Osvanuli plakati po Splitu: 200 dana bez odgovora. Tko je ubio Matijanića? Zna se

Foto: Index

DANAS je točno 200 dana od smrti Vladimira Matijanića i još uvijek nije započela istraga, odnosno Državno odvjetništvo još uvijek je u fazi tzv. izvida. Nitko nije smijenjen, niti je itko odgovarao za Matijanićevu smrt, čak ni na disciplinskim ili etičkim odborima.

Jutros je povodom 200 dana od njegove smrti po Splitu osvanulo nekoliko plakata na kojima piše "200 dana bez odgovora: Tko je ubio Vladimira Matijanića?! Zna se?!". Plakati su polijepljeni na splitskoj rivi, kod kipa Franje Tuđmana, na Cankarevoj poljani, Voćnom trgu te pred Županijskim odborom HDZ-a.

Matijanić je umro u popodnevnim satima 5. kolovoza prošle godine, i to nakon što je danima tražio pomoć splitskih liječnika, a hitna ga je odbila odvesti u bolnicu. Od utorka do petka tog kobnog dana tražio je pomoć splitskih liječnika. U ta četiri dana nije bio hospitaliziran niti adekvatno pregledan.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu i dalje radi na kaznenom predmetu koji se vodi protiv nepoznatih počinitelja zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela nesavjesnog liječenja. Nakon što su tri mjeseca čekali posebno vještačenje Medicinskog fakulteta u Zagrebu o okolnostima smrti Vladimira Matijanića, naručili su novo od istog fakulteta. Izvidi i dalje traju. 

Zdravstvena inspekcija još je u kolovozu prošle godine utvrdila niz nepravilnosti u slučaju Matijanić, no posebno povjerenstvo Ministarstva zdravstva, koje je oformio još uvijek aktualni ministar zdravstva, HDZ-ov Vili Beroš, postupajući po tom inspekcijskom nalazu zaključilo je kako nije bilo većih nepravilnosti.     

Početkom veljače održan prosvjed

Početkom veljače na Markovom trgu održao se prosvjed pod nazivom "Oprostite što smetam, ne mogu disati" u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND), točno šest mjeseci od Matijanićeve smrti. 

Prosvjedovalo se protiv sistema koji je ubio Matijanića te za sve druge žrtve zdravstvenog sustava, koji u Hrvatskoj ne funkcionira. HND se zalaže za neovisnu istragu okolnosti smrti Vladimira Matijanića, kao i za ostavku ministra zdravstva Vilija Beroša. Ministar je na prosvjed odgovorio ljutim priopćenjem u kojem je prosvjednike optužio da "smrt kolege koriste za političke ciljeve". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.