Općina Bol zbog natječaja otvorila se u ponoć. Vlasnik tvrtke: Prevaren sam

Foto: Privatna arhiva

"S PRAVOM sumnjam da je natječaj Općine Bol za dodjelu koncesije za korištenje dijela plaže Mali rat na Bolu namješten, a računi pobjednika natječaja krivotvoreni", kaže za Index Christian Vrdoljak, skijaški trener hrvatske reprezentacije i vlasnik tvrtke Žuti mačak, koja je 15 godina bila potkoncesionar dijela plaže Mali rat na Bolu.

Radi se o natječaju za potkoncesijsko odobrenje za školu kite surfinga i iznajmljivanje opreme za kite surfing. Vrdoljakova tvrtka Žuti mačak ondje je poslovala 15 godina, a sad je na natječaju izgubila od obrta Kite School Bol Tončija Šeparovića, koji je, prema mišljenju Općine Bol, ranije predao potpunu dokumentaciju.

Inače, spomenimo i da je Tonči Šeparović sin Francija Šeparovića, prvooptuženog u USKOK-ovoj optužnici zbog ilegalne gradnje u Općini Bol.

Vrdoljak cijelu priču oko natječaja smatra farsom. Govori kako je on u ovaj sport involviran od 2000. godine, dok je u Bolu od 2002. godine te da je potkoncesijsko odobrenje imao od 2007. Ističe da ove godine pobjednik nije pošteno odabran i da je način na koji je održan natječaj skandalozan.

"Onaj tko nije izvadio potvrde unaprijed nije imao šanse"

"Javljao sam se Općini da vidim kad će raspisati natječaj. Rekli su da će ga objaviti i da pratim internetske stranice. Saznao sam da je natječaj obavljen 7. travnja u večernjim satima iza 18 sati, tada sam bio s kadetskom skijaškom reprezentacijom Hrvatske na međunarodnom natjecanju u Val D'Isereu u Francuskoj. 

Uvjeti su bili, dakle, takvi da će koncesiju dobiti onaj tko prvi preda potpunu dokumentaciju. Svi zahtjevi i dokumentacija trebali su biti dostavljeni u pisarnicu Jedinstvenog upravnog odbora Općine Bol od 8 do 15 sati, počevši već od 8. travnja 2022. 

Kako je dio dokumentacije vezan uz javna tijela i poreznu upravu, onaj tko nije imao informaciju  i nije izvadio potvrde unaprijed, prije objave natječaja, nije imao nikakve šanse jer ni tijela općine – računovodstvo i komunalno poduzeće, kao i porezna uprava RH – ne rade navečer.

Također je iznimno vezano uz ovaj natječaj Općina Bol objavila da će pisarnica Općine raditi od ponoći do jedan sat ujutro 8. travnja, čime je ostavljeni rok za prikupljanje dokumentacije iznosio manje od 6 sati, i to večernjih kad nijedna služba ne radi", kazao je.

"Poslali smo zahtjev u najbržem mogućem roku, nakon prikupljanja cjelokupne dokumentacije, ali nismo imali nikakve šanse jer ne živimo u Bolu i nismo mogli stati u red barem predati zahtjev odmah iza ponoći! 

"Smatram da je počinjena prevara"

Šeparoviću to nije bio problem jer živi u Bolu. Vijeće za dodjelu koncesijskih odobrenja je na sjednici 21. travnja ustanovilo da je njegov zahtjev nepotpun te je pozvalo Šeparovića da ga nadopuni iako je on uz zahtjev predao račun kao dokaz vlasništva sredstava za rad, na kojem je umjesto 36 traženih dasaka (opreme) imao samo dvije daske. 

Dokument by Index.hr on Scribd

Dokument2 by Index.hr on Scribd

Time je dokazao da nema opremu za rad, međutim Vijeće ga je tražilo da pošalje dokaz da ima. Zapisnik sa sjednice održane 21. travnja napisan je i datiran s datumom 25. travnja 2022. Smatram da je i tu počinjena prevara", rekao je.

Dokument2 by Index.hr on Scribd

Dokument3 by Index.hr on Scribd

Kaže da je Šeparović dokaze poslao 28. travnja.

