Oslabljeni Zapad baulja prema novoj eri ratova

Foto: EPA

Prije desetak godina povjesničar s Cambridgea Christopher Clark objavio je dobru knjigu o izbijanju Prvog svjetskog rata. U mojim očima, međutim, jedna stvar nije bila na mjestu - naslov. "The Sleepwalkers" (Mjesečari) su sugerirali da 1914. europski lideri nisu znali što rade.

Istina, jedan od najstrašnijih aspekata ponašanja velikih nacija tog kobnog ljeta bilo je to što su sve vjerovale da djeluju racionalno u promicanju ili obrani svojih nacionalnih interesa. Kaiser Wilhelm II., sa svojim nepogrešivim instinktom za pogrešnu odluku, otvorio je šampanjac kako bi proslavio objavu rata, piše vojni povjesničar i novinar Max Hastings za britanski The Times.

Ovo su najopasnija vremena od kraja Hladnog rata

Ipak, kroničar koji će pisati o 2024. mogao bi svoje djelo s pravom nazvati Mjesečari. Živimo u najopasnijim vremenima od kraja Hladnog rata. Nacionalne vlade neumoljivo govore o svojoj predanosti našoj sigurnosti. Britanski ministar obrane Grant Shapps održao je prošli tjedan emotivni govor o prijetnjama s kojima smo suočeni.

On je, međutim, član vlade koja nema očite namjere učiniti bilo što u vezi s tim. Neka vas ne zavaraju NATO-ove vježbe na koje će Velika Britanija nakratko poslati svoje snage, bombe koje su RAF-ovi Typhooni bacili na Hute u Jemenu, velika priča o britanskom ratnom brodu ili brodovima raspoređenim u Crvenom moru.

Uzastopne vlade svele su britanske oružane snage na prazne granate koje ne plaše naše neprijatelje ništa više nego što impresioniraju naše prijatelje. Najmanje loše što se može reći je da su u boljem stanju od europskih susjeda.

Stanje britanske vojske tako je loše da je njen zapovjednik, general Patrick Sanders ovaj tjedan bio ponukan predložiti ustrojavanje masovne građanske pričuvne snage za britansku obranu.

Na pitanjima obrane ne dobivaju se glasovi

U nastavku ćemo se pozabaviti detaljima nekih problema, ali prvo pitanje je sljedeće: kako su Britanci dopustili da se nađemo u ovakvom stanju? Bjesne o Ruandi, pošti, NHS-u, HS2, princu Andrewu, cestama, ali ostaju ravnodušni na jadno stanje oružanih snaga. Na obrambenim pitanjima ne mogu se dobiti glasovi.

A budući da su glasovi preokupacija naših vladajućih elita, oni i dalje govore puno, a rade malo. U stvarnom svijetu Rusija, Kina i Iran već desetljećima predstavljaju ozbiljniju prijetnju našem blagostanju od bilo koje druge strane sile.

Prošlog ljeta u njemačkim i američkim akademskim publikacijama pojavio se esej koji je napisala Constanze Stelzenmüller, cijenjeni vašingtonski guru vanjske politike. Počela je argumentirajući imperativnu potrebu za održavanjem pomoći Ukrajini.

Neugodna stvarnost

Zatim je otišla dalje tvrdeći da je došlo vrijeme da se Zapad prestane pretvarati da se nacije poput Rusije, Kine i Irana mogu tretirati kao neka vrsta susjeda. Oni su naši neprijatelji, posvećeni su da nam naude. Pozvala je da se pogleda u lice toj neugodnoj stvarnosti.

Nakon pada Berlinskog zida nekoliko optimista na Zapadu prihvatilo je teoriju konvergencije - da će se unatoč razlikama u sustavima između Rusije, Kine i Zapada svijet postupno uskladiti s demokracijom slobodnog tržišta.

Predsjednik George Bush stariji artikulirao je ovaj san u obraćanju Kongresu 1990. godine: "Iz ovih teških vremena može se pojaviti novi svjetski poredak: novo doba, slobodnije od prijetnje terora, snažnije u potrazi za pravdom i sigurnije u potrazi za mirom; doba u kojem nacije svijeta, Istok i Zapad, Sjever i Jug, mogu napredovati i živjeti u skladu... Svijet u kojem vladavina zakona istiskuje vladavinu džungle. Svijet u kojem nacije prepoznaju zajedničku odgovornost za slobodu i pravdu. Svijet u kojem jaki poštuju prava slabijih."

