu, koje je povjerovalo kćeri HDZ-ovca, a ne policajki, radi sestra Anne Dujić

Podsjetimo, Anna Dujić nije se ovoga ljeta htjela zaustaviti na policijskoj blokadi na požarištu kod Skradina iako je policajka podigla palicu STOP. Na kraju je policajka morala zakoračiti u stranu da izbjegne nalet vozila. Tijekom incidenta Dujić joj je i psovala te joj pokazivala srednji prst.

Policajka je prijavu podnijela tek nakon dva dana, kada je prepoznala Annu Dujić i njezinu majku dok su urlale pred televizijskim kamerama.

Prijava joj je odbačena jer je tužiteljstvo zaključilo da nema dovoljno dokaza protiv Anne Dujić. Dujić je, naime, tvrdila da se policajka sama naslonila na njezino vozilo na blokadnom punktu, a DORH je povjeravao kćeri HDZ-ovca, a ne policajki. 

Osim što su donijeli polemičnu odluku, sumnju u moguću pristranost izazvala je i činjenica da u istom tom državnom odvjetništvu radi sestra Anne Dujić.

>> Sestra žene iz afere Nakaze radi u državnom odvjetništvu koje je odbacilo prijavu

Policajka je na bolovanju

Neslužbeno se doznaje da je policajka čija je prijava odbačena trenutno na bolovanju te da je angažirala odvjetnika. S obzirom na to da na odbacivanje kaznene prijave nema mogućnosti žalbe, policajki je nakon odluke šibenskog ODO-a preostajalo tek samostalno nastaviti kazneni progon putem suda, ako se za to odluči. No, zbog nove odluke DORH-a, o svemu  će ponovo odlučivati drugo tužiteljstvo. 

U odbačenoj prijavi zbog prisile prema službenoj osobi policajka je navela da ju je Anna Dujić, inače kći predsjednika Uprave Hrvatskih šuma i člana HDZ-a Nediljka Dujića, vrijeđala psovkama te da ju je gotovo pregazila kako bi prošla kroz cestovnu blokadu postavljenu zbog požara.

Dio incidenta u kojem Anna Dujić, zajedno s majkom, vatrogasce i policajce na požarištu naziva nakazama, vrijeđa ih i psuje zabilježile su i televizijske kamere, a ona je naknadno kazala da je sve izrekla u afektu i ispričala se. Policajka je prijavu podnijela dva dana nakon incidenta, kada je Annu Dujić prepoznala na snimci koju su prenosili mediji i društvene mreže.

Isto državno odvjetništvo u kojem joj je zaposlena sestra dalo je i pozitivno mišljenje na nacrt ugovora temeljem kojega je Anna Dujić od Ministarstva obrane ispod tržišne cijene otkupila stan od 90 četvornih metara koji koristi kao apartman za iznajmljivanje.

>> Mrcvarit će vas zbog majice, ali ako ste ova uhljebara, možete j***ti mater policajki

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.