Talijani ukrali 92 leptira u Šri Lanki, strpali ih u staklenke. Kažnjeni s 200.000 $

Na fotografiji je leptir iz Yala parka na Šri Lanki Foto: Shutterstock

Otac i sin iz Italije kažnjeni su sa 60 milijuna šrilankanskih rupija (200.000 dolara) jer su pokušali prokrijumčariti stotine endemskih insekata - uključujući 92 vrste leptira - iz safari parka.

Rendžeri Nacionalnog parka Yala uhitili su Luigija Ferrarija (68) i njegovog 28-godišnjeg sina Mattiju 8. svibnja ove godine nakon što su kod njih pronađene posude s insektima. Muškarci su namamili kukce životinjskim privlačnim tvarima i planirali koristiti vrećice s voskom kako bi ih kemijski sačuvali, pokazala je istraga.

Početkom rujna osuđeni su zbog ilegalnog skupljanja, posjedovanja i prijevoza insekata i izrečena im je najveća kazna za zločin protiv divljih životinja u zemlji, piše BBC.

U gepeku imali stotine staklenki s insektima, uginuli su

Jedan od čuvara parka, K Sujeewa Nishantha, rekao je za BBC da je na dan incidenta vozač safari džipa obavijestio njegov tim čuvara da je uz cestu parkiran sumnjiv automobil i da su se dvojica muškaraca koji su bili u njemu odvezli u šumu s mrežama protiv kukaca.

Rendžeri su locirali automobil i u prtljažniku pronašli stotine staklenki s insektima. "Svi insekti su bili uginuli kad smo ih pronašli. Stavili su kemikaliju u boce", rekao je Nishantha.

U staklenkama je uginulo više od 300 životinja. Muškarci su u početku dobili 810 optužbi, ali su kasnije smanjene na 304. Mogli bi se suočiti s dvije godine zatvora ako kaznu ne plate do 24. rujna.

"Kazna od 200.000 dolara je upozorenje kriminalcima, ali i dobar presedan"

Talijanski mediji navode da su muškarci u to vrijeme bili na odmoru u Šri Lanki i da su zadržani u zemlji od incidenta. Nacionalni park Yala, smješten na jugoistoku zemlje, jedan je od najpopularnijih parkova divljih životinja u Šri Lanki, dom velike koncentracije leoparda, slonova i bivola, među ostalim životinjama.

Luigija Ferrarija, ortopedskog kirurga koji se specijalizirao za liječenje ozljeda stopala i gležnja, njegovi su prijatelji opisali kao ljubitelja insekata, pišu talijanski mediji. Također je član entomološke udruge u Modeni, gradu na sjeveru Italije.

Njegovi prijatelji i kolege u Italiji molili su za popustljivost vlasti Šri Lanke u njegovo ime. Neki su sugerirali da leptiri pronađeni kod njega nemaju komercijalnu vrijednost, izvijestio je talijanski dnevnik Corriere della Sera.

Dr. Jagath Gunawardena, stručnjak za ekološko pravo, rekao je za BBC da je kazna od 200.000 dolara upozorenje kriminalcima, ali i dobar presedan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.