Osuđeni homofobni svećenik Jurčević dobit će nagradu za životno djelo

Screenshot: Youtube/Župa Svete Jelene Križarice

GRAD Kastav ove će godine nagradu za životno djelo dodijeliti tamošnjem župniku Franji Jurčeviću, široj javnosti poznatom po tome što je svojevremeno bio osuđen na uvjetnu kaznu zbog rasne i druge diskriminacije, piše Novi list.

Homofobnog župnika je za nagradu predložio kastavski HDZ, a Gradsko vijeće Kastva je na posljednjoj sjednici prihvatilo prijedlog većinom od 13 glasova oporbe i vladajuće koalicije predvođene SDP-om. Suzdržana je bila tek jedna SDP-ova vijećnica.

Predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Arsen Jardas obrazložio je da se Jurčeviću nagrada za životno djelo dodjeljuje zbog njegova dugogodišnjeg rada, snažne osobnosti, pristupačnosti i volje da služi svojim građanima.

Gej osobe "psihopati", a lezbe "bolesne, samodopadne, agresivne i bezobrazne"

Podsjetimo, Jurčević je u ožujku 2011. godine osuđen na Općinskom sudu u Rijeci na uvjetnu kaznu zatvora od tri mjeseca s rokom kušnje od godinu dana zato što je na svom blogu poticao na nasilje i iskazivao mržnju protiv homoseksualnih osoba. Homofobni ispadi počeli su nakon što je podržao napad na Povorku ponosa u Beogradu - gej osobe nazvao je psihopatima, a one koji su ih napali "normalnim Beograđanima". O gej osobama ženskog spola Jurčević je pisao da su neke od njih "bolesne, samodopadne, agresivne i bezobrazne".

Zbog govora mržnje na blogu protiv Jurčevića je kaznenu prijavu podigla lezbijska organizacija Kontra. Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci protiv Jurčevića je podnijelo optužni prijedlog zbog kaznenog djela rasne i druge diskriminacije, a Općinski ga je sud proglasio krivim zbog javne diskriminacije na osnovi spolnog opredjeljenja. 

Mjesec dana kasnije i Županijski sud u Rijeci proglasio ga je krivim za diskriminaciju i uznemiravanje LGBT osoba nakon udružene tužbe koju su protiv njega podnijeli Centar za LGBT ravnopravnost (kojeg čine udruge Lori, Zagreb Pride i Queer Zagreb) i Centar za mirovne studije zbog njegovih homofobnih i ekstremističkih natpisa na blogu zupnik.blog.hr.

"Sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Ivanka Maričić Orešković proglasilo je Jurčevića krivim zbog članaka 'Beogradski poučak' i 'Koliko mi je poznato do sada niti jedan novinar u Hrvatskoj nije osudio perverzije lezbijki i homoseksualaca u Španjolskoj', objavljenih na njegovom blogu 10. studenoga 2010., ustvrdivši da je diskriminirao, poticao na diskriminaciju i uznemiravao po osnovi spolne orijentacije nazivajući LGBT osobe "bolesnima, perverznima, besramnim jadnicima, osobama bolesnih usmjerenja, nenormalnima, perverznim i nastranim osobama".

Dobio zabranu pisanja tekstova na blogu

Sud je Jurčevića obvezao da u dnevnim tiskovinama objavi presudu te mu je zabranio daljnje pisanje tekstova na blogu "zupnik.blog.hr" tako da osobe diskriminira po osnovi spolne orijentacije. Kastavskom župniku sud je također naložio da ukloni sporne tekstove sa svoje stranice.

Jurčević se "poigrao" i sa žrtvama Jasenovca

No nisu samo gej osobe bile na udaru bloga ovog župnika. Jurčević je, kako se sam izrazio odlučio i "poigrati" s brojkom žrtava Jasenovca. 

"Pokušao sam vidjeti koliko je to žrtava u Jasenovcu bilo s imenima žrtava, ali isto tako s imenima očeva istih žrtava u Jasenovcu", napisao je župnik Jurčević u tekstu  s naslovom "Još malo igre oko jasenovac.org – Victim list". Brojeći "hrvatska imena"  žrtava došao je do zaključka da je našao dokaz  "ogromnog krivotvorenja Jasenovca i napuhavanja srpskih, židovskih i romskih žrtava a potpunog negiranja Hrvata koji su – prema ovoj krivotvori – također nastradali u Jasenovcu".

Prije dvije godine Indexovom novinaru potvrdio je svoje revizionističke stavove. Objašnjavao je kako stranicu Jasenovac.org vode Srbi i Židovi te nas upitao zašto ne pišemo o lažnim žrtvama Jasenovca.

"Ustaše su se doista borile samo i isključivo za slobodnu Državu Hrvatsku"

Jurčevićev interes za povijesni revizionizam ogleda se i u njegovim stavovima prema ustaškom režimu. "Osobno mi je i drago da se domoljube poistovjećuje s ustašama jer ustaše su se doista borili samo i isključivo za slobodnu Državu Hrvatsku", napisao je svojevremeno Jurčević. Kastavski župnik svom čitateljstvu objasnio je da "nisu svi ustaše bili koljači i ubojice, a bome niti su svi partizani bili anđeli" i zgražao se jer se ustašama proglašavaju "svi koji iskreno vole svoju domovinu". 

Neistomišljenike nazivao "kretenčinama"

Jurčević je bio aktivan i u komentarima na svom blogu, a prilikom sučeljavanja s neistomišljenicima nije birao riječi. Jednom je čitatelju tako napisao: "Kretenčino blesava. Mene nazivaš 'smeće staro'. Zapamti, ja sam barem ostario, a ti četničko smeće možda nećeš doživjeti moje godine ili pak imaš toliku moć da nikada nećeš prihvatiti činjenicu starenja kao što nikada nećeš prihvatiti SLOBODNU I NEOVISNU DRŽAVU HRVATSKU".

Tko ne naruči križ, neće vidjeti Jurčevića na pogrebu

O Jurčeviću se u medijima pisalo i zbog obavijesti svojim župljanima kako neće prisustvovati pogrebu ako se ne naruči križ za pokojnika. 

"Dogodi se da netko, iako vrlo rijetko, ne naruči križ za svoga pokojnika. Ako uočim da na čelu pogrebne povorke nema križa, napustit ću pogreb", napisao je svojevremeno Jurčević.

Više od sto njegovih župljana organiziranih na društvenim mrežama 2009. godine javno su iskazivali nezadovoljstvo zbog njegova djelovanja.

Ogorčeni župljani tražili premještaj

"Po općem uvjerenju, jedan bi župnik trebao promicati ljubav, mir, praštanje i toleranciju, dok vlč. Franjo Jurčević promiče mržnju, nepraštanje, rasizam, fašizam i nacionalizam. Neshvatljivo je da riječka nadbiskupija ne želi reagirati i ukloniti vlč. Jurčevića s mjesta župnika u Kastvu", stajalo je u opisu jedne Facebook grupe.

No umjesto sankcija homofobnog Jurčevića čeka tako nagrada za životno djelo koju su mu izborili HDZ-ovi i SDP-ovi lokalni političari.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.