Otkriven uzrok pada ukrajinskog helikoptera u kojem je poginuo i ministar

Foto: EPA

Helikopter koji se srušio u predgrađe Kijeva, usmrtivši 14 osoba uključujući ministra unutarnjih poslova, letio je na niskoj visini u lošem vremenu, izjavili su danas tužitelji.

Helikopter se srušio u magli blizu vrtića 18. siječnja, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je to nazvao strašnom tragedijom. 

Ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski (42), istaknuti član tima Zelenskog, i njegov prvi zamjenik bili su među žrtvama. Helikopter je letio prema mjestu blizu bojišta.

"Posada nije imala odgovarajuće dozvole za letenje u takvim uvjetima"

Izvješće tužitelja o nesreći optužilo je pet dužnosnika službi za hitne intervencije za kršenje pravila sigurnosti letenja.

"Prema istrazi, dužnosnici su počinili flagrantne povrede pravila sigurnosti prometa i upravljanja zračnim prijevozom, što je uzrokovalo smrt ljudi", navodi se u izjavi.

Tužitelji su naveli da su dužnosnici koristili helikopter za odgovor na potencijalne hitne slučajeve u Kijevu i okolici te da nije imao dozvole za druge vrste letova.

Posada također nije imala odgovarajuće dozvole za letenje u teškim vremenskim uvjetima, rekli su tužitelji.

Zbog teških vremenskih uvjeta, posada helikoptera prisiljena je letjeti na izuzetno niskoj visini, čak niže od visine zgrada duž rute.

Zapovjednik posade primijetio je prepreku i počeo izvoditi manevar kruženja, ali je naglo poletio, izgubio orijentaciju i srušio se zbog nedostatka potrebnih vještina, stoji u izvješću.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.