Opet uhićen prevarant s 10-ak identiteta. Ulagačima ukrao 1.2 milijuna eura

Foto: N1

Zbog prevare teške gotovo 1.2 milijuna eura danas je ponovno uhićen 54-godišnji Željko Žderić, piše N1. Ulagačima je, kako je utvrđeno, obećavao financijsku dobit, no na kraju im je samo uzeo ogroman novac.

Policija je potvrdila da je uhićen čim mu je istekao istražni zatvor zbog krivotvorenja u kojem je bio od travnja ove godine. Kriminalističko istraživanje provedeno je u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Splitu.

Kako je našao nove žrtve?

Istražitelji PU splitsko-dalmatinske utvrdili da postoji sumnja da je u svibnju 2022. Žderić započeo s varanjem dvoje stranaca koje je upoznao u Hrvatskoj. U to vrijeme boravio je u Istri, a njima se predstavio kao Saša Vuk. To je samo jedan od desetak lažnih identiteta koje je koristio.

Zatim ih je upoznao sa svojim 61-godišnjim poslovnim partnerom, inače državljaninom SAD-a. Uvjeravali su ih da zapravo predstavljaju tvrtku iz Švicarske te im predložili poslovnu suradnju.

Radilo se o ulaganjima u nekretnine i rudarenje, pri čemu su im obećavali financijsku dobit iako su, navodi policija u kaznenoj prijavi, znali da je to laž, odnosno da oštećeni neće ostvariti nikakvu financijsku dobit.

Lažni ugovor o ulaganju

Ulagači su vjerovali da je ono što Žderić priča istina pa su na kraju sačinili i ugovor o zajedničkom ulaganju. Međutim ugovor je bio fiktivan, a prema njemu su Žderić i njegov poslovni partner bili navedeni kao osobe koje zastupaju interese švicarske firme. Ulagači su u ugovoru naveli svoja stvarna imena i imali su ulogu fizičkih osoba.

Istražitelji su utvrdili da cijelo vrijeme ulagači nisu sumnjali u prevaru, već su potpisali ugovor i na osnovu njega od svibnja do listopada 2022. sa svojih računa prema uputi osumnjičenog Žderića i njegovog kompanjona uplatili ukupno 1.194.367,90 eura u kriptovalutama. Novac su prebacivali s jedne na drugu platformu za trgovinu kriptovalutama.

Kako stoji u kaznenoj prijavi, počinitelji su ulagače cijelo vrijeme držali u zabludi, odnosno tvrdili su im da posao još nije krenuo i da će im financijska dobit uskoro stići. To, utvrdili su istražitelji, nije bila istina.

"Dakle, navedenim radnjama 54-godišnjak i 61-godišnjak su u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi za sebe ili drugog zajednički i dogovorno i s unaprijed smišljenom prijevarnom namjerom oštećene doveli i održavali u zabludi lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica da će svojim ulaganjem ostvariti financijsku dobit, iako su znali da to nije istina te ih tako naveli da na štetu svoje imovine nešto učine, čime su počinili kazneno djelo prevare iz čl. 236 st. 2. Kaznenog zakona. Danas je 54-godišnjak uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku", potvrđeno je iz PU splitsko-dalmatinske.

Čovjek s 10-ak identiteta

Tko je Željko Žderić?

N1 je pisao da je riječ o čovjeku koji ima brojne identitete te već 20-ak godina sudjeluje u prevarama diljem svijeta. Njegove žrtve su brojne, a nakon kontakta sa Žderićem obično ostaju praznih ruku, uništenog poslovanja, bez imovine… Hoće li se hrvatskim istražiteljima sada javiti i njegove žrtve iz Hrvatske i okolnih zemalja?

Još 2005., prema javno dostupnim podacima, Žderić je u Kanadi bio prijavljen za prevaru tešku 200 tisuća dolara. Tada se predstavljao kao bogati poduzetnik s nekretninama i drugim posjedima u Europi, a posebno u bivšoj Jugoslaviji.

Navodno je ljude uvjeravao da mu je novac vezan, odnosno uložen i da mu nedostaje gotovine. Nakon što bi mu dali tražene iznose, nikada ga više nisu vidjeli.

Već tada su istražitelji imali informacije da se Žderić lažno predstavlja i kao Aleksandor (Alex) Vujičić, Leonid Sinaiouk, Syed Hussain, Siniša Sascha i Milorad Žderić. Kasnije se pojavljivao i kao Pavle Kolić, Sassa Visser ili pak Sasha Vuk.

Osim ovakvim vrstama prijevara zbog kojih je bio prijavljen prije gotovo dva desetljeća, Žderić se godinama kasnije povezao i s raznim investitorima kojima je također plan bio domoći se novca na ilegalan način.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.