Otišao s Brača u SAD pa svojim izumom napravio revoluciju u ribarstvu

10. listopada 1954. u Američki ured za patente stigao je Hrvat s otoka Brača koji je izumio vrlo jednostavnu stvar - kolotur za izvlačenje mreža. Mario Puratić stigao je trideset godina prije toga u SAD. Iselio je iz Hrvatske u potrazi za boljim životom, a njegov izum revolucionirao je ribarstvo.

Bračanin seli preko bare

Rođen je 1904. godine u Sumartinu na Braču u obitelji težaka i ribara, a odlučio je preseliti u SAD 1925. godine. Po dolasku radio je u jednoj čeličani, ali uskoro je dao otkaz i postao ribar u Brooklynu. 

Ribarski posao bio je naporan i iscrpljujući. Puratića je najviše nerviralo to što je proces vađenja mreže iz mora bio zahtjevan i moralo ju je vaditi više ljudi. Zato je sredinom 50-ih izmislio mehanički kolotur za brzo i lako izvlačenje mreže iz mora te ga je nazvao Power Block. Patentirao ga je 1954., a zbog zasluga u ribarstvu 1975. godine proglašen je izumiteljem godine.

Iako su ga slavili u SAD-u, zapravo je u Kanadi bio najveća faca. Tamo je čak dospio na novčanicu od pet dolara, na kojoj se nalazila slika ribarskog broda s njegovim koloturom. Nakon toga nije stao te je do kraja života prijavio više od 20 izuma, od kojih su svi redom bili povezani s ribarskim alatom.

Puratićev Power Block

Ribički kolotur

Njegov mehanički kolotur sastoji se od posebno prilagođenog kolotura sa žlijebom obloženim gumom koji je zavješen na brodsku dizalicu. Prvi koloturi bili su pogonjeni brodskim vitlom i užetom, dok se danas rabe hidraulični sustavi koji omogućavaju daljinsko upravljanje, odnosno promjenu smjera i broja okretaja kolotura. 

Prevlačenjem jednoga kraja mreže preko kolotura ona se izvlači na palubu uz minimalan ljudski rad. Tvrtka Marine Construction and Design Company iz Seattlea uključila se 1958. godine u proizvodnju i usavršavanje Puratićevog izuma. Za manje od deset godina Puratićev kolotur postao je neophodan dio svakog ribarskog broda na svijetu.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.