Oštar pad bitcoina

Ilustracija: Shutterstock

Čini se kako će bitcoin doživjeti najveći tjedni pad vrijednosti u više od godinu dana. Cijena bitcoina pala je na 54.122 američkih dolara. 

Tjedni pad mogao bi iznositi više od 12 posto, što znači da bi se radilo o najvećem padu od početka studenog 2022. godine. Bitcoin je imao snažan početak godine nakon pokretanja fondova kojima se trguje na burzi u SAD-u. Sredinom ožujka vrijednost je dosegla 73.803 dolara, čime je oboren rekord. 

U medijskim izvješćima navodi se da bi Mt. Gox, koja je bila vodeća svjetska burza za kriptovalute prije nego što je propala prije deset godina, mogla početi vraćati bitcoine vjerovnicima. Pretpostavlja se da će vjerovnici vrlo brzo prodati bitcoine koje dobiju, budući da je njihova vrijednost 2014. iznosila samo nekoliko stotina dolara. 

Strahuju da Biden neće biti kandidat

"Pritisak na prodaju i dalje je povezan s očekivanim prodajama vjerovnika s propale burze Mt. Gox. Međutim, ubrzanje pada vrijednosti sugerira da tržište pokušava ići ispred tokova vjerovnika", rekao je Tony Sycamore, tržišni analitičar.

Analitičari su također ukazali na zabrinutost zbog mogućnosti da bi Joea Bidena kao predsjedničkog kandidata Demokratske stranke mogao zamijeniti netko tko bi bio manje pro-kripto orijentiran. Strahovi su osobito porasli nakon katastrofalnog Bidenovog nastupa u prošlotjednoj debati na CNN-u. 

"Ono što je zapanjujuće u vezi s ovim padom bitcoina jest da dolazi dok su američke dionice i globalni dionički indeksi na rekordnoj razini ili barem blizu rekordne razine. Korelacija između bitcoina i glavnih dionica je slaba", naveo je Antoni Trenchev, suosnivač kripto platforme Nexo.

Ethereum, konkurent bitcoina i druga najveća kriptovaluta na svijetu, skliznula je na vrijednost od 2828 dolara. Radi se o padu od 9 posto, čime je kriptovaluta postigla najnižu cijenu u više od dva mjeseca. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.