Danas znamo bolje - ili bismo barem trebali znati

Čak i prije 34 godine mnoge nacije nisu dijelile ovaj utopijski pogled na budućnost u kojoj su Sjedinjene Američke Države trebale biti jedini arbitar. Ipak, još 2005. godine Bob Zoellick, zamjenik državnog tajnika predsjednika Georgea W. Busha, ustvrdio je da bi se bilateralne razlike s Washingtonom mogle riješiti u svjetlu zajedničkih interesa jednom kad Kina postane "odgovorni sudionik" u svjetskom poretku pod vodstvom SAD-a. Pa, danas znamo bolje - ili bismo barem trebali znati.

Stelzenmüller piše: "Slobodne demokracije moraju shvatiti da imaju posla s fenomenom za koji su vjerovale da je povijesno zastario - države-suparnici koji ih smatraju ideološkim neprijateljima. Konkretno, apsolutnim neprijateljima." Ukrajina je neposredni front u sukobu s Rusijom.

Predsjednik Vladimir Putin nije u krivu kada kaže svom narodu da je ovo sada njihov rat protiv Zapada jer smo zaista učvrstili vjerodostojnost NATO saveza u svrhu uskraćivanja pobjede agresoru iz Moskve. Zbog toga je još alarmantnije što europska i američka volja posustaju. Gotovo nitko to ne govori onako kako jest.

Odustanimo od tvrdnje da su Rusi šeprtlje koje gube rat

Mediji snose isto toliku krivnju za papagajsko ponavljanje vladinih obmana o izgledima Ukrajine kao i sami zapadni ministri, koji se osjećaju obveznima i dalje obećavati pobjedu. Optimisti bi također trebali odustati od često ponavljane tvrdnje da su Rusi obične šeprtlje. Kontinuirano su sve bolji, posebno u području elektroničkog ratovanja, a imaju i daleko više streljiva.

Dronovi su ključni. Kijev procjenjuje da Rusija proizvodi ili nabavlja 100.000 bespilotnih letjelica mjesečno, dok Ukrajina može postići samo polovinu tog broja. Bespilotne letjelice Shahed, iranske proizvodnje, koštale su daleko manje od zapadnih raketa raspoređenih da ih obore. Rusija je udvostručila proizvodnju tenkova na oko 200 godišnje.

Ne samo da Putinove snage ispaljuju puno više granata od Ukrajinaca već ih mogu kupiti ili proizvesti mnogo jeftinije: ruska granata od 152 mm košta oko 600 dolara, dok granate od 155 mm koje se isporučuju sa Zapada - sada u alarmantno malom broju - koštaju deset puta više. Rusi napadaju ukrajinske mobilne telefonske mreže, ključni element u njezinoj obrani, i smatra se da su blizu sposobnosti da ih probiju.

Teška godina za Ukrajinu

Ukrajinci su imali tešku godinu. Njihova protuofenziva nije uspjela. Rusi nastavljaju udarati po njihovim gradovima. Prosječna dob vojnika predsjednika Zelenskog je 42 godine jer su vodili politiku očuvanja mladosti, no uskoro će smanjiti dob za regrutaciju s 27 na 25 godina.

Dvadesetogodišnjaci bježe u inozemstvo kako bi izbjegli vojnu službu. Bilo je kolektivnih odbijanja zapovjedi i dosta pobuna na bojišnicama. Ako republikanci u američkom Kongresu ne odustanu od blokade vojne pomoći, do kraja veljače Ukrajinci će ostati bez topničkih granata.

To pitanje je hitno i kritično. Ukrajinsko vodstvo zbunjeno je oko toga što dalje učiniti. Nema vjerodostojnu strategiju ako ili dok ne stignu nove zalihe oružja.

Velika obećanja, male isporuke

Većina zemalja NATO-a i dalje je velika u obećanjima Ukrajini, ali sve manja u isporukama. Privatno, većina zapadnoeuropskih vlada - iako ne i nordijske - očajnički želi vidjeti završetak rata po gotovo bilo kakvim uvjetima. Umorni su od njegove cijene, ne samo zbog računa za energiju kod kuće, i nestrpljivi da se usredotoče na vlastita domaća pitanja.

