Napad orki kod Španjolske. Zabile se u jedrilicu, članovi posade jedva spašeni

Ilustracija: EPA

Orke su se u nedjelju zabile u jedrilicu u blizini obale sjeverozapadne Španjolske, oštetivši joj kormilo. Zbog takvog ponašanja kitova ubojica došlo je do akcije spašavanje u kojoj je jedan član posade jedrilice teško ozlijeđen, javlja CBS.

Nije bilo poznato koliko je točno orki sudjelovalo u napadu blizu O Roncuda, duž stjenovitih litica španjolske pokrajine Galicije. Španjolska pomorska spasilačka služba priopćila je da su dvije osobe na brodu Amidala oko 16 sati preko radioveze zatražile pomoć od dispečerskog centra u Cape Finisterreu, području također obilježenom stjenovitim obalama i u to vrijeme nemirnim morem.

Spasilačka služba je spasila muškarca i ženu, članove posade broda. Riječ je o državljanima Belgije, a plovili su s brodom pod finskom zastavom.

Komplicirana akcija spašavanja

Još jedan brod sa španjolskom pomorskom spasilačkom službom plovio je satima do Amidale po nepovoljnim vremenskim uvjetima. Valovi su bili visoki gotovo tri metra, a vjetar je puhao do 64 km/h. 

Dok je organizirana operacija tegljenja koja bi spasilačkom brodu omogućila da polako povuče jedrilicu do luke u Camariñasu, žena je na brodu Amidala ozbiljno ozlijedila ruku i helikopterom je vraćena na kopno. Misija tegljenja na kraju je završila pristajanjem jedrilice malo prije 21:30.

Manuel Capeáns, koji vodi centar za koordinaciju spašavanja u Cape Finisterreu, u izjavi je pohvalio posadu Amidale i sve koji su sudjelovali u izvlačenju jer su uspješno završili operaciju u tako teškim uvjetima.

Nije prvi put da su se orke okomile na brod kod Španjolske

Incident s orkama u nedjelju samo je posljednji u nizu izvještaja o orkama koje su oštetile jedrilice u španjolskim vodama i diljem okolne regije.

U svibnju je jahta potonula nakon što su je kitovi ubojice napali u Gibraltarskom tjesnacu, uskom plovnom putu koji povezuje Atlantski ocean i Sredozemno more između južne Španjolske i Maroka.

Nepoznati broj orki je tada udario u plovilo s dvoje ljudi i izazvao curenje vode, prema španjolskom pomorskom spasilačkom centru. Članove posade tog broda spasio je tanker s naftom koji je prolazio.

Sve češći napadi orki

Napadi orki na jedrilice posljednjih su godina sve češći. Izvješća o interakcijama kitova ubojica s ljudima više su se nego utrostručila tijekom posljednje dvije godine, prema istraživačkoj skupini GTOA, koja dokumentira takve incidente na i oko Atlantika te Iberskog poluotoka.

Grupa je rekla da je zabilježila stotine tih interakcija od 2020. iako su istraživači primijetili da je takvo ponašanje orki u Gibraltarskom tjesnacu i Biskajskom zaljevu, još jednoj žarišnoj točki interakcije s kitovima ubojicama, značajno opalo između siječnja i svibnja ove godine u usporedbi s prošlom.

Mornari su pribjegavali svemu, od bacanja pijeska u more, preko postavljanja vatrometa do puštanja metal glazbe, u pokušaju da se obrane od kitova ubojica koji napadaju brod.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.