"Na prvoj stranici računa dostavljenog kao dopuna zahtjeva stoji datum 7. travnja, baš na dan kad je objavljen oglas Općine Bol. Ali Općina Bol je oglas objavila tek navečer, kada ni austrijska tvrtka Boards & More ne radi.

To je jedna od velikih tvrtki koje se bave distribucijom opreme za kiteboarding. Naručivanje ovako velike količine opreme vrši se devet mjeseci do godinu dana unaprijed. A i na ostalim stranicama predanog računa nalazi se drugi datum, i to 27. travnja 2022. 

Odmah mi je bilo čudno to da ukoliko je Tonči Šeparović imao račun 7. travnja, zašto ga nije predao odmah 8. travnja uz prvi zahtjev, nego tek dvadesetak dana kasnije.

Nadalje, na računima se nalazi različit broj kupca. Na onom izdanom u veljači, na prvoj stranici je jedan broj kupca i to OIB obrta Kite School Bol. Na računu iz travnja ne postoji OIB koji je naveden kao broj kupca, već samo osmeroznamenkasti broj koji je identičan onom s prvog predanog računa.

Različita je i adresa dostave na računu. Na prvom je adresa na kojoj se nalazi središte obrta Kite school Bol, a na drugom adresa u Splitu na koju je registrirana tvrtka Trapez d.o.o., čiji je suvlasnik Ivica Podrug, osmeroznamenkasti broj na oba računa odgovara broju kupca pod kojim se u austrijskoj tvrtki vodi Ivica Podrug, predstavnik te austrijske tvrtke za Republiku Hrvatsku. 

Imam prepisku s odvjetnikom tvrtke Peterom Rauchaneckerom, koji je potvrdio da kupca pod imenom Tonči Šeparović nemaju u svojoj bazi podataka i da kupac pod osmeroznamenkastim brojem s gore navedenih računa nije Tonči Šeparović", iznio je Vrdoljak.

"Nikome iz Koncesijskog vijeća nije palo na pamet da traži potvrdu uplate"

Vrdoljak je Koncesijskom vijeću dostavio račun koji smatra krivotvorenim, ali njegove primjedbe nisu uvažili. 

"Predsjednica vijeća za davanje koncesijskih odobrenja je upoznala nazočne da je 4. svibnja odvjetničko društvo Ljubičić & Vrdoljak dostavilo elektronsku poštu u kojoj navode da je Kite school Bol kao dokaz vlasništva sredstava za obavljanje djelatnosti podnio krivotvoreni račun. 

Predsjednica vijeća je također kazala nazočnima da je s ovim dopisom odvjetničkog društva upoznala vlasnika obrta gospodina Tončija Šeparovića koji se ne slaže s navodima odvjetničkog društva te se elektronskom poštom predsjednici vijeća očitovao da se radi o situaciji 'njegova riječ protiv moje' i da je sud taj koji mora utvrditi istinu, a da to nije zadatak Općine i koncesijskog vijeća. 

Nakon rasprave članovi vijeća za davanje koncesijskih odobrenja su jednoglasno donijeli odluku o davanju koncesijskog odobrenja za obavljanje djelatnosti na morskoj obali", kaže.

"Čudno je da nikom iz vijeća nije palo na pamet da traži potvrdu uplate, izvod iz bankovnog računa ili dokaz da se navedena oprema nalazi u 'knjigama' obrta kao imovina.

Rješenje za početak obavljanja djelatnosti Šeparović dobiva 24. svibnja 2022. i iako isto nije pravomoćno, započinje s radom.

Nakon prijava od strane naše odvjetnice, nikada nismo dobili bilo kakav odgovor od Općine Bol, osim da je pročelnik odsutan i da će se javiti kad se vrati. To je bilo prije više od mjesec dana", rekao nam je Vrdoljak.

Dodaje da je Šeparovićev Kite School Bol otvorio 1. lipnja iako, kako navodi, to nije imao pravo.

