Opskurna udruga suludim pismom nagovara Bandićeve protivnike da se predomisle

Foto: Index/FaH/Twitter/Nikola Baketa

HRVATSKO društvo za promicanje i zaštitu ljudskih prava, opskurna udruga koju vodi stanovita Nada Balen, poslalo je dr. sc. Nikoli Baketi s Instituta za društvena istraživanja bizarno pismo u kojem ga pozivaju da se “iz protivnika dodjele počasnog doktorata gradonačelniku Grada Zagreba gospodinu Milanu Bandiću prometnete u njenog zagovaratelja i da, štoviše, na to potaknete i cijeli Vaš institut”. Odmah napominjemo da vjerno prenosimo ono što stoji u dopisu Baketi, uključujući i gramatičke greške.

“Nitko objektivan, dobronamjeran i demokratski opredijeljen ne može, naime, osporiti neizmjerni doprinos gospodina Milana Bandića iznimnom napretku Sveučilišta u Zagrebu, a time i nacionalne znanosti i kulture - štoviše, njegov neizmjerni doprinos u razvitku Grada Zagreba, od znanosti, obrazovanja, kulture, umjetnosti i sporta do socijalne skrbi, zdravstva, zaštite prava pacijenata i ostalih ljudskih prava, prvenstveno manjinskih, što je sve pridonijelo i pridonosi kvaliteti života i rada svih profesora i studenata Sveučilišta u Zagrebu, a, naravno, i svih Vas, vrijednih zdravstvenih istraživača”, navodi se dalje u dopisu koji je poslalo Hrvatsko društvo za promicanje i zaštitu ljudskih prava, a potpisuje ga predsjednica udruge Nada Balen.

"Bandić može predavati političke znanosti i na Oxfordu i na Yaleu"

Bandića se opisuje kao “osobu iznimnog ugleda”, a prijedlog da mu se dodijeli počasni doktorat je “nedvojbeno čvrsto utemeljen”. Nadalje u dopisu stoji da Bandić, kako se sam gradonačelnik hvali, “može predavati političke znanosti i management i na Oxfordu i na Cambridgeu i na Yaleu i na Stanfordu” te da je Bandić “da je to ikada poželio” već mogao dobiti pravi doktorat “i na Zagrebačkom i na svakom drugom hrvatskom i svjetskom sveučilištu”. Dodaje se kako i niz Bandićevih suradnika ima doktorske titule pa se doktorskom titulom mogao kititi i Bandić. No “on je vrijeme koje bi morao uložiti u njeno stjecanje, posvetio dobrobiti građana kojima bespoštedno služi već šest mandata za redom”.

Ovo inače nije prva intervencija udruge Hrvatsko društvo za promicanje i zaštitu ljudskih prava koja može izazvati podsmijeh. Krajem 2017. i početkom 2018. su slali dopise nekim medijima u kojima su od njih tražili da “stanu s napadima na Davora Bernardića”. Televiziji N1 su poslali pismo naslovljeno "Poziv Hrvatskog društva za zaštitu i promicanje ljudskih prava na prekid kampanje protiv predsjednika SDP-a gospodina Davora Bernardića", u kojem su prijetili da će protiv njih podnijeti prijavu DORH-u.

Pisali su i televiziji N1, tražili da "prekinu kampanju protiv Bernardića"

“Uime Hrvatskog društva za zaštitu i promicanje ljudskih prava (u daljnjem tekstu Društvo), pozivam Vas da službeno i svojim osobnim autoritetom utječete da "N1 televizija" odmah prekine svoju (prema ocjeni Društva, potpuno neutemeljenu i politikantsku) kampanju protiv najobrazovanijeg, najpoštenijeg, najpristojnijeg i u svakoj poštenoj političkoj utakmici najperspektivnijeg hrvatskog političara, predsjednika SDP-a gospodina Davora Bernardića.

Kao najnoviji primjer te kampanje navest ću Vam jučerašnji skandalozni (kvazi) analitički nastup kolumnista 'Novog lista' Ladislava Tomičića u emisiji Nataše Božić 'Točka na tjedan'. U njoj je, uz ostalo, doslovce izrečeno kako gospodin Bernardić za SDP predstavlja 'srčanu manu', što znači da bi ga, podrazumijeva se, na mjestu SDP-a što prije netko trebao zamijeniti. Tko? Društvu je dojma da 'N1 televizija' otvoreno navija za povratak politike 'Mi ili oni!' neradnika i sijača mržnje Zorana Milanovića i njegove 'desne ruke' Ranka Ostojića.

