Odgođena presuda Indexovom novinaru zbog pjesme "Govna Velebita"

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

U 18 SATI na Prekršajnom sudu u Novom Zagrebu trebala je biti objavljena presuda Indexovom novinaru Gordanu Duhačeku zbog pjesme "Govna Velebita".

No presuda je odgođena.

Naime, u međuvremenu je stigao ispravak optužnog prijedloga.

"Utvrđeno je da je došlo do greške u činjeničnom opisu djela prekršaja u kojem nije preciziran datum i vrijeme počinjenja, te ovom prilikom u potpunosti mijenjamo činjenični opis prekršaja", stoji u ispravku optužnog prijedloga koji je dostavila PU Zagrebačka.

Duhačekova odvjetnica Vanja Jurić tražila je rok od osam dana da se očituju o izmjenama. Presuda bi trebala biti donesena nakon toga, ali nije poznato kad.

U nastavku donosimo sliku teksta optužnog prijedloga.

Kao što se vidi iz optužnog prijedloga, osim za "Govna Velebita" Duhačeka se tereti za još jednu pjesmicu.

"Dana 22.08.2019. godine u 02,01 sati na društvenoj mreži Twitter na svom profilu koji je dostupan javnosti objavio tekst sadržaja: "Smislio sam vulgarnu skatološku verziju "Oj hrvatska mati", ali me brine da će policija doći po mene ako objavim na Twitteru", te je objavio dva komentara na navedeni tekst, slijedećeg sadržaja:

"Oj Hrvatska sr*ti, nemoj tugovati. S*ri, samo s*ri, svi će sfingterovi za te govno dati. Se*em, proljev, sraćka, tri kur*a junačka! Herceg - govna, Pi*da, to je naša dika. Oj Hrvatska sr*ti, nemoj tugovati" i "Dalma, Kvarner, Istra, govno nek se bliska. Oj Hrvatska sr*ti, nemoj tugovati. Za mir, za slobodu, hrvatskome govnu. Doživotno ćemo sr*ti", stoji u optužnom prijedlogu prepisana pjesmica s Twittera.

Suđenje zbog obrade pjesme Vilo Velebita

Podsjetimo, već danima se priča o satiričnoj obradi pjesme "Vilo Velebita" koju je Indexov novinar objavio na svom Twitter profilu, a u kojoj se narugao na račun velikog broja fekalija u Jadranu.

Duhaček je, podsjetimo, uhićen u ponedjeljak u Zračnoj luci Franjo Tuđman i to zbog dvije objave na Twitteru.

Zbog vrijeđanja policije, odnosno zbog tvita u kojem je napisao skraćenicu ACAB, još u ponedjeljak je kažnjen novčanom kaznom od 200 njemačkih maraka, odnosno 754 kune.

Objavu zbog koje je već osuđen objavio je još prošlog ljeta.

"Ispričao je i kako su ga na podu poprskali suzavcem te kako su mu u policijskom automobilu govorili da mu se ovo dešava jer se opire sistemu, jer nije poslušao njihovu naredbu istog trenutka te kako su oni najviši zakon i sl." Nedajbože da se itko opire sistemu. ACAB!", napisao je Duhaček u srpnju 2018. godine na Twitteru.

Objave na Twitteru zbog kojih je pritvoren

Riječ je bila o policijskoj intervenciji u jedan zadarski fast food, a o čemu se tih dana intenzivno pisalo.

Drugi sporan tvit je Duhačekova satirična obrada pjesme "Vilo Velebita", a koju je na svom Twitteru preimenovao u "Govna Velebita".

Duhaček je pjesmicu na Twitteru objavio u kolovozu, a odmah je prijavljen.

"Domoljubi su me zbog persiflaže "Vile Velebita" prijavili policiji, pa se sada jedan inspektor bavi tim "slučajem". Pričao sam upravo s gospodinom, bio je korektan. Eto na što domoljubi troše ograničene resurse hrvatske policije. Ah, domoljubna je glupost beskonačna", napisao je Duhaček tada.

Ovo je sporna pjesma koju je prije otprilike mjesec dana na Twitteru objavio Duhaček.

Govna Velebita
 
Oj ti govno, govno Velebita,
Ti našeg crijeva diko,
Tvoja slava jeste nama sveta,
Tebi Hrvat kliko:
Ti govno Velebita,
Ti našeg crijeva diko!
Kenjala, premila,
Kenjala, premila,
Kenjala, oj premila,
Ti stolico svih Hrvata!

Fekalije, govnovito smeđe,
Ja ljubim tvoje smrade.
Ljubim tvoga opojnoga prdeža,
I onoga ličkoga rukovanja.
Ti govno Velebita
Ti našeg crijeva diko!
Kenjala, premila,
Kenjala, premila,
Kenjala, oj premila,
Ti stolico svih Hrvata!

Nakon uhićenja policija i ministar više puta mijenjali priču

Uhićenje novinara zbog objava na Twitteru izazvalo je lavinu reakcija u Hrvatskoj, ali i u Europi. Posebno je bilo sporno priopćenje policije u kojem su kazali kako je Duhaček uhićen jer se nije odazvao policijskom pozivu u ponedjeljak.

No uskoro se pokazalo kako to nije istina. Duhaček je, kako je sam kazao, još u nedjelju otišao u policijsku postaju u Heinzlovoj kako bi ih obavijestio da u ponedjeljak ujutro ide na poslovni put. Tamo mu je rečeno da je sve u redu i da se javi kad se vrati. No u ponedjeljak je uhićen.

Policija, a potom i ministar Božinović, isprva su tvrdili kako je Duhaček ignorirao policijski poziv. Suočeni s činjenicom da je Duhaček bio na policiji, u drugom priopćenju su kazali kako je tamo bio izvan radnog vremena.

Na kraju se u sve uključio premijer Plenković koji je jutros zatražio objašnjenja.

"Očekujem jedno cjelovito izvješće ministra Bošnjakovića i ministra Božinovića.

U ovom trenutku kazat ću još jednom da su sloboda govora i sloboda medija temelj svakog demokratskog društva, pa tako i hrvatskog, i smatram da moramo ustrajati na najvišim standardima koje imamo i njih se pridržavati. Istodobno, čvrstog sam uvjerenja da bez obzira na to je li riječ o prekršaju, da moramo s posebnim obzirom pristupati novinarima i slobodi medija uopće.

Očekujem mala pojašnjenja", rekao je na vladi u uvodnom govoru premijer Plenković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.