"Odbili su nam žalbu uz obrazloženje da nismo stranka u postupku"

"Dana 24. svibnja Općina Bol izdaje rješenje obrtu Kite School Bol nakon što je ovaj platio prvi dio koncesijskog odobrenja, a mi obavijest o dodjeli rješenja dobivamo 25. svibnja te u rješenju piše da je rok za žalbu 15 dana od dana zaprimanja i prema Zakonu o upravnom postupku, za vrijeme žalbenog postupka rješenje nije izvršno, tj. pravomoćno - odnosno ne postoji odobrenje za početak rada sve dok se ne završi žalbeni postupak. 

Mi podnosimo žalbu odmah 25. svibnja prvostupanjskom tijelu Općini Bol, koja nam odgovor šalje 23. lipnja (rješenje je napisano 20. lipnja) u kojem odbija našu žalbu navodeći kao razlog da nismo stranka u postupku, tj. da se mi nemamo pravo žaliti!

Time i dalje otežavaju cijelu situaciju jer mi jesmo stranka u postupku i prema presudama Visokog upravnog suda RH svi oni koji se javljaju za istu mikrolokaciju za dodjelu koncesijskih odobrenja u istoj godini su stranke u postupku.

Mi se ponovno žalimo na ovo odbijanje i trenutno čekamo odgovor, a to bi trebalo ići na drugi stupanj, tj. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Usprkos našim žalbama, Kite school Bol započinje obavljanje djelatnosti 1. lipnja na plaži Mali rat, za što posjedujemo foto i video dokumentaciju.

"Otvorio sam hangar, stvorili su mi se za 10 minuta"

Odmah po saznanju, 2. lipnja ponovno obavještavam sve koji bi trebali stati na kraj ovom kriminalu; a to su Općina Bol - vijeće, načelnica Općine Bol, Lučka kapetanija i Ministarstvo, međutim do danas nije izašla nijedna inspekcija, barem mi nemamo saznanja o tome, a oni i dalje nesmetano rade i naplaćuju svoje usluge", izjavio je.

"Dana 27. lipnja sam došao na plažu, otvorio naš hangar koji se tu nalazi zadnjih 15 godina kako bih počistio i pripremio brodove za eventualni posao kad se sve riješi i za 20 minuta došli su prvo prometni redar Općine Bol s pitanjem da pročelnika Karmelića i načelnicu Marčić zanima jesmo li počeli raditi. 

Nakon njih za 10 minuta dolazi lučki kapetan Drago Jerkin iz ispostave Bol i pita me imam li papire s obzirom na to da sam otvorio. U oba slučaja im odgovaram da mi ne radimo jer zasad nemamo rješenje, ali da i ekipa do nas nema izvršno rješenje pa radi. Rekao sam da mi je čudno kako 45 dana od prijave nitko nije izašao u inspekciju, a sad su se stvorili za 10 minuta", kazao je.

Pitali smo načelnicu Marčić zašto je kratak rok od objave do početka zaprimanja zahtjeva

Obratili smo se načelnici Općine Bol Katarini Marčić koju smo pitali više o ovom slučaju; prvo o tome zašto je kratak rok od objave natječaja do početka zaprimanja zahtjeva.

"Svaka primorska JLS u Splitsko-dalmatinskoj Županiji je donijela Plan upravljanja pomorskim dobrom u kojim je navedeno da Plan stupa na snagu danom objave ili dan nakon objave. Tek neki Planovi navode neki  drugi dan od objave, ali se zahtjevi zaprimanju danom objave što dođe na isto. Zašto je to tako?

Krajem studenog prošle godine članovi Vijeća za koncesije Općine Bol su sudjelovali na radionici  koju je organizirao  Ured za turizam i pomorstvo uz predstavnike Ministarstva mora prometa i infrastrukture.

Tu su istaknuti brojni problemi vezani za cijeli proces, a između ostalog pitanje što sa zahtjevima koji pristignu prije stupanja na snagu Plana. U praksi se događalo da zahtjevi pristižu prije, a onda bi takve zahtjeve trebalo Rješenjem odbaciti što je u praksi dovodilo do brojnih žalbi.

Predloženo je  da vremenski razmak između stupanja na snagu i zaprimanja zahtjeva bude što kraći ili da ga uopće nema. Takav prijedlog su usvojile mnoge, ako ne i sve JLS. Dakle to je isključivi razlog zašto je kratak rok od objave do početka zaprimanja zahtjeva.

