Oluja na Atlantiku zadržala cijene nafte

Ilustracija: EPA

Cijene nafte zadržale su se na međunarodnim tržištima iznad 71 dolara budući da je približavanje oluje Meksičkom zaljevu raspirilo strah od poremećaja u proizvodnji, potisnuvši u drugi plan zabrinutost za potražnju zbog naznaka posustajanja zapošljavanja u SAD-u i slabosti u Kini. Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 71.22 dolara. U petak zaključila je trgovanje u minusu 2.24 dolara.

Značajnijih promjena nije danas bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 67.86 dolara. U petak zaključio je trgovinu u minusu 1.48 dolara. Na kraju prošlog tjedna trgovce je zabrinuo mlaki tempo zapošljavanja u SAD-u. Američki poslodavci neto su u kolovozu otvorili osjetno manje novih radnih mjesta od prosjeka unatrag godinu dana, a stopa nezaposlenosti zadržala se na najvišoj razini od 2021. godine.

Anemični tempo zapošljavanja signalizira posustajanje gospodarske aktivnosti i slabiju potražnju za energentima i nadovezao se na znakove slabosti u Kini. Glavni je razlog slabljenja kineske potražnje usporavanje ekonomske aktivnosti i prijelaz na goriva s manjim udjelom ugljika, rekli su sudionici skupa o energetskoj industriji APPEC.

U ponedjeljak cijene su se stabilizirale zbog prognoze američke specijalizirane službe da će oluja na Atlantiku dosegnuti snagu uragana prije no što stigne do američkog dijela Meksičkog zaljeva gdje je smješteno 60 posto američkih kapaciteta za preradu nafte.

"Cijene su se jutros blago oporavile zbog upozorenja o uraganu koji bi mogao ugroziti američku obalu Meksičkog zaljeva, iako je glavno pitanje i dalje što će generirati potražnju i što OPEC+ može napraviti", tumači John Evans iz PVM-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.