Onkološkim pacijentima otkazane terapije. Beroš: Sve se u ponedjeljak vraća u normalu

Ilustracija: Emica Elvedji/PIXSELL

INDEXU su se u tjednu nakon potresa u Zagrebu počeli javljati onkološki pacijenti ili osobe koje u obitelji imaju onkološke pacijente. Javili su nam kako su u nekim zagrebačkim bolnicama nakon potresa odgođene kemoterapije.

"Zvali su nas više puta i govorili kako se kemoterapija odgađa"

Javio nam se mladić čija mama ima rak pluća i koja je prošla prvi ciklus terapija. Ovog utorka, dva dana nakon potresa, trebala je ići na drugu kemoterapiju u drugom ciklusu kemoterapija na Jordanovac. No, bolnica u Jordanovcu nije upotrebljiva, kaže nam njen sin.

"Zvali su nas više puta i govorili kako se kemoterapija odgađa. Danas su rekli kako se nadaju da će sljedeći tjedan biti kemoterapije", rekao nam je.

Dodao je i kako se pacijenti iz bolnice moraju preseliti, ali nemaju kamo. U bolnici su čuli da se planira preseljenje na 4. kat Rebra, ali to još nije sigurno te kemoterapije još nisu krenule. 

“Čeka se na zeleno svjetlo, čeka li rak na nešto?”

Javila nam se potom još jedna žena koja je s kemoterapijom trebala krenuti ove srijede. Javljeno joj je da se odgađa, potom da će kemoterapija možda krenuti sljedeći tjedan, a potom da se čeka zeleno svjetlo statičara.

“Ministar Beroš nažalost nije upućen u pravo stanje zagrebačkih bolnica, a vjerujem da bi napravio sve u svojoj moći da riješi problem da ga zna. Naime, osim Jordanovca i Klinike za tumore, ni Petrova bolnica nije krenula s potrebnim terapijama za onkološke pacijente koji nisu bili u procesu prije potresa. Znam to iz prve ruke jer sam (nažalost) jedna od pacijentica koja čeka na terapiju i koja je trebala krenuti s kemoterapijom ovu srijedu, ali je dobila poziv da se sve odgađa. Jučer sam dobila informaciju da ćemo možda krenuti sljedeći tjedan, a danas da ipak nećemo jer je otprilike rečeno da se čeka zeleno svjetlo statičara", javila nam je čitateljica.

Kaže da sigurno ima više ljudi u istoj situaciji.

"Čeka se zeleno svjetlo, ali čeka li rak na nešto? Ili nekog? Nisam jedina, ima sigurno desetak, a možda i više djevojaka i žena koje su u poziciji u kojoj sam ja, a iskreno ako ministar nema informacije o ovome, onda tko zna koliko je drugih žena i muškaraca u situaciji u kojoj čekaju na svoju terapiju, operaciju i ostale potrebne zdravstvene postupke. Volim ići u kazalište, ali da je HNK bitniji od ovog... Meni je to apsolutno nevjerojatno.

Molim vas, objavite informaciju u medijima, pitajte za vrijeme pres konferencije ministra Beroša, dajte do znanja njemu i njegovom timu koji odlično radi svoj posao da postoje onkološki pacijenti koji čekaju i dalje svoje terapije. Mislim da mogu govoriti ne samo u svoje ime kad kažem da apsolutno shvaćamo da su prvih dana prioritet bili pacijenti u bolnicama koje su bile pogođene potresom, ali voljela bih da se barem onda za ovaj problem zna, kako bi ga se moglo početi rješavati - ponavljam, radi se o onkološkim pacijentima čiji rak ne čeka”, javila nam je.

Situaciju danas komentirao i Beroš

Ministar je danas komentirao situaciju s onkološkom skrbi.

Ministar Beroš je tako, govoreći o dostupnosti onkološke skrbi, rekao kako je Klinika za plućne bolesti na Jordanovcu privremeno izmještena, a njezin onkološki program kreće u ponedjeljak. 

"U Klinici za tumore program je djelomično usporen tako da ne naručuju pacijente koji su stabilno. U drugim centrima koji se bave pružanjem onkološke skrbi nema dojava o poremećajima u radu", rekao je ministar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.