Suština problema je provođenje Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, ZUP-a, vezane Uredbe i Upute Ministarstva u vezi postupka rješavanja zahtjeva za koncesijska odobrenja u kojoj je izričito navedeno da se zahtjevi rješavaju redoslijedom zaprimanja ili popularno nazvano 'najbržim prstom'.

"Nije nam dozvoljeno zaprimati prijave isključivo od 8 sati"

Nije nam odobreno zahtjeve zaprimati isključivo od 08:00 jer dan uvijek započinje u 00:00 i iz tog razloga je donesena odluka da iznimno pisarnica taj dan radi od 00:00 do 01:00. Pretpostavili smo da će to vremensko razdoblje biti dovoljno da svi zainteresirani predaju zahtjev, a tako je i bilo.

Jedino mjesto gdje je inače moguće zahtjev predati od 00:00 je prijaviteljima dobro poznati granični prijelaz Bajakovo. Dakle, upravo suprotno od tvrdnje da se pogoduje otočanima nastojali smo ponuditi drugo mjesto  i drugu opciju za sve prijavitelje po jednakim uvjetima.

Među podnositeljima koji su iskoristili mogućnost predaje zahtjeva od 00:00 osim poduzetnika i obrtnika iz Bola ima i onih iz Zagreba, Pučišća, Sesveta, Zastražišća, Supetra…

Ukupno 52 zahtjeva  predana su tu noć u pisarnici, a 5 u poštanskom uredu na Bajakovu. U narednim danima i tjednima je zaprimljeno tek još 30-tak zahtjeva. Dakle velika većina je zahtjev predala upravo tu noć.

Par dana ranije o cijelom postupku  napisala sam objavu putem službene Facebook stranice  u kojoj pozivam prijavitelji da budu spremni sa dokumentacijom, te da će pisarnica iznimno tu noć raditi od 00:00. Naglasila sam i da se zahtjevi rješavaju redoslijedom zaprimanja jer je to jedino zakonski moguće. Moju objavu su prenijeli i neki portali.

"Zahtjev g. Vrdoljaka je predan 66. po redu, Šeparovića 31."

G. Šeparović vlasnik Kite school Bol predao je zahtjev 8.travnja, 31. po redu, dok je zahtjev g. Vrdoljaka predan 66. po redu, i to 11. travnja.

Uvjet nije bio da se preda potpuna dokumentacija, jer je u oglasu naznačeno da će se prijavitelji pozvati na nadopunu dokumentacije. Dakle i oni koji nisu bili "spremni" su imali mogućnost predati zahtjev po jednakim uvjetima uz mogućnost da nadopune zahtjev u propisanom roku.

Ostala pitanja su u djelokrugu Vijeća za davanje koncesijskih odobrenja koje čini ukupno 5 članova. 3 člana koje je biralo Vijeće općine Bol, 1 član iz lučke kapetanije i 1 član iz Splitsko-dalmatinske Županije. Niti jedan od njih nema kompetencije provjeravati eventualno krivotvorenje dokumentacije niti su takve kompetencije preduvjet.

"Vijeće je ustvrdilo da g. Šeparović ima dokaz vlasništva nad 36 dasaka"

Što se tiče spornog računa Vijeće je zaključilo da račun ima sve potrebne elemente i da nije nadležno utvrditi je li račun krivotvoren. Nastavno na optužbe g. Vrdoljaka elektroničkom poštom zatražila sam mišljenje Ministarstva mora te nadležnog ureda u Županiji.

Zatim je  pozvan i g. Šeparović koji  se izjasnio kako je njegov račun uredan, te da protivna stranka iznosi neistine. Službe koje su nadležne a i kompetentne to utvrditi,  su o navodnoj krivotvorini obaviještene. Do danas nismo zaprimili nikakvu obavijest o tom postupku.

Vijeće je također ustvrdilo da g. Šeparović ima dokaz vlasništva nad 36 dasaka. Jedan račun je na 2 daske, a na drugom računu je 38 dasaka. Uvidom u spis g. Vrdoljak je zatražio kompletnu dokumentaciju, te ima fotokopiju oba računa.

