Od listopada poskupljuje plin?

Ilustracija: Shutterstock

Plin bi od listopada mogao poskupjeti i do 25 posto, doznaje Dnevnik Nove TV. Koliko, ovisi o subvenciji države, a cijene javne usluge objavljuje regulatorna agencija. Odluka je na čekanju, ali postoje kalkulacije s obzirom na cijene na plinskoj burzi.

U udruzi opskrbljivača i distributera ne očekuju značajno povećanje. "Ta cijena će po toj metodologiji biti viša zato što su cijene plina na tržištu u tom periodu koji je referentan za određivanje cijene bile više. To jedino znamo iz onoga što se sad objavilo. Ali to ne znači da mi moramo kupovati plin u javnoj usluzi. Bilo koje kućanstvo može izabrati opskrbljivača i odabrati, vidjeti tko će biti tu najjeftiniji", rekao je Srećko Ezgeta, iz Udruženja opskrbljivača i distributera plinom, HGK.

Ako subvencija države ostane na sadašnjoj razini, moguć i pad

Ako bi subvencija države ostala na sadašnjoj razini, onda bi moglo doći i do pada. Ako bi se ukinula u potpunosti, onda bi došlo do povećanja cijene.

"Ona bi mogla ići ako ne bude subvencije vlade do 25 posto, ona bi mogla biti i veća ako bi se smanjio PDV na plin koji je trenutno 5 posto, ali ja ne očekujem toliko s obzirom na to da je ta cijena i nešto niža nego je ona bila za javnu uslugu u prethodnoj godini", rekao je izv. prof. dr. sc. Dalibor Pudić, Hrvatska stručna udruga za plin.

S tim, dodaje, ako bi se barem djelomično nastavile subvencije. No, Dnevnik Nove TV je zanimalo ako bi ih država potpuno ukinula, kako bi se to odrazilo na račune kućanstava?

Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL

"Otprilike 100tinjak eura na godišnjoj razini došlo do poskupljenja, otprilike 10 eura mjesečno, ali sve ovisi o potrošnjama", dodaje Pudić. Što znači da ne dođe do poskupljenja, subvencije bi se trebale nastaviti. Pa i u nižem iznosu. 

EU: Nema subvencioniranja grijanja na fosilna goriva

S obzirom na škare ministra Primorca i rupu u državnom proračunu, bit će izazov iznaći novac. No, Europska unija je donijela odluku da nema više subvencioniranja grijanja na fosilna goriva poput nafte ili plina.

"Ja smatram da ako i bude subvencija da ne treba biti prevelika da ipak malo cijena plina i energenata ode prema gore kako bi došlo do veće energetske učinkovitosti", rekao je Pudić.

Hoće li se nastaviti sa subvencijama, iz Ministarstva za Dnevnik Nove TV nisu odgovorili. No, poskupljenje se čini izvjesnim, a koliko će iznositi, država mora odlučiti do kraja rujna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.