Oštar pad dolara

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta skliznula na najnižu razinu u sedam mjeseci jer se očekuje smanjenje kamata američkog Feda u rujnu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 0,4 posto i dosegnuo najvišu razinu u mjesec dana.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio 2 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 0,7 posto. U Hong Kongu i Šangaju pale su, pak, između 0,3 i 1 posto.

Kina usporava

Kineska su tržišta pod pritiskom jer gotovo svi posljednji podaci pokazuju da se rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva usporava. Ostale burze u regiji prate jučerašnji rast Wall Streeta, kada je Dow Jones ojačao 0,6 posto, S&P 500 gotovo 1, a Nasdaq indeks 1,4 posto.

S&P 500 i Nasdaq indeks porasli su osmi dan zaredom, što je njihov najduži pozitivni niz u ovoj godini. Tako su nadoknadili gotovo sve gubitke od prije dva tjedna, kada su oštro pali zbog strahovanja od recesije.

U međuvremenu su ta strahovanja splasnula, zahvaljujući nizu podataka koji ukazuju na stabilan rast gospodarstva. Optimizam na tržištu zahvaljuje se i popuštanju inflacije u SAD-u, što otvara prostor američkoj središnjoj banci za smanjenje kamata.

Očekuje se potez Feda

Na tržištu se očekuje da će Fed već u rujnu smanjiti kamate za 0,25 postotnih bodova, a da će do kraja godine uslijediti još barem jedan rez. Zahvaljujući tome, u svih 11 najvažnijih sektora cijene su dionica jučer porasle.

Glavni pokretač uspona S&P 500 i Nasdaq indeksa bio je rast cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Nvidia, Microsoft i Alphabet.

Dolar pod pritiskom, cijene nafte pale

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta pala na najnižu razinu u sedam mjeseci. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 101,85 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 102,20 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 146,40 na 146,50 jena. No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1080 dolara, najvišu razinu u ovoj godini, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1040 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale drugi dan zaredom. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0,72 posto, na 77,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,89 posto, na 73,70 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.