Sukob s Putinom smatraju obeshrabrujućim i besplodnim. Informirani prijatelj iz vojnih krugova rekao mi je prošli tjedan: "Za Ukrajinu ovo treba biti godina konsolidacije. Trebali bi se usredotočiti na 2025. za moguću ofenzivu."

Nije me iznenadilo ono što je rekao, ali me svejedno užasnulo: 2025. se čini kao daleka budućnost za one koji toliko pate. Ne samo da je zapadno strpljenje na izmaku već je i moral Ukrajinaca slabašan. Čitaju novine. Oni znaju da je podrška Zapada neizvjesna. Ovo je druga zima u kojoj mnogi domovi nemaju grijanja, nemaju stakla na prozorima, a na ulicama su krhotine.

Ukrajinci su ogorčeni

Neki se zapadni časnici žale da im je Ukrajince teško poučavati: oni ustraju u napadima na uskim sektorima, što Rusima olakšava koncentraciju protiv njih; upravljanje velikim bitkama od njihovih zapovjednika često je loše. S druge strane, Ukrajinci su ogorčeni američkim instruktorima koji ih pokušavaju natjerati na primjenu američke taktičke doktrine u njihovom vlastitom, bitno drugačijem okruženju, a sami ne podnose mučne gubitke.

Nitko nema točne brojke, ali smatra se da su Rusi pretrpjeli oko 300.000 žrtava od veljače 2022. godine, a Ukrajinci barem polovicu tog broja, što više boli u njihovoj puno manjoj populaciji - 37 milijuna naspram ruskih 144 milijuna. Ako je Ukrajina neposredni front u zapadnom sukobu s Rusijom, promišljeni vojnici itekako su svjesni širih prijetnji usred rascjepkanog svjetskog poretka.

Huti su više smetnja nego neprijatelj, ali nanose štetu koja veseli Kremlj

Huti u Jemenu više su smetnja nego glavni neprijatelj, ali šteta koju nanose svjetskoj trgovini očito izaziva veselje u Kremlju. Rusija je vješta u remećenju i moramo očekivati još poremećaja - možda napade na podmorske cjevovode i komunikacijske veze.

Teško ih je zaštititi i sabotaža se može poreći. U godini u kojoj će se održati 80 izbora diljem svijeta ruska vojska trolova bavit će se crnim magijama za koje su "lažne vijesti" neadekvatan izraz u novom dobu umjetne inteligencije.

Moramo se ponovno naoružati u svakoj dimenziji kako bismo odgovorili na sve veći niz prijetnji, za koje je čak i SAD nedovoljno spreman. Troškovi zamjene britanskog sustava nuklearnog odvraćanja Trident skaču daleko ispred inflacije gutajući obrambeni proračun. Jedini razuman način je ograničiti potrošnju na odvraćanje kako bi se zaštitilo sve slabije financiranje konvencionalnih snaga.

Britanski mornari i dalje govore o svojim nosačima zrakoplova s poštovanjem zbog grotesknih troškova tih brodova po obrambene resurse, ali američki strateški gurui su zabrinuti zbog ranjivosti ovih behemota u doba hipersoničnih projektila, a mi posjedujemo samo nekoliko zrakoplova koji mogu poletjeti s njih.

Što treba britanskoj vojsci?

Pristran sam jer sam uvijek bio strastveni protivnik nosača aviona. Treba nam više ratnih brodova, ali manjih i praktičnijih. I treba nam više mornara. Mornarica je brojčano potkapacitirana, što uopće ne iznenađuje s obzirom na to da civilni nuklearni inženjer zarađuje šest ili sedam puta više od uniformiranog.

Britanska vojska poslala je oko 20 posto svog oružja i opreme u Ukrajinu, a Ministarstvo financija odbija odobriti zamjenu većine tog materijala. Da bi slala granate u Kijev, Velika Britanija mora kupovati na tržištu od trećih strana. Jedini značajan ugovor za streljivo koji je vlada odobrila od veljače 2022. odnosi se na topničke projektile od 155 mm koji neće biti isporučeni dvije godine.

Zaboravite širinu, gledajte kvalitetu 

Sljedeći put kad čujete ministra ili čak premijera kako izražavaju glasnu potporu Ukrajini, kao što su to činili dužnosnici u posljednje dvije godine, zaboravite širinu i mjerite kvalitetu. Ti isti ministri, sve do Davida Camerona, odobravali su bezobzirno neodgovorna smanjenja oružanih snaga.

