OGROMAN USPJEH MLADOG HRVATSKOG IZUMITELJA Njegove klupe postale hit u jednoj europskoj državi

Foto: Ivan Mrvoš

MLADI, 21-godišnji Solinjanin Ivan Mrvoš, izumitelj prve pametne klupe u Europi, samo u veljači ove godine ima jednak broj narudžbi za svoj proizvod kao što je imao u cijeloj 2016. godini.

S Mrvošem smo posljednjih put razgovarali prije nepunih godinu dana, kada je useljavao u poslovni prostor koji je dobio na korištenje od Općine Klis. Godinu dana nakon toga, Mrvoševa tvrtka nastavlja poslovni uzlet, a za Index je otkrio novosti u proizvodnji i koji su mu planovi.

"Upravo radimo na novom softveru pomoću kojeg će njegovi kupci u svakom trenu imati uvid u to koliko se i kako koriste pametne klupe. Imat će korisnički račun na kojem će im biti dostupni svi podaci, a moći će određivati i funkcije klupe", otkrio je Mrvoš u razgovoru za Index.

Što sve klupa može

Njegove klupe mogu puniti mobitele i tablete i pomoću njih korisnici se mogu spojiti na internet. Napajaju se putem solarnih ploča, a noću svijetle. Za svoje kupce Mrvoš može ograničiti promet po korisniku i odrediti kojim se internetskim stranicama ne može pristupiti.

Iako su neki skeptični pa kažu da se mnogi ne žele ljeti "pržiti na klupama", Mrvoš ih uvjerava da se to ne događa jer one imaju sustav hlađenja.

Klupe, kazao je Mrvoš, imaju ugrađene velike ventilatore koje izmjenjuju 350 kubnih metara zraka po satu pa tako sjedalo nije vruće. Naglasio je i to da su u njih ugrađeni senzori koji neprestano mjere kolika je temperatura sjedala i prilagođavaju je kako bi klupe bile ugodne za sjedenje.


Osim toga, kaže da klupe imaju i dodatne senzore pa mjere vlažnost i kvalitetu zraka, a imaju i senzore koji mjere koliko je korisnika punilo mobitel te koliko ih se spojilo na internet.



"Klupa prepoznaje kad pada kiša ili snijeg i automatski se gasi. Kupci sami mogu birati kad žele da se pali noćno svjetlo i mogu birati boju koja će svijetliti. U nju smo ugradili i GPS, a upravo završavamo zadnju verziju softvera pa će se i klupe, poput mobitela, često dograđivati", rekao je Mrvoš.

Pregovori s Korejcima

Mrvoša smo pitali koliko je vremena potrebno da korisnik preko klupe napuni mobitel jer neki tvrde da to traje predugo. Kazao je da njegova tvrtka Include upravo pregovara s jednom tvrtkom iz Koreje koja proizvodi superbrzi punjač, s kojim se u 5 minuta može napuniti mobitel.

"Do kraja godine planiramo taj punjač postaviti u klupe i preko njega moći će se puniti novi mobiteli koji će se ove godine proizvesti s tim posebnim čipom. Riječ je o Samsungu, iPhoneu i Googleovim mobitelima. A za sve one koji imaju starije modele mobitela također ćemo ubrzati punjenje pa će od 20 minuta do pola sata moći potpuno napuniti uređaj", rekao je Mrvoš.


Kada smo prošle godine razgovarali s Mrvošem, imao je osmero zaposlenih, trenutačno ih je 15, a najavio je i to da će sredinom godine zapošljavati još ljudi. Kazao nam je da planira zaposliti još barem šestero ljudi. Tražit će osobe sa srednjom stručnom spremom za poslove sklapanja klupe i ljude koji će raditi kao tehnička podrška.

Tvrtka u 2014., kad ju je pokrenuo, nije imala prihoda, 2015. imala je 250.000 kuna prihoda, a lani je ta brojka veća od milijun kuna.

"U 2016. prodali smo 150 klupa, a već za veljaču imamo isto toliko narudžbi. U 2016. naše klupe izvezli smo u 7 država. Najviše narudžbi dolazi iz Slovačke gdje je klupa postala pravi hit. Oni će ove godine naručiti barem 100 klupa. Bili smo i na TV prilogu u njihovim vijestima i tamo se dogodio pravi medijski bum. Tu nam je dosta pomogao partner Mate Rimca koji nas je pozvao i postao naš ekskluzivan partner za njihovo tržište.

Vjerojatno će biti naš partner i za Češku i Austriju jer je odličan posao napravljen u Slovačkoj. Imamo i dosta upita iz Belgije, Danske i Švedske, a sklopili smo i posao u Australiji vrijedan 40 milijuna kuna.

Radimo i testiranja za klupe u Dohi. U tom gradu imamo jednu klupu, ali zbog velikih vrućina u Kataru moramo još raditi na tome pa očekujemo da će nam se otvoriti i to tržište.

U ovoj godini poslovanje ćemo usmjeriti na 'sunčane' zemlje poput Italije, Francuske i Španjolske. Ulagat ćemo veća sredstva za marketing i prodaju u tim zemljama", rekao je Mrvoš za Index.

Otvaranje podružnice u SAD-u

Otkrio je i to da za dvije godine planira i širenje posla u SAD, ali zbog specifičnosti američkog tržišta u toj zemlji želi otvoriti podružnicu.

"Često smo kontaktirali Amerikance, a oni su posebni. Neki još misle da je kod nas rat i imaju specifičan odnos prema proizvodima iz Hrvatske pa bismo trebali otvoriti podružnicu kako bismo lakše prodavali klupe. Proizvodnju bi i dalje bila u Hrvatskoj, a u SAD-u bavili bismo se marketingom i prodajom", rekao je Mrvoš.

Na kraju smo ga pitali je li zadovoljan time što je vrlo brzo ostvario dobre poslovne rezultate.

"Nikad nisam zadovoljan, ali sve je OK, sve funkcionira i posao ide u dobrom smjeru", zaključio je Mrvoš.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.