Ne prekinete li odmah s takvom svojom (promilanovićevskom) uređivačkom politikom, Društvo će se, poštovani gospodine Ladišiću, biti prisiljeno obratiti Hrvatskom novinarskom društvu, Vijeću za elektroničke medije, a možda i Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske", stajalo je u pismu koje je također potpisala Nada Balen.

Bizarno pismo voditeljici televizije Z1: "Crna ženo, najljepša si znaj!"

Nije im odgovaralo ni kako Bernardića tretira voditeljica lokalne televizije Z1 Hana Tabaković pa su i njoj poslali suludo pismo.

"Poštovana, 

kao visokoobrazovana, empatična, topla, elokventna i prelijepa novinarka (podsjećate na pjesmu pok. Tomislava Ivčića 'Crna ženo, najljepša si znaj!'), već godinama uživate velike simpatije Odbora za medije Hrvatskog društva za zaštitu i promicanje ljudskih prava (dalje: Društvo) i moje osobne ali sada Vas - prisilili ste me na to - moram oštro ukoriti zbog Vašeg očiglednog priključenja kampanji petparačkih kadrova poznatog neradnika Zorana Milanovića i njemu sklonih novinarski i novinara protiv visokoobrazovanog, marljivog, pristojnog i moralno neukaljanog predsjednika SDP-a gospodina Davora Bernardića. 

Društvo Vam je to, međutim, spremno oprostiti ako svojom pameću, ljepotom i autoritetom gospodinu Bernardiću, prof. dr. sc. Ivi Josipoviću i gospodi Stjepanu Mesiću i Kreši Beljaku ubuduće počnete pomagati u njihovu hvalevrijednom zajedničkom nastojanju da se nakon katastrofalnog mandata Zoran Milanovića SDP kao stožerna politička stranka socijaldemokratske opcije što prije konsolidira. Naše Društvo nije svrstano ni ideološkopolitički ni stranački. Zalaže se isključivo za zaštitu i promicanje univerzalnih vrijednosti, što, kada je o politici i političarima riječ, znači, za što veći ugled i utjecaj visokoobrazovanih, dokazano marljivih, pristojnih i moralno neukaljanih ljudi na čelu SVIH naših političkih stranaka", pisalo je u pozivu Hani Tabaković koji je potpisala predsjednica društva Nada Balen.

Protiv "komunističkih fakulteta" poput ekonomije i prava

Nakon pisma u korist Bernardića Novi list je Nadu Balen pitao za njene motive upuštanja u takvu akciju, na što im je ona odgovorila sljedeće: “Nemamo mi tu nikakvih posebnih motiva. Nismo ni lijevi, ni desni, ni srednji. Ne zastupamo niti jednu političku opciju. Isključivo pohvalimo ljude koji su ispravni, bez obzira na njihovu političku orijentaciju, jesu li crveni, žuti ili možda plavi. Sve mi štitimo, Srbe, Rome i komuniste također. Mi smo politički potpuno neutralni, nismo svrstani. Što se konkretno Bernardića tiče, poznajem ga i komuniciram s njim. On je u redu, kulturan je, pametan, napredan. Završio je ozbiljan fakultet, fiziku, a ne neki od ovih komunističkih, pravo, ekonomija i slično. Nažalost, ovi stari ortodoksni komunisti u Bernardićevom okruženju, Zlatko Komadina i ostali, ne daju mu naprijed. Nisu njegova razina, mali je iznad njih.”

Inače, Milan Bandić je završio Fakultet političkih znanosti, što je, po klasifikaciji Nade Balen, neozbiljan komunistički fakultet, poput prava i ekonomije, a ne ozbiljan poput fizike. 

Tražili zabranu filmova Rajka Grlića i Dalibora Matanića

Spomenuta udruga je prema prijašnjim tvrdnjama Nade Balen osnovana još 1989. godine, no dok se nije proteklih godina počela zalagati za bolji tretman Bernardića i Bandića, nije baš bila primijećena u javnosti. 

Ipak, zabilježena je njihova intervencija iz 2010. godine, kada su napali film Rajka Grlića “Neka ostane među nama” i tražili da ga se povuče iz distribucije. Razlog za sve to su scene seksa u tom filmu koje se Nadi Balen nisu svidjele te je zaključila da “najgrublje vrijeđaju javni moral i teško diskriminiraju žene”. Zatražila je i Ured pučkog pravobranitelja da hitno intervenira. Prethodno se ovoj udruzi zamjerio i film "Kino Lika" Dalibora Matanića te su tražili njegovu zabranu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.