Očekuje se smanjenje inflacije u BiH

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

U Bosni i Hercegovini ove i sljedeće godine očekuje se godišnja stopa inflacije od po 3.7 posto, čime se inflatorni trend usporava, naveli su iz tamošnje Centralne banke, ne isključujući posve negativne rizike po te procjene. 

Briga zbog mogućeg pada potrošnje

Centralna banka BiH provela je ispitivanje tijekom rujna, istaknuvši da se očekivanja vezana za inflaciju smanjuju. No, pri tome je pobrojala i razloge za brigu. "Ekonomska kretanja u svijetu su još uvijek nestabilna uslijed ratova, što i dalje može imati za rezultat negativne promjene očekivane inflacije", navodi se u objavi.

Pojašnjava se kako i agregirana inflacija za ovu i sljedeću godinu iznosi 3.7 posto. Iz Centralne banke BiH dodali su da je potrebno stalno praćenje inflacijskih kretanja kako bi se spriječili negativni učinci očekivanog rasta cijena, koji pak mogu dovesti do pada potrošnje u zemlji, a što je temeljna odrednica ekonomskog rasta u BiH.

Centralna banka provodu anketu o inflatornim očekivanjima svaka četiri mjeseca o čemu svoja očekivanje iznose predstavnici financijskog sektora, komercijalnih banaka i osiguravajućih društava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.