Odbijen i treći zahtjev za pomilovanje Glossipa u slučaju koji potiče raspravu o smrtnoj kazni u SAD

Screenshot: Sky News/YouTube

PRIJE DVA tjedna, Oklahoma je bila nekoliko sati od smaknuća Richarda Glossipa kad je državni sud zatražio odgodu kako bi proučio njegove zahtjeve za pomilovanjem. Sud je u ponedjeljak odbacio navode obrane i smrtna kazna bi trebala biti izvršena sutra poslijepodne.

Riječ je o slučaju koji se rasteže preko gotovo dva desetljeća, ali je ponovno u fokusu javnosti zbog približavanja smaknuća. Odvjetnici Glossipa su na prizivnom sudu zatražili da se ono odgodi uz tvrdnje da su suđenje i presuda bili nevaljani.

Glossip je osuđen na smrt zbog ubojstva vlasnika hotela Barryja Van Treesea, iako nije direktno sudjelovao u činu. Sud je utvrdio da je on 1997. godine platio drugom radniku u hotelu da prebije vlasnika bejzbolskom palicom, što je prepoznato kao naručivanje ubojstva.

Justin Sneed, koji je priznao ubojstvo Van Treesea, na sudu je svjedočio protiv 52-godišnjeg Glossipa i zauzvrat dobio doživotnu kaznu zatvora bez prilike za pomilovanje, dok je navodni naručitelj kažnjen smrću. Glossip je na smrt osuđen u dva postupka, prvi put 1998. godine i drugi u ponovljenom procesu 2004.

"Upitni dokazi"

Ipak, odvjetnici tvrde da njegovo smaknuće temeljeno na svjedočenju Sneeda predstavlja "rizik" i prilažu navode zatvorenika koji je navodno čuo kako Sneed govori da Glossip nije skrivio ništa.


Prizivni sud je odbacio tvrdnje i argumente obrane s 3 naprema 2 glasa uz obrazloženje da presuda nije "temeljena isključivo na svjedočenju" Sneeda, piše Washington Post. Sud je odvagnuo i da je samo svjedočenje "dovoljno za potkrjepu kazne", napisao je sudac David Lewis.

Među sucima koji su glasali protiv izvršenja je predsjedavajuća Clancy Smith, koja je ocijenila da su dokazi "u najmanju ruku upitni" ako je Sneed uistinu odbacio prijašnje navode, zbog čega je zagovarala odgodu od 60 dana kako bi se provela nova saslušanja.

I odvjetnici obrane ističu da je odluka 3-2 sugestija da ne treba nastaviti s izvršenjem kazne. "Mi bismo trebali biti duboko zabrinuti zbog egzekucije pod takvim okolnostima," napisao je u izjavi Glossipov odvjetnik Donald Knight.

Izvršenje kazne najavljeno za sutra predstavlja treći ovogodišnji pokušaj da se usmrti Glossipa. Kazna je prvi put odgođena u siječnju nakon odluke Vrhovnog suda da razmotri slučaj, no taj je postupak podržao ustavnost odluke lokalnih sudova u Oklahomi.  

Gossipu je produljen život i 16. rujna, iako mu je tom prilikom već poslužen "zadnji obrok" koji se sastoji od pohanog pilećeg odreska, pirea, ribe, čipsa i jagoda.

Guvernerka odbila pomilovanje


Obrana je odgodu izvršenja kazne zatražila i od republikanske guvernerke Mary Fallin, uz argument o novim dokazima, ali je ona odbacila zahtjev.

"Nakon pažljivog revidiranja činjenica u ovom slučaju više puta, ja ne vidim razlog da se baci sumnja na odluku o krivnji koju je donijela porota i odgodi smrtna kazna za Glossipa," napisala je guvernerka u izjavi objavljenoj ranije ovog mjeseca.  

Prijepor oko kazne dodatno raspiruju poznate osobe koje se protive smrtnoj kazni kao takvoj. Među njima su vodeća zagovornica njenog ukidanja u Americi, časna sestra Helen Prejean i Susan Sarandon koja je portretirala Prejean u filmu "Dead Man Walking". Obje žene su od državnih vlasti zatražile da zaustave izvršenje.



Na portalu za online peticije MoveOn.org, poziv Prejean i Sarandon za odgodu smaknuća zbog "izostanka dokaza koje ostavlja bez daha" je prikupio 244,000 potpisa.

 
S druge strane, javni pravobranitelj Oklahome Scott Pruitt je nakon posljednje odgode kazne rekao kako je uvjeren da će prizivni sud "zaključiti da nema ničeg što bi dovelo do osporavanja" presude.

"Obitelj Barryja Van Treesa je čekala 18 godina da se ostvari pravda za njegovu brutalnu smrt," napisao je u izjavi Pruitt.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.