SAD nastavlja cijeniti političku vrijednost naše potpore u oružanim sukobima poput onih koji se odvijaju u Crvenom moru, ali upitna je praktična težina naših doprinosa. Dok RAF ima teoretski 169 borbenih zrakoplova, znatan dio njih je neispravan ili je otpisan, a ima više aktivnih zračnih komodora nego obučenih borbenih pilota - znatno manje nego zrakoplova.

Putinova politika temelji se na ideji da je Zapad dekadentan

Ako moj ton zvuči mrzovoljno, to mi je i namjera. Putinova politika, ne samo prema Ukrajini nego diljem svijeta, temelji se na uvjerenju da je Zapad dekadentan; da smo preslabe volje da izdržimo dugotrajno iscrpljivanje protiv njegovih izdržljivih ratnika, koji jedva da se obaziru na svoje mrtve.

Istina, Rusija plaća užasnu ekonomsku i socijalnu cijenu zbog Putina. U svom desetogodišnjem ratu u Afganistanu Rusija je imala 26.000 poginulih, dok je u dvije godine ukrajinskog sukoba poginulo četiri puta više ruskih vojnika, a angažirano je šest ili sedam puta više vojnika. Ali nema znakova da je Putinova kontrola nad zemljom ugrožena.

Čak i ako on sam bude svrgnut, malo je vjerojatno da će nasljednik biti prosvjećeniji. Da su se naši vladari s obje strane Atlantika ponašali odgovorno, poticali bi naše nacije da se ne pripreme za sveopći rat, već za dugotrajni oružani sukob s našim neprijateljima, kako Stelzenmüller s pravom opisuje autokracije.

Lekcija povijesti

Ponekad čujem skeptike kako odbacuju argumente za ponovno naoružavanje govoreći da je vrlo mala vjerojatnost da će nas Rusija napasti. Ali velika lekcija povijesti, a posebno Prvog hladnog rata, kako smo ga naučili zvati, jest da je spremnost NATO-a na borbu omogućila demokracijama da konačno prevladaju.

Da se vratimo na 1914. godinu. Britanska vlada, koju je vodio Herbert Asquith, zaključila je najmanje sedam godina ranije da će zemlji biti teško ostati izvan europskog rata. Ali ministri su odbili prihvatiti očit odgovor - pripremiti se za slanje velike vojske na kontinent u slučaju obračuna. To se smatralo politički nezamislivim kada je trećina ukupne javne potrošnje bila posvećena voljenoj Kraljevskoj mornarici.

Tako je donesena odluka da ćemo svaki rat voditi prvenstveno na moru, kako nam najviše odgovara. Ali što ako su naši neprijatelji odabrali drugačije? Kaiser je radosno primijetio: "Bojni brodovi nemaju kotače!"

Okolnosti su danas vrlo različite, ali ne možemo vjerodostojno kreirati nacionalnu sigurnosnu politiku koja odgovara našim potrebama. Moramo se naoružati kako bismo se obranili i pomogli drugima da se obrane u sukobima i ratovima koje imamo, a ne u onima koje bismo radije vodili.

Britanski utjecaj na EU drastično smanjen Brexitom

Britanija moramo snažno nastojati uvjeriti europske susjede da učine isto, a nekima se od nas čini tragično što je britanski utjecaj na europsku politiku drastično oslabljen odlaskom iz Europske unije. Iznad svega, moramo se nadati da SAD neće utonuti u tragediju u studenom izborom predsjednika koji ima dobro mišljenje o Putinu.

Mi Britanci ogolili smo vlastitu obranu kako bismo pomogli Ukrajini u posljednje dvije godine, ali naša vojna pomoć od 6.6 milijardi eura mala je u odnosu na američkih 43.9 milijardi eura, njemačkih 17.1 milijardu eura. Čak je i malena Norveška pridonijela s 3.6 milijardi eura, a Danska s 3.5 milijardi eura.

Bez vodstva SAD-a, NATO i njegove članice bile bi u očajničkoj nevolji. I rijetko kad nam je NATO trebao više nego danas - 4. travnja slavi svoju 75. godišnjicu - praktički posvećen sukobu, ako ne i službeno, zaključuje Hastings za The Times.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.