Orban u "mirovnoj misiji" od Kijeva do Pekinga. Oteo se kontroli

Foto: X

Otkako je Budimpešta prošlog tjedna preuzela rotirajuće predsjedanje Europskom unijom, mađarski čelnik Viktor Orbán kruži okolo kao mačka na metamfetaminu, piše Politico.

Od Kijeva i sastanka sa svojim bête noireom Volodimirom Zelenskim, preko Moskve i razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, do Pekinga i druženja s liderom Xi Jinpingom, mađarski je premijer imao vrtoglavi program globalne diplomacije, kako je rekao, osmišljen da donese mir u Ukrajinu.

Europski čelnici kolutaju očima

Ali Orbanova hiperaktivna turneja natjerala je stvarne europske čelnike da kolutaju očima, a predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel kritizirali su mađarskog čelnika koji je izazvao buru nezadovoljstva u Bruxellesu.

Galama je započela na društvenim mrežama prošlog utorka, drugog dana šestomjesečnog mađarskog predsjedanja Vijećem EU, hype videom koji Orbana ciljano prikazuje kao čovjeka s misijom.

Velika povorka vozila pod sirenama i bljeskajućim plavim i crvenim svjetlima na putu je "prema miru". Dramatična glazba, kadrovi u stilu akcijskih filmova i 2100 kilometara kasnije, u glavnom gradu Ukrajine pojavio se čovjek koji tvrdi da može spriječiti svjetski rat.

Glazba je sve snažnija kako ulazi u predsjedničku palaču u Kijevu. Orban je bio na trosatnim pregovorima s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim, koji su završili osmjesima s obje strane i konferencijom za medije uz rukovanje.

Nakon Kijeva - Moskva

Samo tri dana kasnije Orban je ponovno bio odsutan - što je izazvalo mnogo veću kontroverzu među EU čelnicima koji inzistiraju na tome da on ne istupa u njihovo ime i da je uloga mađarskog premijera dok vodi Vijeće EU diplomatski nebitna.

Ovaj put je istu ruku u Moskvi pružio Putinu, ruskom krvoločnom vođi koji godinama ratuje protiv Ukrajine i prijeti europskoj sigurnosnoj arhitekturi.

Unatoč negodovanju iz Bruxellesa, Orban je ponosno izjavio da je u Moskvu došao kao izaslanik Europske unije. "Ne možemo postići mir bez dijaloga i diplomatskih kanala", rekao je Orban u Kremlju: "Shvatio sam da su pozicije daleko jedna od druge, ali u smislu obnove dijaloga danas je učinjen prvi važan korak."

Orbanov posjet Putinu vratio mu se kao bumerang

Na kraju videa s njegovog putovanja pojavio se logotip mađarskog predsjedavanja EU s trumpovskim sloganom: "Make Europe Great Again".

Orbanov posjet Putinu, tijekom kojeg mu je, čini se, manjkalo razmetanja kojima se hvali u svom videu iz Kijeva, imao je učinak bumeranga kada su u ponedjeljak ujutro Putinove snage bombardirale dječju bolnicu u Kijevu.

 

Nepredviđena diplomatska misija ubila je mađarsko predsjedanje EU, prema jednom insajderu iz Bruxellesa.

"Članice su bile iritirane već i motom MEGA, a sastanak s Putinom zauvijek će zasjeniti mađarsko predsjedanje. S takvim sastankom predsjedanje završava prije nego što je stvarno počelo", rekao je jedan diplomat EU za Politico.

Orbana nije briga, on neumorno glumi vođu Europe

Ali je li Orbana doista briga? Ili dužnost predsjedavajućeg koristi kao sredstvo da se ponaša onako kako ga njegovi pristaše kod kuće zovu: vođa Europe?

Čovjek na misiji pojavio se ponovno u Pekingu u ponedjeljak ujutro.

