Otac hrvatske književnosti bio je hit u Europi, čitali su ga od Engleske do Italije

Foto: Wikipedia, Shutterstock

Marko Marulić rođen je 1450. godine u Splitu. Jedna je od najvažnijih ličnosti u povijesti Hrvatske te ga se smatra ocem hrvatske književnosti. Živio je u turbulentnom dobu osmanskih pljački i iza sebe ostavio bogat književni opus. Bio je renesansni pisac, pjesnik i humanist.

Potječe iz ugledne splitske obitelji, a od mladosti pokazuje iznimnu darovitost za klasične jezike. Osim grčkog i latinskog, vrlo dobro je od malih nogu baratao i talijanskim. Kao mladić slušao je priče o turskim provalama, pa je u svojim djelima često upozoravao na tursku opasnost.

Hrvatima poznat po Juditi, Europi po drugim djelima

Njegovo najpoznatije djelo Judita napisano je 1501. godine, a smatra se prvim epskim djelom na hrvatskom jeziku. U epu pripovijeda biblijsku priču o Juditi, hrabroj ženi koja spašava svoj narod od protivničkog vojvode. Korištenjem hrvatskog jezika u ovoj formi otvorio je vrata budućim generacijama hrvatskih pisaca i time postavio temelje za razvoj hrvatske književnosti.

Ipak, Marulić je najviše pisao na latinskom jeziku. Tim se jezikom zapravo najviše i služio jer je provodio puno vremena u internacionalnom okruženju. Njegovo djelo De institutione bene vivendi per exempla sanctorum opisuje živote svetaca i bavi se pitanjem morala, a postalo je jedno od najčitanijih štiva njegovog vremena. Franjo Saleški uvijek je nosio Marulićevu knjigu sa sobom nazivajući je svojim moralnim vodičem.

Moralnim pitanjima bavi se još više u djelu Evangelistarium, koje su voljeli mnogi svećenici. Ermolao Barbaro, član venecijanske grupe intelektualaca, obožavao je Marulićeva djela. Evangelistarium je preveden i na francuski, pa je utjecao na Jeana Gersona, utjecajnog humanista iz sjeverne Francuske. Engleski humanist Thomas More čitao ga je neposredno prije svoje smrti.

Thomas More prije javnog pogubljenja

Početak hrvatske književnosti

Marulić je svojim stvaralaštvom pokrenuo književnost u novoj formi na našim prostorima. Nadahnuo je Petra Hektorovića i kasnije Marina Držića, a kao inspiraciju navodili su ga mnogi pisci tijekom hrvatskog narodnog preporoda.

Od 1996. godine 22. travnja u Hrvatskoj se obilježava kao Dan hrvatske knjige u spomen na Marulića. Datum je izabran na dan kada je Marulić završio pisanje Judite 1501. godine. Njegovo ime nosi preko 200 trgova i ulica u Republici Hrvatskoj, što ga stavlja pri vrh liste uz Matiju Gupca, Stjepana Radića, Nikolu Teslu i Ljudevita Gaja. Njegov lik nalazio se na novčanici od 500 hrvatskih kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.