Otkriven uzrok misterioznih zvukova koji su zaljuljali cijeli svijet

Vulkansko jezero na otoku Mayotte Foto: 123rf

ZNANSTVENICI su u svibnju, lipnju i studenome 2018. uočili čudan duboki zvuk, odnosno mnoštvo seizmičkih signala koji su se prostirali gotovo cijelim svijetom, a sada su izgleda shvatili što je uzrokovalo ovako neobičan fenomen.

U potresu koji je zabilježen 11. studenog seizmički valovi su trajali dvadesetak minuta, a epicentar mu je bio u Indijskom oceanu blizu francuskog otočja Mayotte koje se nalazi između Madagaskara i Mozambika.

Potresi na tom području nisu neuobičajena pojava, no znanstvenike je zaintrigirala činjenica da su potresni valovi imali nisku frekvenciju i osjećali se diljem svijeta, od Novog Zelanda do Kanade. Tako su seizmografi, mjerni instrumenti kojima se mjere i bilježe pomaci tla tijekom potresa, vibracije zabilježili i na Havajima.

Neobične frekvencije potresa

Potresi se obično iz hipocentra započinju širiti sabijenim longitudinalnim, tj. primarnim P-valovima. Kasnije širenje nastavljaju transverzalnim, tj. sekundarnim S-valovima koji su manje zbijeni, sporiji od P-valova i vibriraju okomito na smjer širenja.

Oba tipa valova imaju visoke frekvencije.

Tek na kraju dolaze valovi s niskim frekvencijama, poput valova uočenih kod otočja Mayotte. Zbog niske frekvencije mogu, vibrirajući kao neko zvono, nekoliko puta obići cijeli svijet.

No, neobičnim valovima niske frekvencije koji su 11. studenog vibrirali svijetom nisu prethodili primarni i sekundarni valovi.

Geolozi su stoga dugo bili zbunjeni jer nisu mogli objasniti što je moglo uzrokovati potres koji ima samo seizmičke valove niskih frekvencija.

Stvaranje podvodnog vulkana

Prema novoj studiji, za ovakav tip potresa odgovorno je formiranje novog podvodnog vulkana. Znanstvenici su u okviru istraživanja otkrili 7000 tektonskih potresa, odnosno potresa koji se događaju kada se tektonske ploče zaglave dok se kreću jedna pored druge. Pritisak koji im omogućuje da se oslobode uzrokuje ovakav tip zemljotresa, piše CNN.

Geolozi su također uočili 407 dugotrajnih seizmičkih signala s niskom frekvencijom, čiji su se signali mogli uočiti i stotinama kilometara dalje od mjesta nastanka.

U prvoj fazi nastajanja vulkana magma se ubrzano izdizala iz 30 kilometara dubokog predjela plašta do same Zemljine površine. Pritom je otvorila neku vrstu kanala u oceanskom dnu koji joj je omogućio da teče slobodno i formira novi podvodni vulkan.

Tijekom stvaranja tog vulkana smanjila se snaga potresa, snizilo se tlo otočja Mayotte i krenuli su valovi niskih frekvencija.

Istraživanje naziva Drainage of a deep magma reservoir near Mayotte inferred from seismicity and deformation objavljeno je u časopisu Nature Geoscience.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.