Orban: Ovo je Trumpov plan za mir u Ukrajini, dobro je razrađen

Foto: Profimedia

Ako pobijedi na američkim predsjedničkim izborima u studenom, Donald Trump će brzo zatražiti mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine, ustvrdio je mađarski premijer Viktor Orbán nakon privatnih razgovora s republikanskim kandidatom, javlja Financial Times.

U privatnom pismu čelnicima Europske unije nakon posjeta Kijevu, Moskvi i Pekingu, Orban je naveo kako to znači da bi u slučaju Trumpove pobjede "EU trebala ponovno otvoriti izravnu diplomatsku komunikaciju s Rusijom i započeti pregovore na visokoj razini s Kinom kako bi se pronašlo mirno rješenje za rat u Ukrajini".

"Rat će uskoro radikalno eskalirati"

Orbán je u pismu također rekao da je, na temelju njegovih nedavnih razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, "opći dojam" bio "da će intenzitet vojnog sukoba radikalno eskalirati u bliskoj budućnosti".

Financial Times vidio je Orbanovo pismo čelnicima EU, ali ured mađarskog premijera odbio ga je komentirati. Ni Trumpov predizborni tim nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Orbanova putovanja i susreti s Putinom, Xijem i Trumpom u posljednja dva tjedna, otkad je Mađarska preuzela rotirajuće predsjedništvo Europskom unijom, šokirali su saveznike u EU i NATO-u.

Orbanovo "mirotvorstvo" ide na ruku Kremlju

Mnogi se boje da Orbánova potpora mirovnom rješenju dok Rusija još uvijek kontrolira ogromna područja istočne Ukrajine ide na ruku Kremlju i potkopava odlučnost Zapada u podršci teritorijalnom integritetu Kijeva.

"Ne možemo očekivati ​​nikakvu mirovnu inicijativu od Trumpa do izbora. Međutim, sa sigurnošću mogu reći da ubrzo nakon izborne pobjede neće čekati svoju inauguraciju, već će odmah biti spreman djelovati kao mirovni posrednik", napisao je Orbán u svom pismu poslanom predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i drugim čelnicima EU. "On za to ima detaljne i dobro utemeljene planove", navodi se.

To znači da bi EU trebao predvidjeti promjenu američke politike, rekao je Orbán, te ili prihvatiti potrebu za hitnim pregovorima između Rusije i Ukrajine ili preuzeti veću odgovornost za financiranje ukrajinske obrane.

"Ako Trump pobijedi, financijski teret potpore Ukrajini promijenit će se na štetu EU"

"Više sam nego uvjeren da će se u vjerojatnom ishodu pobjede predsjednika Trumpa omjer financijskog tereta između SAD-a i EU značajno promijeniti na štetu EU kada je riječ o financijskoj potpori Ukrajini", napisao je Orbán u pismu čelnicima EU.

Mađarski premijer već dugo je najproruskiji čelnik EU, koji kritizira zapadne sankcije Moskvi i vojnu potporu Ukrajini te u isto vrijeme zahtijeva prekid vatre i mirovne pregovore.

Rat je započeo Putin. Orban politiku SAD-a naziva "proratnom" 

To je u suprotnosti sa zajedničkim stavom EU i SAD-a da treba pomoći obrani Ukrajine i da samo Kijev može odlučiti kada će započeti pregovore s Rusijom. "Naša europska strategija u ime transatlantskog jedinstva kopirala je proratnu politiku SAD-a", napisao je Orbán, usprkos činjenici da je rat započeo odlukom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Do sada nismo imali suverenu i neovisnu europsku strategiju ili politički akcijski plan. Predlažem raspravu o tome je li nastavak ove politike racionalan u budućnosti", stoji u Orbanovu pismu.

Rekao je čelnicima EU: "Možemo pronaći priliku sa snažnom moralnom i racionalnom osnovom za početak novog poglavlja u našoj politici ...[i] nastojati smanjiti napetosti i/ili stvoriti uvjete za privremeni prekid vatre i/ili početak mirovnih pregovora."

Orbánov opis Trumpova mirovnog plana za Ukrajinu podudara se s političkim dokumentom o sukobu koji su napisala dva saveznika za bivšeg predsjednika za koje se očekuje da će preuzeti visoke uloge u nacionalnoj sigurnosti u njegovoj administraciji ako on pobijedi na američkim izborima u studenom.

Plan Keitha Kellogga i Freda Fleitza iz America First Policy Institutea predlaže da SAD nastavi jačati obranu Ukrajine, ali bi buduća vojna pomoć zahtijevala sudjelovanje Kijeva u mirovnim pregovorima s Rusijom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.