Odluka o vojnicima ide u sabor. Plenković traži SDP i Možemo da ga podrže

Foto: PIXSELL/Slavko Midzor

Vlada će tražiti dvotrećinsku podršku saborskih zastupnika za sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u NATO-ovoj aktivnosti za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini (NSATU).

Predsjednik Republike Zoran Milanović prethodno je odbio dati suglasnost na ovaj prijedlog vlade. Na dnevnom redu današnje sjednice vlade nalazi se 13 prijedloga odluka o slanju hrvatskih vojnika u misije Europske unije, UN-a i NATO-a, među kojima je i prijedlog o sudjelovanju u NSATU-u.

Prema prijedlogu, u operaciju bi bilo upućeno do pet vojnika, a premijer Andrej Plenković je u uvodnom izlaganju na sjednici vlade istaknuo da bi dvoje časnika bilo poslano u američku vojnu bazu u Wiesbadenu. Njihova uloga ne bi uključivala obuku ukrajinskih vojnika, već bi im glavni zadaci bili logistička potpora i koordinacija donacija opreme i sredstava za Ukrajinu.

Premijer je oštro kritizirao predsjednika Zorana Milanovića optuživši ga za obmanjivanje javnosti i širenje laži te naglasio da nema govora o slanju hrvatskih vojnika u Ukrajinu.

Plenković je ustvrdio da predsjednik ne štiti nacionalne interese, već zastupa rusku propagandu. Također je pozvao saborske zastupnike SDP-a i Možemo da pri glasanju o ovoj temi donesu odluke neovisno o stranačkim stavovima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.