Orešković o povicima uoči nastupa Thompsona: Riva 2001., Savska 2015., Imotski 2024.

Foto: Ivana Ivanovic, Luka Stanzl/PIXSELL

Saborska zastupnica Dalija Orešković komentirala je na X-u vijest kako su se na ulicama Imotskog uoči jučerašnjeg koncerta Marka Perkovića Thompsona čuli sporni povici koje dio javnosti povezuje s ustašama i skandiranje "Zoki, pe*eru". 

"Splitska Riva 2001. Plinske boce u Savskoj 2015. Imotski 2024.", napisala je Orešković, povukavši paralelu s nekim ranijim događajima. 

Na Rivi se prosvjedovalo nakon privođenja Norca

Podsjetimo, u veljači 2001. je na splitskoj Rivi održan veliki braniteljski prosvjed u znak podrške pritvorenom generalu Mirku Norcu. Skup je ostao upamćen po govoru Ive Sanadera. 

Sanader je tada rekao kako je vlast predvođena SDP-om "počinila najveću izdaju kad je objavila prijedlog zaključaka, u kojima se organizatori prosvjeda optužuju za pokušaj državnog udara i rušenje ustavnog poretka". Tadašnjem predsjedniku Stipi Mesiću i premijeru Ivici Račanu poručio je da "nemaju moralno pravo optuživati legende Domovinskog rata".

Branitelji 2015. prenoćili u crkvi Svetog Marka

I u slučaju Savske radilo se o braniteljskom prosvjedu. Stotinjak ogorčenih branitelja okupilo se 20. listopada 2014. godine ispred zgrade Ministarstva branitelja u Savskoj 66 zbog, kako su rekli, omalovažavanja i podcjenjivanja braniteljske populacije.

Tvrdili su kako je kap koja je prelila čašu izjava tadašnjeg pomoćnika ministra branitelja Bojana Glavaševića koji je na okruglom stolu Documente izjavio kako bi "trebalo istražiti zašto velika većina hrvatskih branitelja i civila koji su prošli Domovinski rat boluje od niza malignih oboljenja i PTSP-a, a riječ je o populaciji koja je pobijedila u ratu i ostvarila brojna zakonska prava, dok populacija koja je bila na strani tzv. Krajine i izgubila rat nema prava, ali ni PTSP". 

Kulminacija prosvjeda dogodila se 29. svibnja 2015. kada su branitelji iz Savske krenuli na Markov trg, s obrazloženjem da će tamo podržati prosvjed radnika Imunološkog zavoda.

Nakon 22 sata, od kada je Trg zatvoren za prosvjede, policija je od branitelja zatražila da se maknu što su oni odbili učiniti te su se povukli u crkvu Svetog Marka gdje su dočekali jutro. Tijekom te večeri dio branitelja u Savskoj naoružan plinskim bocama zaustavio je promet, čime su dio javnosti okrenuli protiv sebe.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.