Odgođeno otvaranje cjevovoda za vodik između Danske i Njemačke

Foto: EPA

Vodik će krenuti cjevovodom od Danske do Njemačke tek 2031. godine, objavilo je danas dansko ministarstvo za klimu i energiju, pomaknuvši rok za nekoliko godina kako bi se provela istraživanja o sigurnosti i utjecaju na okoliš.

Isporuke su trebale krenuti 2028. godine, ali su odgođene do 2031. godine budući da je državna tvrtka Energinet utvrdila da su nužne opsežne studije.

Važna uloga u zelenoj tranziciji

Dionica vodikovoda od njemačke granice do danskog grada Esbjerga trebala bi po novim rokovima biti dovršena 2031. godine, a cijeli vodikovod 2033. godine.

Vremenski okvir gradnje "daleko od idealnog", priznao je danski ministar za klimu Las Aagaard u izjavi za novinsku agenciju Ritzau, ali ponekad moramo biti realni, dodao je Aagaard.

Vlada u Kopenhagenu po njegovim riječima "još uvijek jako optimistično gleda na taj projekt". Danski ministar i njemački vicekancelar Robert Habeck dogovorili su gradnju vodikovoda u ožujku prošle godine, podsjeća agencija Dpa.

"Zeleni" vodik, koji se proizvodi korištenjem obnovljive energije iz vjetra i Sunca, trebao bi igrati ključnu ulogu u energetskoj tranziciji prema gorivima manje štetnima po okoliš.

Vodik bi se trebao koristiti u proizvodnim procesima u industriji koje je teško 'prebaciti' na električnu energiju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.