Opet se blamira: Karamarko čestitao Praznik rada pozivajući se na sv. Josipa Radnika

Foto: FAH

TOMISLAV KARAMARKO danas je putem Facebooka objavio post povodom Međunarodnog dana rada. Karamarko je građanima čestitao Prvi maj, konstatirajući kako je to u biti blagdan svetog Josipa Radnika.

Karamarko, po naobrazbi povjesničar, tako je naočigled previdio kako se Međunarodni dan rada slavi od 1904. godine, a kako je sv. Josip Radnik proglašen svetim od strane Katoličke crkve tek 1955. godine.

Karamarkovu objavu u nastavku prenosimo u cijelosti.

Karamarkova čestitka

'[NOVA RADNA MJESTA NAŠA SU OBVEZA!]
Danas je blagdan svetog Josipa Radnika koji se, u vrijeme borbe za veću socijalnu pravednost u suvremenom društvu, počeo obilježavati i kao Praznik rada.


Nadam se da u hrvatskom društvu nikad neće prestati težnja za socijalnom pravdom. Naš prvi korak u tome mora biti otvaranje većeg broja radnih mjesta. Tek kad puno većem broju ljudi omogućimo da se bore za svoja radnička prava, za veće plaće i bolje uvjete rada na svojim radnim mjestima, moći ćemo reći i da smo na putu stvaranja socijalno pravednijeg društva.

Sretan praznik rada! Neka to u idućim godinama postane činjenica, a ne tek želja!', stoji u Karamarkovoj poruci. Inače, Sv. Josip je odlukom Hrvatskog sabora na zasjedanju 9. i 10. lipnja 1687. godine proglašen zaštitnikom hrvatskog kraljevstva i hrvatskog naroda.

Svetkovina sv. Josipa slavi se 19. ožujka, a Katolička crkva je kasnije, u vrijeme pape Pija XII. 1955. uvela i spomendan Svetog Josipa radnika. Taj spomendan se obilježava 1. svibnja, upravo zato što je Sv. Josip po tradiciji tesar i zaštitnik radnika.

Međunarodni praznik rada obilježava se u svijetu i u Hrvatskoj od 1890. godine kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu 4. svibnja 1886. godine", zaključuje Karamarko.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.