Otkriveno tko je ukrao 500.000 € iz bankomata. Bivši policajac koji je pljačkao elitu

Foto: PU zagrebačka

Poznato je tko je muškarac koji je u Zagrebu iz bankomata ukrao 500.000 eura na sofisticiran način. Novac je iz bankomata uzeo u samo četiri mjeseca.

Jutarnji piše da je riječ o policajcu Anti Zebi (48), koji je u prošlosti opljačkao različite ljude iz zagrebačke elite. Zeba je zajedno sa svojim bratom Marijem između 2016. i 2017. godine izveo niz provala u stanove zagrebačkih uglednika, među kojima je i pjevačica Maja Šuput.

>>Skrivenim kamerama saznao šifre za otvaranje bankomata, ukrao pola milijuna eura

Njihovi pljačkaški pothvati rezultirali su gubitkom dragocjenosti procijenjenih na stotine tisuća eura. Policija ga je uhitila u okviru najnovije istrage koja se bavi krađom oko pola milijuna eura iz bankomata uz korištenje skrivenih špijunskih kamera.

Zeba se od kolovoza 2021. godine nalazi na Interpolovoj tjeralici i Europskom uhidbenom nalogu (EUN), otkako se nije pojavio na presudi zagrebačkog Općinskog kaznenog suda, kojom mu je nepravomoćno izrečena kazna od 5 godina i 10 mjeseci zatvora za navedene provale.

Zebin odvjetnik: Prebačen je u zatvor

S obzirom na to da je izrečena kazna bila veća od pet godina, sud mu je automatski odredio pritvor do pravomoćnosti presude. Da se pojavio na presudi, odmah bi bio prevezen u Remetinec.

Međutim, zbog njegovog izostanka i nemogućnosti pronalaska na poznatim adresama, sud je za njim raspisao tjeralicu i EUN. Od listopada 2021. pa do ovog ponedjeljka Zeba je bio nevidljiv. Policija ga je u ponedjeljak uhitila dok je istraživala četiri sofisticirane provale u bankomate koje su se dogodile u siječnju, veljači i travnju ove godine, a zatekli su ga na području Trešnjevke, gdje se skrivao sve ove godine.

"Bio sam s njim na ispitivanju u Heinzelovoj ulici, nakon čega je prebačen u zatvor. Pripremamo se za kazneni postupak koji slijedi", izjavio je za Jutarnji list Zebin odvjetnik Milko Križanović.

Nakon njegovog nestanka u kolovozu 2021. godine Županijski sud u Osijeku povećao je njegovu kaznu s 5 godina i 10 mjeseci na 6 godina zatvora te je Zeba od ponedjeljka na izdržavanju kazne. Tijekom boravka u zatvoru bit će dovođen na ročišta vezana uz optužbe za pljačkanje bankomata.

S bratom pljačkao zagrebačku elitu

Braća Zeba su prema presudi 2016. i 2017. godine izvela desetak provala u stanove bogatih Zagrepčana, a među njihovim žrtvama našli su se i pjevačica Maja Šuput Tatarinov, bivši rektor zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš, njegova supruga, član Uprave investicijske kuće InterCapital Tonći Korunić, Tatjana Vrdoljak, prva supruga bivšeg ministra Ivana Vrdoljaka, Sanja Lozić, članica NO-a i vodeća dioničarka Centra za vozila Hrvatske, stomatolog Marko Marović, Ana Mlinarić Džepina iz Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Tomo Škoro iz BC Instituta, Marin Zovko, Vedran Čavlina...

Tijekom suđenja oba brata su negirala optužbe, a Anto Zeba je istaknuo da zbog zdravstvenih problema ne može izvoditi provale. Kazao je da mu je žao oštećenih, ali da on i brat s tim djelima nemaju veze.

"Od 2011. godine imam problema s leđima i kralježnicom pa ne mogu ni trčati ni raditi čučnjeve, a znam da bih za neka od tih djela trebao skakati po krovovima terasa i penjati se požarnim stepenicama", kazao je Zeba tijekom suđenja, piše Jutarnji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.