Otkriveno što je atentator na Trumpa radio prije napada

Foto: EPA

U 48 sati prije nego što je otvorio vatru na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, 20-godišnji Thomas Matthew Crooks se nekoliko puta zaustavio u i oko svog rodnog grada u predgrađu Pittsburgha.

U petak je otišao u streljanu, čiji je bio član, i vježbao pucanje, rekao je policijski izvor za CNN. Sljedećeg jutra Crooks je otišao u Home Depot, gdje je kupio ljestve duge oko metar i pol, ali i u trgovinu oružjem, gdje je kupio 50 komada streljiva, rekao je dužnosnik.

Zatim je Crooks vozio svoju Hyundai Sonatu oko sat vremena sjeverno, pridruživši se tisućama ljudi iz cijele regije koji su pohrlili na Trumpov skup u Butleru u saveznoj državi Pennsylvaniji.

Motiv i dalje nepoznat

Parkirao je automobil s improviziranom eksplozivnom napravom skrivenom u prtljažniku koja je bila povezana s odašiljačem koji je nosio, rekao je dužnosnik. Zatim se, vjeruju istražitelji, uz pomoć svojih novih ljestvi popeo na obližnju zgradu i otvorio vatru na bivšeg predsjednika.

Dok istražitelji nastavljaju tražiti motiv koji stoji iza pokušaja atentata, pomno ispituju Crooksovo kretanje prije napada i pokušavaju sastaviti vremenski slijed njegovih postupaka koji su doveli do napada.

Ipak, gotovo 48 sati nakon pucnjave, istražitelji su iznenađeni nedostatkom tragova koje pronalaze o Crooksovom načinu razmišljanja i mogućim motivima. Čak i nakon što su uspješno provalili u njegov telefon i pretražili njegovo računalo, pretražili njegovu povijest pretraživanja i spavaću sobu te intervjuirali njegovu obitelj i prijatelje, agenti još uvijek nisu pronašli dokaze koji bi upućivali na politički ili ideološki motiv za pucnjavu, rekli su CNN-u izvori iz policije.

Imao detonator na daljinsko upravljanje

Umjesto toga, čini se da dokazi koje su pronašli pokazuju tipične online aktivnosti uključujući interes za programiranje i igranje, rekli su izvori - a to je pokrenulo više pitanja.

Kao znak da je njegov napad mogao biti još destruktivniji, Crooks je kod sebe imao detonator na daljinski upravljač, a u prtljažniku njegovog automobila bila je metalna kutija s eksplozivom koja je žicama bila spojena na prijemnik, rekao je izvor iz policijskih snaga.

Čemu je služila eksplozivna naprava?

To sugerira da je napadač možda planirao daljinski pokrenuti eksploziju, a istražitelji razmatraju teoriju da je možda planirao odvraćanje pažnje tijekom pucnjave.

Nejasno je kako je Crooks sastavio eksplozivne naprave pronađene u njegovom automobilu. Istražitelji koji su analizirali njegovu povijest online pretraživanja nisu pronašli nikakve naznake da je istraživao kako napraviti eksploziv kućne izrade, rekli su izvori iz policije.

Pucao očevom puškom

Pušku sličnu jurišnoj puški AR-15, kojom je Crooks pucao na Trumpa, legalno je kupio njegov otac Matthew Crooks. Bio je to jedan od više od 20 komada vatrenog oružja registriranog na starijeg Crooksa, koje se nalazilo u obiteljskom domu, prema evidenciji državne policije Pennsylvanije koju su pregledali istražitelji. Svo oružje je legalno kupljeno.

Napadač i njegov otac bili su članovi Clairton Sportsmen’s Cluba, kluba oružja udaljenog oko 25 minuta vožnje od njegove kuće. Tamo su zajedno pucali, potvrdila je policija. Rob Bootay, odvjetnik kluba, potvrdio je u izjavi da je mlađi Crooks bio član.

Klub, koji ima oko 2000 članova, ima streljanu dugu gotovo 200 metara, prema CNN-ovoj analizi satelitskih snimaka. To je veća udaljenost od one Crooksa i Trumpa kada je pucao na bivšeg predsjednika dok je sjedio na obližnjem krovu.

"Klub u potpunosti osuđuje besmisleni čin nasilja koji se dogodio", rekao je Bootay, dodajući da ne može "davati nikakve dodatne komentare u vezi s napadom u svjetlu istrage koja je u tijeku".

Na dan napada kupio 50 metaka

Crooks je kupio 50 metaka ujutro na dan napada u Allegheny Arms and Gun Works, lokalnoj trgovini oružjem u svom rodnom gradu Bethel Parku, rekao je CNN-u viši dužnosnik za provođenje zakona. Bruce Piendl, vlasnik trgovine, rekao je u izjavi da su "zahvalni što predsjednik Trump nije ubijen i da su njihova srca i molitve sa svim žrtvama ovog užasnog incidenta".

Glasnogovornik tvrtke Home Depot, gdje je Crooks kupio ljestve, rekao je u izjavi da "osuđuje nasilje protiv bivšeg predsjednika Trumpa" pa dodao: "Naše su misli s njim i ostalim žrtvama subotnjih užasnih događaja i njihovim obiteljima."

Roditelji ubojice, koji su surađivali s policijom od pucnjave, rekli su istražiteljima da se čini da Crooks nije imao prijatelja niti da je imao bilo kakve političke sklonosti, rekao je policijski izvor za CNN. No, čini se da nisu znali mnogo o tome što se nedavno događalo u njegovom životu, rekli su izvori iz policije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.