"Kina je jedina svjetska sila koja je jasno opredijeljena za mir. Ovo je važno za Mađarsku i za cijelu Europsku uniju", rekao je Orban, spuštajući se pred kineskim predsjednikom Xi Jinpingom kojeg je SAD - saveznik Mađarske u NATO-u - optužio da podržava rusku agresiju u Ukrajini.

Ali pravi razlog za Orbanov burni prvi tjedan predsjedanja EU možda treba tražiti bliže kući.

Orbanova stranka Fidesz upravo je ostvarila najslabiji rezultat u 15 godina na europskim izborima, a pojavio se novi protukandidat. Péter Magyar bio je dugogodišnji Orbanov saveznik, ali u veljači se okrenuo protiv budimpeštanskog establišmenta, inicirao javni pokret koji je postao stranka - i osvojio gotovo 30 posto glasova. Bio je to najbolji rezultat jedne oporbene stranke u Mađarskoj u posljednjih 15 godina.

Nakon teške recesije i praznog proračuna Orban ima malo toga za ponuditi javnosti čime bi mogao pridobiti podršku. Mogao bi se međutim predstaviti kao "mirotvorac", kao što je to činio u predizbornoj kampanji.

"Namjera je očita"

"Orban tradicionalno konstruira šireći vanjskopolitički narativ praktički od 2014. godine. Očita namjera ovoga je narativ 'Mirovne misije', koji za cilj također ima vlastite ekonomske interese. Time se hvalio pred svojim glasačima na posljednjim izborima", rekao je za Politico Botond Feledy, geopolitički analitičar u Red Snowu.

Ali Orbanova taktika mogla bi se okrenuti protiv njega. Veleposlanici EU raspravljat će o predsjedanju i njegovim nedavnim putovanjima na svom sastanku u srijedu u Bruxellesu, što je prvi znak da bi dužnosnici EU mogli prijeći s javnih osuda na konkretne akcije za obuzdavanje Budimpešte.

Prema drugom diplomatu EU, postoji sve veća zabrinutost oko Orbana: "Trebalo bi biti jasno da on predstavlja samo svoju zemlju, ali umjesto toga namjerno je ostavio puno nejasnoća."

Napetosti na visini

Diplomat je dodao da su napetosti dosta snažne nakon prvog tjedna predsjedanja i da se očekuje da će dodatno porasti kako se bude približavao sastanak Vijeća za vanjske poslove 20. srpnja, jer Mađarska nastavlja blokirati europsko financiranje oružja za Ukrajinu.

Treći diplomat EU, koji je također želio ostati anoniman, rekao je za Politico: "Sada razgovaramo o tome što ćemo točno učiniti u srijedu. Postoji vrlo jasno političko neodobravanje."

Malo je vjerojatno da Bruxelles ima apetita odmah kazniti Mađarsku zbog Orbánovog globalnog ugleda, iako analitičari kažu da postoje mehanizmi da se Orbánu oduzme predsjedanje.

Orbanu bi na rasporedu pozavidjela i Taylor Swift

"Ako pokažu odlučnost u traženju odgovarajućeg odgovora na Orbanovu 'šok i strahopoštovanje' diplomaciju, usmjerenu na trolanje i ismijavanje EU, mogu se riješiti mađarskog predsjedanja u roku od nekoliko tjedana", napisao je Dániel Hegedűs, viši suradnik u German Marshall Fundu.

Bila bi potrebna kvalificirana 80-postotna većina u Europskom vijeću da se prepravi raspored rotirajućih predsjedanja i pomakne datum nadolazećeg poljskog predsjedanja za nekoliko mjeseci.

Orban sa svoje strane pokazuje malo znakova da sluša pozive Bruxellesa na suzdržanost i pokušaje da se prekine njegova misija. On nastavlja putovanja prema rasporedu na kojem bi mu pozavidjela i Taylor Swift: već je na putu za Washington na ovotjedni summit NATO-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.