"Operacija Plimni val II": Amerikanci bacili letke upozorenja pa uništili 116 kamiona cisterni IS-a

Screenshot: YouTube

AMERIČKI bombarderi i jurišni zrakoplovi danas su prvi put napali stotine kamiona koje Islamska država koristi za prijevoz nafte, rekli su američki dužnosnici.

Prema prvim procjenama u zračnim napadima je uništeno 116 kamiona cisterni u blizini Deir al-Zou, područja na istoku Siriji koje kontroliraju islamisti.

U napadima su sudjelovala četiri jurišna zrakoplova A-10 i dva bombardera AC-130 stacionirana u Turskoj.

Planovi za udar datiraju prije terorističkih napada u Parizu i dio su šire operacije čija je svrha oslabiti sposobnost Islamske države da financira vojne operacije i uspostavi održivu vladu na svojem teritoriju.

Američki dužnosnici su dugo iskazivali frustraciju zbog činjenice da IS nesmetano utrži do 40 milijuna dolara mjesečno izvozom nafte. Da bi uklonio izvor financiranja, SAD namjerava pospješiti napade na infrastrukturu koju IS koristi za dobivanje i prijevoz nafte.

SAD se do danas suzdržavao od napada na kamione iz straha od kolateralnih civilnih žrtava, rekli su dužnosnici.

Plimni val II

Vjeruju se da IS posjeduju više od 1,000 kamiona cisterni koji su cilj nove operacije nazvane "Plimni val II", što je referenca na Drugi svjetski rat i sličnu kampanju povedenu protiv rumunjske naftne industrije u nastojanju da se oslabi nacistička Njemačka, navodi New York Times.


Da bi umanjili rizik stradanja civila, dva borbena aviona F-15 su bacila letke oko sat vremena prije napada, upozorivši vozače da napuste vozila. Prije udara je izveden i niz preleta da bi se osnažila poruka.

Mjesto na kojem se okupljaju kamioni je pod postojanim nadzorom dronova, na području je u ponedjeljak bilo njih  295, a uništeno je više od trećine. Bačeno je dvadesetak bombi od 227 kilograma, a prilikom preleta su korišteni topovi od 105 milimetara.

Piloti su vidjeli nekolicinu vozača kako bježe u obližnji šator koji nije napadnut, rekao je američki dužnosnik i dodao da u prvi mah nema izvješća o civilnim žrtvama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.