Otkriveno na koga je Putin bijesan zbog ukrajinskog upada: "Ništa mu nisu rekli"

Foto: Profimedia

Načelnik Glavnog stožera ruske vojske Valerij Gerasimov suočava se sa sve većim kritikama, nakon što su ukrajinske snage izvele svoj najveći upad na ruski teritorij otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu prije više od dvije godine.

Izvor iz Kremlja: Zanemarili upozorenja, Putinu nisu ništa rekli

Gerasimov i drugi visoki vojni dužnosnici, po svemu sudeći, zanemarili su upozorenja obavještajnih službi da se ukrajinski vojnici okupljaju u blizini granice s ruskom zapadnom regijom Kursk dva tjedna prije nego što su započeli napad, a o tome nitko nije obavijestio predsjednika Vladimira Putina, rekao je za Bloomberg izvor blizak Kremlju. Ruske snage u Kursku bile su zatečene i pružile su beznačajan otpor ukrajinskom napredovanju.

Iako je malo vjerojatno da će Gerasimov uskoro biti smijenjen, ruski predsjednik Putin gubi strpljenje i nezadovoljan je načinom na koji Gerasimov vodi rat protiv Ukrajine, rekao je isti izvor za Bloomberg pod uvjetom anonimnosti. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nije odgovorio na upit Bloomberga o ovoj temi.

Proglašeno izvanredno stanje

Podsjetimo, Rusija je proglasila izvanredno stanje u regiji Kursk dok već četvrti dan pokušava zaustaviti ukrajinsko napredovanje. Gerasimov je rekao da su Ukrajinci upali s čak 1000 vojnika potpomognutih tenkovima i oklopnim vozilima. Gerasimov je to rekao ruskom predsjedniku Putinu jučer na sastanku čiji su dijelovi emitirani na ruskoj državnoj televiziji.

Gerasimov (68) načelnik je Glavnog stožera ruske vojske od studenog 2012., a Putin ga je zadržao u svibnju tijekom čistke vojnih i sigurnosnih dužnosnika, nakon njegove inauguracije za peti predsjednički mandat. Ekonomist Andrej Belousov postao je ministar obrane umjesto Putinova dugogodišnjeg saveznika Sergeja Šojgua, koji je prešao u rusko Vijeće sigurnosti.

Ruska invazija trebala je trajati danima. Sad je duboko u trećoj godini

Gerasimov je nadgledao Putinovu invaziju na Ukrajinu 2022., koja je trebala trajati danima, a sada je duboko u trećoj godini, pri čemu su Rusi pretrpjeli ogromne žrtve. Ukrajinski proboj u Kursk dolazi u trenutku kada su borbe na bojišnici u istočnoj i južnoj Ukrajini uglavnom u zastoju iako su ruske snage nedavno napredovale.

Putin je danas preko videolinka razgovarao s vršiteljem dužnosti guvernera Kurska Aleksejem Smirnovim te rekao da situacija predstavlja "izvanredne izazove" za sve razine ruske vlade. "Naravno, poznajem situaciju u cjelini, ali ipak bih volio čuti vašu procjenu", rekao je Putin.

Predsjednik je jučer pozvao Gerasimova i druge visoke obrambene i sigurnosne dužnosnike na sastanak kako bi ga izvijestili o naporima da se odbije upad. Dužnosnici u Kijevu odbili su potvrditi ili komentirati operaciju iako se činilo da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas izrazio zadovoljstvo upadom.

"Svi vide da je ukrajinska vojska sposobna iznenaditi i postići rezultate", rekao je Zelenski danas u Kijevu, ne spomenuvši posebno Kursk.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.