Ovo stvara pritisak na tijela svih primorskih općina

Zaključno, provođenje ovakvog postupka iz godine u godinu stvara nevjerojatan i nepotreban pritisak na tijela svih primorskih općina. Rješenje je u izmjeni ZPDML i utvrđivanju kriterija odabira po drugom modelu koji isključuje najbrži prst.

U izmjene Zakona svakako bi trebalo uvrstiti i dodjeljivanje koncesijskih odobrenja na vremenski rok od minimalno 5 godina čime bi poduzetnici korisnici pomorskog dobra stekli stabilnije uvjete poslovanja.

Primorske JLS koje su ovim postupkom blokirane po par mjeseci svake godine bi se na taj način rasteretile i rješavale ostala bitna pitanja u svojoj domeni", napisala je.

Pitali smo je više i o Vrdoljakovim navodima kako su mu odbili žalbu uz obrazloženje da nije stranka u postupku. 

"Može se žaliti samo na rješenja koja je on dobio"

"Žuti mačak je podnio četiri žalbe, dvije žalbe na svoje rješenje i dvije žalbe na rješenje Kite school Bol. Prema mišljenju Vijeća, g. Vrdoljak nije ovlašten žaliti se na rješenje Kite school Bol već samo na rješenja koja je on dobio.

Sve su žalbe upućene na rješavanje u nadležno Ministarstvo. Nadležni lučki kapetan je izvršio nadzor, a nemam informaciju je li još kakva druga inspekcija", napisala je.

U odgovoru stoji i pravno pojašnjenje u kojem se navodi da su dvije žalbe tvrtke Žuti mačak na Rješenja Vijeća 10. i 11 svibnja, kojima je odbijen zahtjev tvrtke Žuti mačak d.o.o. za dodjelu koncesijskog odobrenja na pomorskom dobru, proslijeđene na rješavanje Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture 14. lipnja.

"Dvije žalbe tvrtke Žuti mačak d.o.o. na Koncesijska odobrenja izdana Obrtu kite school Bol su odbačene Rješenjima Vijeća za dodjelu koncesijskih odobrenja jer su, prema mišljenju Vijeća,  izjavljena od neovlaštene osobe.

Naime, Koncesijsko odobrenje je prema propisanom obrascu dostavljeno stranci u postupku Obrtu Kite school iz Bola te nadležnoj lučkoj kapetaniji,  a žalbu na Koncesijsko odobrenje je izjavila tvrtka Žuti mačak d.o.o. iz Zagreba.

Vijeće za dodjelu koncesijskih odobrenja smatra da tvrtka Žuti mačak d.o.o. nije stranka u tim postupcima.

Tvrtka Žuti mačak je izjavila žalbu na ta Rješenja o odbačaju žalbe, te će i te žalbe također biti upućene Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na nadležno postupanje", napisala je.

O svemu obaviješten DORH

Obratili smo se Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, iz kojeg su nam potvrdili da je o slučaju obaviješten DORH. 

"Sukladno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, koncesijska odobrenja daju se na zahtjev i to temeljem odobrenja Vijeća za davanje koncesijskog odobrenja, a koja se s tim ciljem osnivaju u jedinicama lokalne samouprave. Stoga predlažemo da se za postupanje u davanju koncesijskih odobrenja na području Općine Bol obratite njima, s obzirom da je navedeno u njihovoj nadležnosti.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zaprimilo je putem elektroničke pošte, na znanje, dopis odvjetničkog društva kojim je isto Općini Bol dostavilo dokaze da je jedan od podnositelja zahtjeva za koncesijsko odobrenje uz zahtjev dostavio krivotvorenu dokumentaciju.

Kako je iz zaprimljenog podneska proizlazilo kako postoji sumnja da su počinjena kaznena djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave, o istom je obaviješteno Državno odvjetništvo Republike Hrvatske. Daljnje postupanje u tim slučajevima nije u nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture", napisali su.

Šeparović: Na mene i obitelj je počeo pritisak i prije natječaja

Također, obratili smo se i Tončiju Šeparoviću, koji nam je odgovorio pisanim putem. Njegov odgovor donosimo u cijelosti.

"Drago mi je što ste odlučili čuti i drugu stranu ove priče.

