U Krapini otkrivena bista najdugovječnijeg gradonačelnika

Screenshot: Facebook Grad Krapina

Otkrivanjem biste ispred Starog muzeja u Krapini danas je obilježena 170. obljetnica rođenja Vilibalda Sluge, najdugovječnijeg krapinskog gradonačelnika koji je brojnim postignućima ostavio dubok trag.

Gradonačelnik Krapine i saborski zastupnik Zoran Gregurović rekao je da je, uz veliki broj službenih i dostupnih podataka još puno toga slabije poznato javnosti što je Sluga napravio za Krapinu.

Upoznajmo našeg istaknutog gradonačelnika Krapine kojem mnogo duugujemo...Vilibaldo Sluga u interpretaciji glumca Kristijana Potočkog!

Objavljuje Grad Krapina u Nedjelja, 13. listopada 2024.

"Otkrili smo bistu Vilibaldu Slugi, jednom iznimnom čovjeku, toliko svestranom i angažiranom, mnoge stvari koje je stvarao i danas su prisutne oko nas, od brojnih građevina, parkova i infrastrukture do brojnih udruga u kojima je bio prisutan", rekao je Gregurović.

Bio četiri desetljeća načelnik trgovišta Krapine

Bistu je podigao grad Krapina na inicijativu Družbe braća hrvatskoga zmaja čiji je Sluga bio član. Vilibaldo Sluga bio je četiri desetljeća načelnik trgovišta Krapine, što ga čini najdugovječnijim gradonačelnikom u tadašnjoj državi.

Rodio se 13. listopada 1854. godine u Šentjuru pri Celju, u Krapinu dolazi kao 23-godišnjak, a već kao 27-godišnjak izabran je za načelnika u Đurmancu, zatim u Desiniću, te u Ludbregu i u Ivancu gdje je osnovao vatrogasno društvo.

U Krapinu se vraća 1891. te preuzima dužnost trgovišnog načelnika. Bio je i predsjednik te nadzapovjednik DVD Krapina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.