Nakon što sam dobio koncesijsko odobrenje na natječaju, te time zaustavio dugogodišnji monopol i industrijalizaciju kite surf priče u Bolu, osjetio sam pozitivne i nažalost jako negativne strane ‘slave’.

Pozitivne reakcije počele su odmah kad se u krugu kitera pročulo da se mijenja scena, i da će napokon opet biti važna kvaliteta umjesto kvantitete.

Ni ona negativna strana nije kasnila s reakcijama, te je na mene i moju obitelj počeo pritisak čak i prije objave rezultata natječaja. Pritisak u obliku prijetećih poruka od strane Marija Živkovića da odustanem od natječaja, on je tajni ortak u firmi Žuti mačak (vl. Christian Vrdoljak) i brat Željke Markić, a čiji je sadržaj poznat policiji jer smo istog zbog toga kazneno prijavili.

"Ne znam o kojim računima on govori"

Na Vaše pitanje o ispravnosti računa mogu samo odgovoriti da ne znam o kojim računima on govori. 

Računi koje sam predao u sklopu dokumentacije potrebne za natječaj su ispravni, primljeni s pakiranjem naručene robe.

Ugovor koji imam sa zastupnikom Doutone-a za Hrvatsku mi omogućuje da  naručujem robu i istu plaćam sa svog računa i u svoje ime, te to pravo i koristim.

Posjedujem sve potrebne potvrde o uplatama.

"Tužit ću Vrdoljaka"

Zbog lažnih optužbi za krivotvorenje dokumenata pripremamo tužbu protiv Christiana Vrdoljaka, vlasnika firme Žuti mačak, koji nas zadnja dva mjeseca nastoji opstruirati na sve moguće načine stvarajući meni i mojoj obitelji veliki nemir i stres.

Istovremeno, taj isti Christian Vrdoljak još uvijek koristi hangar na plaži, 5 m od mora, iako mu je koncesija istekla 31.12.2021.

Hangar je svake godine proširivao za 10-ak kvadrata, pa danas umjesto dozvoljenih 12 metara kvadratnih montažnog objekta, on ima 100 metara kvadratnih veliki objekt s betoniranim temeljem kojim je trajno devastirao pomorsko dobro.

Da ironija bude još veća, on taj hangar koristi i danas, te obavlja djelatnost za koju nema koncesijsko odobrenje.

Uvjereni smo da je cijela ova medijska pompa isforsirana političkim vezama preko partnerove sestre, te se nadam da će se naći jedan novinar koji neće podlegnuti političkom pritisku zagrebačkih lobija", napisao je.

Reakcije ostalih aktera

Nakon ovog odgovora, obratili smo se ponovno Vrdoljaku, ali i spomenutom Mariju Živkoviću te Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj iz koje su nam poručili da slučaj navodne prijetnje ne mogu komentirati. Vrdoljak je rekao da mu je Živković prijatelj još od Medicinskog fakulteta te da on nema nikakvog tajnog ortaka u Žutom mačku. Reakciju Živkovića prenosimo u cijelosti.

"Nemam nikakve vlasničke niti poslovne interese u tvrtci Žuti mačak d.o.o. nego sam dugogodišnji prijatelj g. Vrdoljaka, a ujedno i poznanik g. Šeparovića koji je do nedavnih događaja bio u prijateljskim odnosima i s mojom djecom.

Pokušao sam pomoći da dođe do mirnog i pravednog rješenja ove situacije tako što sam se sastao sa g. Šeparovićem i načelnicom općine s konstruktivnim prijedlozima. Nažalost, pokazalo se da je g. Šeparović spreman činiti kaznena djela, lažno optuživati i prijetiti kako bi ostvario materijalnu korist i da u tome ima podršku općine Bol", stoji u njegovom odgovoru.

Inače, zatražili smo i reakciju Ivice Podruga, vlasnika tvrtke Trapez d.o.o, kojeg Vrdoljak dovodi u vezu s računom. On je bio vrlo kratak. "Nitko nije ništa krivotvorio. Nitko nije napravio kriminal. Sve se radilo prema zakonu. Pitajte njega što je on pogriješio da nije imao dovoljno dobru ponudu", rekao je Podrug.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.